Sevgili meslektaşlarım, özel ders verdiğim 8. Sınıf bir öğrencim var. Annesinde kaygı bozukluğu olduğundan şüpheliyim, kaygısını kontrolcü olmasıyla bastırmaya çalışıyor. Çok kontrolcü, kızının çözeceği testleri haberi olmadan masasına koydu bir kere, ben ödev yaparken başında dururum hocam dedi. Herşeyi ayağına seriyor, koltuk ayarından test kontrol yapmasına kadar herşeyi kadının yaptığını gördüm. Kızın okuması zayıf, takıldığı yerde hafif şımarıklaşarak ( saygısızca değil) hocam okuyamadım siz okur musunuz diyor. Ben de kaç yaşında genç kızsın okuyabilrisin diyorum devamlı bunu yaşıyoruz. Anne kızını bolca övüyor çünkü amacı kızının çok çalışıp akademik başarıya sahip olması ( tabi bilmiyor ki aşırı övgü bazen zarar getirir aslında kızına sorumluluk yüklemesi lazımdı, hayatı boyunca dış motivasyonla harekete geçmeyi öğretiyor) . Bu kadar kontrolcülük ve sorumluluğu annenin üstlenmesi anneyi yorduğu gibi kızın da sorumluluk bilinci geliştirmesine engel oluyor ve bu da özgüven eksikliğine yol açıyor. Tespitlerim bunlar. Elimden geldiğince anneyi aşırı kontrol merkezi olmasından daha çok güvenli bağlanan anne kız muhabbeti içine çekmeye çalıştım, özellikle vurguladım hep, testlerini kendisi kontrol etsin, ders başladığında beni bekletip wc ye gitmesi kendi zamanından kaybettirir, söylediğim notları hangi renkli kalemle yazacağına kendisi hafızasına hangi renkle kaydetmek istiyorsa kendisi seçsin. Vsvsvs aklıma gelenler bunlar ancak bir yerde takılı kaldım arkadaşlar....
Sorumluluk alan bir çocuk ( kaldı ki LGS öğrencisi bu, ve en sevdiği ders benim dersim beni de seviyor) konular ilerledikçe o konunun sorularını kaynaklardan çözmesi gerektiğini bilir, bilmez mi ben mi yanlış biliyorum? Her ders sonunda söylediğim şey, kaynaklardan işlediğimiz yerleri çöz.... Ama her defada "aa ödev mi verdiniz hocam unuttum" , " canın istemediyse istemedi de, gerçekten mi unuttun? " " Gerçekten unuttum" veya başka mazeretler, "orasını ödev verdiğinizi bilmiyordum"... Bu sefer tek tek sayfalarını katladım, yine buranın ödev olduğunu bilmiyormuş ayaklarına yatıyor... En son derste soru çözümü yaptık sevdi, yaparım dedi. At bana whatsaptan attığın sayfaları dedim. Meğer çözmüş bu sefer sayfaları atmamış, şu sayfayı da çözeyim de atayım mı hocam dedi, yahu tabiki çöz bu da ödeve dahil ya dedim , çözdüyse de onu atmadı bana. Ne yapmalıyım ben şimdi, bazen ***** ve beceriksiz taklidi yapıyor kesinlikle ***** değil en az ortalama bir zekaya sahip ama annesi tarafından sürekli ittirilmeye alışkın olduğu için her sayfa ödev için ayrı ayrı söylemem lazım gibi hissediyorum ve bu çok saçma. Nasıl bir tavır takınayım şimdi, çocuğa dedim yani, ben verdim nasıl bilmezsin, istemiyorsan istemiyorum de bana veya anlamadım yardım eder misin hocam de, bana karşı dürüst ol ben kızmak yerine çözüm üretmemzii istiyorum diyorum...
Veliye de neyi nasıl diyeceğimi bilmiyorum asıl kompleks konu o, bi kere çocuğu fena azarlamış, ben ödev yapmadı, mı demiştim neydi hatırlamıyorum ama geldiğimde kavgalılardı gönlünü alamadı kadın çocuğun, baya öptü sarıldı işe yaramadı. Kadının ne dozda tepki vereceğini de bilmiyorum veliyle nasıl konuşacağımı ve çocuğa nasıl bir tavır takınacağımı bilmiyorum, lütfen yardım edin...??