öncelikle sma hastalığı aşıdan olmaz, evlendiğinde anne ve babanın da sma taşıyıcılığı testi yaptırması gerekli, eşim sağlık ocağında bu testi yaptırdı eğer genlerinde taşıyıcılık çıkarsa bana da sma testi yapılması gerekirdi.ama eşimde sma çıkmayınca bana test yapmadılar. eğer iki tarafta da taşıyıcılık varsa sma çıkar, akdeniz anemisi gibi, eğer genlerde çıkarsa buna göre bir çocuk sahibi olma uygulanıyor, amaç sma ve akdeniz anemisini engellemek. mesela bende akdeniz anemisi tasıyıcılığı var, eğer eşimde de bu olsaydı normal bir doğum olamazdı , cunku bebeğimiz akdeniz anemisi olabilirdi , sma da boyle. aşı kısmına gelirsek aşıların yan etkileri arasında bebeklerde huzursuzluk, ve ates belirtileri olabiliyor. ki bunu bir eriskin insan yaptırdıgında da olabiliyor , ama bu etkiler kısa sürede geçiyor. işin açıkçası bence bu hastalıkların etkileri bir ates yukselmesinden daha tehlikeli, tamam ates yukselmesi canını sıkmıs haklısınız ama verem , çiçek hastalığı, menenjit gibi hastalıklar cok tehlikeli, bence asıdan kaçmamak lazım, aşının değerini anlamak için çiçek hastalığı belgeseli izlemenizi tavsiye ederim, o zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. bazı virüsler sürekli mutasyona uğruyor bu yüzden aşı virüsün her mutasyonuna karsı koruyamıyor , mesela korona ve grip gibi virüsler,ama bu onları kotu yapmaz. isin aslı ben asıların bize verilen nimetler oldugunu dusunuyorum , su an o tehlikeli hastalıklar yoksa bu hep asılar sayesinde .