Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkTüp Bebek Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi gebelik için oldukça etkili bir tekniktir. Genellikle IVF olarak adlandırılan yardımcı bir üreme teknolojisidir. Tüp bebek tedavisi, bir yumurtanın vücudun dışında döllendiği ve daha sonra kadının rahmine aktarıldığı yöntemdir. Günümüzde hamilelik şansını artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Tüp bebek tedavisi neden kullanılır?

Tüp bebek yöntemi aşağıdaki hastalarda kısırlığı tedavi etmek için kullanılabilir:

  • Tıkalı veya hasarlı fallop tüplerinde
  • Azalmış sperm sayısı veya sperm motilite bozukluğu olan erkeklerde
  • Yumurtlama bozukluğu olan kadınlarda
  • Fallop tüpleri sorunlu olan kadınlarda
  • Genetik bozukluğu olan bireylerde
  • Açıklanamayan kısırlık tedavisinde

Tüp bebek nasıl yapılır?

İlk olarak olgunlaşmamış yumurta hücresi (oosit) bir kadının yumurtalığından çıkarılır. Daha sonra laboratuvarda bu yumurta sperm ile döllenir ve embriyo ile sonuçlanır. Embriyo düzgün bir şekilde geliştikten sonra rahme aktarılır. İyi kalitedeki embriyo, ileride kullanılmak üzere dondurulabilir. Bu işleme kriyoprezervasyon denir. Kendi yumurtanızı ve sperminizi kullanabilir veya bildiğiniz bir donörü tercih edebilirsiniz. Ayrıca yumurta veya sperm bağış ünitelerinden kullanabilirsiniz. 

tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavi sürecinde aşağıdaki aşamalar yapılır:

1.Aşama:

Yumurtalıklar, yumurta üretmek için bir ilaç tedavisi ile uyarılır. Bu dönemde, yumurta üreten foliküllerinizin gelişimini kontrol etmek için doktor kontrolüne gideceksiniz. Foliküller doğru boyuta ulaştığında, yumurtalarınızı toplanmaya hazır hale getirmek için bir iğne yapılacaktır.

2.Aşama:

Yumurta toplama gününde, hazırlanırken az miktarda sedasyon verilecektir. Bir tarama probuna bağlı ince bir iğne, yumurtaları toplamak için vajinanızdan yumurtalığa geçecektir. Aynı gün, eşinizden sperm istenecek.

3.Aşama:

Yumurtalar toplandıktan sonra, döllenmenin meydana gelmesi için spermli bir kaba konur. Erkek faktörü sorunu varsa veya sperm düşük kalitede ise, embriyolog, döllenmeye yardımcı olmak için spermin doğrudan yumurtaya enjekte edildiği hazır bir tedavi kullanmanızı önerebilir. 

4.Aşama

Yumurta toplamadan bir gün sonra, doktor sizi yumurtalarınızın döllenmesini ve kaç embriyonun geliştiğini bildirmek için sizi arayacaktır. Çoğu durumda, embriyolar, yumurta toplandıktan sonra blastosist aşamasına gelene kadar laboratuarda beş ila altı gün bekletilir. 

5.Aşama

Elde edilen en kaliteli embriyo kısa bir transferden sonra anne rahmine yerleştirilir. Böylece tüp bebek tedavisi tamamlanmış olur. 12 gün sonra gebelik testi için hastaneye gidilir.

Tüp bebek tedavisi ne kadar başarılıdır?

Tüp bebek kliniklerinin başarı oranı üreme, anne yaşı, kısırlığın nedeni ve sağlık faktörleri gibi bir dizi sebebe bağlıdır. Hamilelik oranlarının normal gebelik oranlarıyla aynı olmadığını anlamak da önemlidir. Yapılan araştırmalarda, canlı doğum oranı yaklaşık olarak:

  • 35 yaşın altındaki kadınlar için % 41-43
  • 35-37 yaş arası kadınlar için % 33-36
  • 38-40 yaş arası kadınlar için % 23-27
  • 40 yaş üstü kadınlar için % 13-18

Tüp bebek fiyatları ne kadardır?

Geçtiğimiz yıllara göre daha uygun fiyatlara yapılan tüp bebek tedavisi bulunduğu şehre, hastaneye, kullanılacak ilaçlara, yapılacak testlere ve tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir. 2019 yılı ortalama fiyatları 6.000 ile 10.000 arasına değişmektedir. Devlet bu masrafın yaklaşık olarak 1000 TL gibi bir kısmını karşılamaktadır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et