Trabzon hurması, kanser, görme kaybı, Parkinson hastalığı veya erken yaşlanma gibi birçok dejeneratif hastalığın ortaya çıkmasından sorumlu olan serbest radikallerin olumsuz etkilerini nötralize edebilen en yüksek antioksidan özelliklere sahip meyvelerden biridir. Trabzon hurması meyvelerini yemek daha uzun süre genç kalmamıza yardımcı olabilir, çünkü bu meyvede bulunan antioksidanlar kırışıklıkların, cilt lekelerinin, kellik, büyüme geriliği, gri saç, osteoporoz gibi diğer cilt, saç veya kemik lekelerinin başlangıcını geciktirebilir.
Trabzon hurması, savunmamızı artırarak bizi birçok hastalıktan koruyan iyi bir bağışıklık sistemi uyarıcısıdır.
Trabzon hurması, kilo kaybına yardımcı olmak için bol miktarda diyet lifi sağlayan, kalori, yağ ve kolesterol bakımından düşük olan temel besinlerin bir hazinesine sahiptir. Bağışıklık için C vitamini, sağlıklı görme için A vitamini, kalp ve cilt sağlığı için E vitamini, yüksek metabolizma için B1, B2 vitaminleri, normal kan pıhtılaşması ve doku onarım mekanizmaları için K vitamini ve güçlendirme için B6 vitamini gibi birçok önemli vitamin içerir.
Trabzon Hurmasının Muhteşem Sağlık Faydaları
- Kalp Sağlığını Teşvik Eder
Sağlıklı doymamış yağlar ve kolesterol seviyelerini düzenleyen diyet lifleri sağlayan E vitamini ile yüklü olan Trabzon hurması, kalp sağlığını desteklemek için diyete harika bir katkı sağlar. Ayrıca, arterlerdeki basıncı azaltan önemli miktarda potasyum ve kardiyoprotektif özelliklere sahip antosiyanin elementleri olan Trabzon hurması, etkili bir şekilde yüksek tansiyonu düşürür, normal kalp atışını, nabzı korur ve hipertansiyon, aritmileri önler.
- Sindirim Bozukluklarını Hafifletir
B1, B2, B3 ve ayrıca hurmadaki çözünür lifler, sindirim sağlığı için mükemmel faydalar sağlar. B vitaminleri, optimal metabolizma ve enerji seviyeleri için karbonhidratların, proteinlerin, yağların parçalanmasını düzenlerken, lifler, katı atıkların sistemden atılması için engelsiz bağırsak hareketlerini sağlar ve şişkinlik, gaz, kabızlık sorunlarını önler. Bitkisel besinler, tanenler, polifenoller mide enfeksiyonlarını önlemek için antimikrobiyal özellikler sergilerken, lifler bağırsakların rutin işleyişini desteklemek için bağırsak mikrobiyal florasını dengeler.
- Göz Sağlığını İyileştirir
Trabzon hurması bol miktarda A vitamininin yanı sıra göz sağlığı için şaşırtıcı teşvikler sağlayan karotenoid antioksidanlar – lutein, zeaksantin içerir. Bu faydalı bileşenler optik organellerin (retina, kornea, lens, konjonktiva) işleyişini geliştirir ve optik sinire giden kan dolaşımını uyarır. Trabzon hurmasını düzenli diyete dahil etmek, daha sonraki yıllarda yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), glokom, katarakt gibi göz rahatsızlıklarını sağlıklı görme için önler.
- Cilt Dokusunu Zenginleştirir
Çok sayıda cilt gençleştirici bileşikle dolu olan Trabzon hurması, birçok cilt sorununu tedavi etmek için her derde devadır. C, E vitaminlerinin zenginliği artı kateşin antioksidanları, cilt yaşlanmasını yavaşlatmanın ve kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü en aza indirmenin yanı sıra akne, koyu lekeler, yara izlerini iyileştirmek için anti-inflamatuar özellikler sunar. Hurma meyvelerini olduğu gibi veya meyve sularında tüketmek, sivilce eğilimli cildi yok ederek berrak, parlak ve lekesiz bir cilt ortaya çıkarır.
- Enflamasyonu Azaltır
Trabzon hurması, direnç oluşturmak ve vücudu hastalıklardan korumak için güçlü antioksidan niteliklere sahip olan flavonoidlerin yanı sıra C vitamini bulundurur. Trabzon hurmasındaki bu organik bileşenler, vücuttaki sağlıklı hücreleri okside eden zararlı serbest radikalleri ve toksinleri temizleyerek mevsimsel öksürük, soğuk algınlığı, ateş ve diyabet, kanser, kalp hastalığı, artrit ve bunama gibi kronik rahatsızlıkları önler.
Trabzon Hurması Yan Etkileri
Trabzon hurması, ölçülü olarak yenildiğinde herhangi bir ciddi yan etki göstermez. Bununla birlikte, bazı kişiler bu meyvelere alerjisi olabilir ve mide rahatsızlığı, mide bulantısı veya ciddi durumlarda anafilaktik şok belirtileri gösterebilir ve bu nedenle hurma yemekten kaçınmalıdır.
Ek olarak, çok büyük miktarlarda hurma tüketmek, tanenler, hurmadaki sindirilemeyen lifler mide asitleri ile reaksiyona girdiğinde üretilen sertleştirilmiş kütleler olan bezoarların oluşumuna neden olur. Bu bezoarlar sindirim yollarını engeller ve gastrointestinal sorunlara yol açar. Bu nedenle aşırı hurma tüketiminden kaçınılmalıdır.