sevgili hanımlar iyi geceler
sinop dışında Karadenize gitmemiş, kuymak ya da mıhlama (ikisi aynı şey mi onu bile bilmiyorum) yememiş bir insanım.
merak edip kolot peyniri aldık, yapalım dedik. internette bir sürü tarif var. ama püf noktası şu dediğiniz bir özellik var mı?
tadını bilmediğim bir şeyi yapacağım
güzel olup olmadığını nasıl anlarım, malzemeyi araya vermeyeyim
Ben soyle yapiyorum; 2 dolu yemek kasigi tereyagini eritip 2 yemek kasigi misir ununu kokusu cikana kadar kavuruyorum. Sonra kavrulan suya boyle cok koyuda degil cok civikta degil su koyuyorum. 1 bardak koyup kivama gore ekliyorum. Tahta kasikla iyice karistirip tuzunu atiyorum. En son kolot peynirlerini icine atiyorum yaklasik 1 su bardagi kadar. Ben bol sevdigim icin bi tık fazla atarim. Ama atarken direk ustune atsamda ilk biraz erimesi icin alttan ustune orterim. Erimeye baslayinca iyice karistiririm. Sonra biraz daha atesi kisip ellemeden birazda oyle pisiririm. Yagida ustune cikar altida biraz piser(ben pisen alt siyirmayi seviyorum) yag ustune ciktiktan 1 2 dk sonrada alirim. Ama halamlarda ilk unu kavurmadan suyu kaynatip tuz atarlar icine. Kaynadiktan sonrada unu yavas yavas ekleyerek karistirip sonra peynir ekleyerek pisirirler. Sonra ustune biraz tereyagi atarlar.
Tereyağı kalite kalitedir. Kimisi eriyince çoğalır kimisi artmaz bu nedenle ölçü veremiyecem. Ama sıvıyağ falan katma. 2 kişi baz alıyorum sizi tahminen diyecem. 1 buçuk yemek kaşığı tereyağı erit yakmadan 3 yemek kaşığı mısır unu koy. Mısır unuda ekmeklik yada kyymaklık olarak ayrılır ve hatta kavrulmuş ve kavrulmamış olarak ta eğer sarıysa kavrulmamıştır onu biraz kavur,değil koyu renk kahve tonlarıysa o kavrulmuştur 3- 4 turdan fazla çevirme. Sonra üzerine 1 su bardağı su dökerek başla sürekli karıştır. Akışkan istersen suyunu ona göre ayarla,piştikçe sıkılaşacak. O arada peynir ve tuzu damak zevkine göre biraz koy tadına bak. Tuza varana kadar hiç kimsenin ölçüsü tam tutamıyor malesef. Altını kıs dibini tutsun. O zaman hepten mükk oluyor :)
1,493,856 soru
24,406,823 cevap
350,587 kullanıcı
Lütfen şikayet nedeninizi seçin:
Yüklemek için tıklayın