Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkTırnak Rengi Ve Şekli Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Tırnak Rengi Ve Şekli Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Tırnak rengi ve şekli bize hangi problemlerle karşılaşabileceğimizi gösterir. İnsan vücudu, hepimizin bildiği gibi hastalıklara ve sakatlıklara karşı savunmasızdır. Bununla birlikte, doğanın güzelliği, sağlığınızda bir şeylerin yanlış gittiğini gösteren çeşitli işaret ve belirtiler vardır. Vücudun hastalık belirtilerini gösteren bölümlerinden biri de tırnaktır. Düzgün şekilli, tek renkli, güçlü tırnaklar sağlığın habercisi iken, renk değişikliği, şekil değişikliği veya diğer durumlar bazı hastalıkların işaretçileridir.

Tırnak rengi ve şekli bize neyi gösterir?

  • Soluk Tırnaklar : Normal beyazdan daha soluk tırnak rengi, anemi, yetersiz beslenme, karaciğer hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği gibi önemli durumların bir işareti olabilir.
  • Beyaz Tırnaklar : Tırnak rengi daha koyu beyazdır ise bu sarılık veya hepatit gibi karaciğer sorunlarının bir işareti olabilir.
  • Sarımsı Tırnaklar : Sarı renkli tırnaklar mantar enfeksiyonu, sedef hastalığı, diyabet, akciğer hastalığı veya şiddetli tiroid rahatsızlıklarını gösterebilir. Mantar enfeksiyonu durumunda tırnak yatağı katlanır ve tırnaklar kalınlaşarak parçalanmaya başlar.
  • Mavimsi Tırnaklar : Bu genellikle vücudun yeterli oksijen almadığını gösterir. Bunun nedeni, amfizem veya belirli kalp rahatsızlıkları gibi bir akciğer hastalığı olabilir. Gümüş zehirlenmesi, endüstriyel kimyasallara maruz kalma, belirli ilaçlar, HIV enfeksiyonu, siyanoz veya kırmızı kan hücrelerinde oksijen eksikliğinden de kaynaklanabilir.
  • Dalgalı Tırnaklar : Tırnaklarda dalgalanmalar, çukurlar veya dalga benzeri desenler görülüyorsa, bu sedef hastalığı veya inflamatuar artritin bir uyarı işaretidir. Bazı insanlarda, dalgalı desene ek olarak, tırnak altındaki deri kırmızımsı kahverengi renkte görünür.
  • Kuru, Kırılgan, Çatlak Tırnaklar : Tırnaklar bu sorunu sıklıkla gösteriyorsa tiroid hastalığının belirtisidir. Tırnak kırılmasına ek olarak sarımsı bir renk varsa mantar enfeksiyonu olabilir.
tırnak rengi
  • Kabarık Tırnak Kıvrımı : Tırnak kıvrımı, tırnak çevresindeki deridir. İltihap olduğunda, şişer ve kırmızı renkte görünür. Bunun nedeni bir enfeksiyon, lupus gibi bir oto-bağışıklık bozukluğu veya bir bağ dokusu bozukluğu olabilir.
  • Tırnağın Altında Koyu Çizgiler: Tırnağınızın altında koyu çizgiler göründüğünde, melanom, bir tür cilt kanseri veya başka bir önemli hastalık gibi durumların işaretidir.
  • Kemirilmiş veya Isırılmış Tırnaklar : Tırnak yeme, tırnak kemirme, tırnak yırtma, tırnak çekme, anksiyete ya da obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik bir sorunun belirtileridir. Durum akut ise, psikiyatrik danışmanlık almalısınız.
  • Yumuşak veya Zayıf Tırnaklar : Tırnaklar kolayca kırılabilir. Tırnaklar tekrar tekrar oje, oje çıkarıcı, sabun, deterjan ve temizlik ürünleri gibi kimyasallara maruz kaldığında olur. Ayrıca demir, kalsiyum, yağ asitleri veya B vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir.
  • Yarım ay yok : Çivinin tabanındaki beyaz yarım daireye yarım ay denir. Yarım aylar kaybolmaya başlarsa, anemi, depresyon veya yetersiz beslenmenin bir işareti olabilir.
  • Yeşil Tırnaklar : Bu durumda tırnağın üzerinde küçük veya büyük yeşil bir leke vardır. Bazı durumlarda, tüm tırnak yeşile dönebilir ve bu, ayak tırnaklarında da olabilir. Yeşil tırnaklar, suda veya ıslak toprakta çok fazla zaman geçirmekten kaynaklanan bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Endüstriyel kimyasallara maruz kalan fabrika işçileri de yeşil tırnak geliştirebilir.
  • Tırnakta Kırmızı Çizgiler : Bu, mantar enfeksiyonu veya tırnakta fiziksel yaralanma (travma) gibi küçük nedenlerden, vaskülit veya kan damarı iltihabı, sedef hastalığı veya kalp kapakçığı enfeksiyonu gibi önemli durumlardan kaynaklanabilir.
  • Tırnak Kalkması (Onkoliz ve Onikomadezis): Bu durumda tırnağın yüzeyi deriden veya alttaki tırnak yatağından ayrılır. Bunun nedeni mantar enfeksiyonu, travma (fiziksel yaralanma) veya hamilelik gibi sebepler olabilir. Bazı ilaçların yan etkileri, sedef hastalığı ve tiroid hastalığı nedeniyle de olabilir.
  • Tırnaktaki Kistler : Bu durumda, tırnak etlerinin yakınında veya üzerinde küçük kistler büyür. Bu durum, beklendiği gibi kanser değil, artrit belirtisi olabilir.
  • Darrier Hastalığı : Bu rahatsızlık, deri döküntüsü olarak başlayan genetik bir hastalıktır. Kısa süre sonra tırnaklar geniş, beyaz veya kırmızımsı çizgiler gösterir. Bazı durumlarda tırnağın ucu V şeklinde kırılır.

Uyarıcı hastalık belirtilerini kaçırmamak için tırnak rengini düzenli olarak gözlemlemeniz önemlidir. Ve onları fark ettiğinizde, kendi kendinize ilaç almayın veya evde tedavi yöntemlerini denemeyin. En kısa sürede tırnak rengini bir doktora gösterin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et