Türkler İslamiyeti kendi gelenek ve görenekleri ile kabul ettiler ve binlerce yildirda bu sekilde yaşıyoruz yukarıda araştırma ve film öneriside bu yüzdendi zaten,tavsiyem Turklerin İslamiyete geçiş sürecine bir bakmanız.Zaten bu yüzden biz ne bir Avrupalı ne de bir Orta Doğu ülkesi olarak kabul görmüyoruz ya.Bayramlar bizde dini ve milli bayramlar olarak ayrı ayrı kutlanıyor her bayram ve toplum olarak değerlerimizi unutmadigimiz için her birinde olması gereken özen ve özveriyi gösteriyoruz.
Tarihi sıralı okumazsaniz bu sekilde karıştırmaniz çok normal biz benzemiyoruz kimseye.Eski Turkler olarak hala varız işte burada birlikte yaşıyoruz pek çok gelenegimizle göreneginimizle devam ediyoruz kapanan bir devir yok ama şekil değiştiren şeylerde yok değil sanırım bu noktada karışıyor aklınız.(Asagida Eski Türk takvimi ve Miladi Takvim Örneği verdim nasıl devam ettigini anlamanız için bir örnek olsun size )
Noel'in dini bir kutlama olmasının sebebi Hz İsa, Yüce İsa diyerek ve o niyetle kutlama yapılıyor tepkide bu yüzden ya. Tam olarak sizin de dediginiz gibi işte İsa 'yidan dolayı ,kutlamiyorsak sorun nerde yok kalmıyor cam agaci gorunen kisim ,sorun olan kisim degil ki kimseyi rahatsizetmemeli işte,sizde biliyorsunuz dini bir anlam içermedigini gerek yok işte ötekileştirmeye.
Hicri takvim miladi takvim konusu komple matematik ve parayla ilgili.Osmanli doneminde Tanzimat Donemi 1800 yıllardı karistirmiyorsam tarihi miladi takvime geçildi.Iki takvim arasında 9-10 gunluk, yıl içinde gün farkı var.Bence 12 hayvanlı Türk takvimi kalabilirdi bugun ne Avrupa ya nede Orta Doguya sığamayan bir ülke için ama (kişisel yorum ) bunun sebebi ticaret para ,aynı şuan doların euro 'nun TL degersizlestirmesi gibi para kimdeyse duzen ona göre bunun benim evdeki cam ağacı ile alakası yok.
Ama buraya kucuk bir yorum birakayim Bu arada şuan hicri takvim kullanılsa Muharrem ayı ile başladığı için (ocak ayı gibi ilk ay anlamında,hicret başlangıç sayılıyor) o bile buradaki ortamda o da sorun olur cunku emredilmeyen pek cok otekilestirmede hunharca devam ediyor.(sizin için baktim 2024 yılında 7 Temmuz Muharrem Ayının 1 mis yani hicri takvime göre yeni yıl, Bu arada Yunus suresinde, tek ayet, yeni yil icin yazmistim tekrar yazayim Rabbım için hicri miladi olarak değilde Şems ve kamerin menziline göre yılların bilinmesini istemiştir illaki su olacak kısmı artık milletlerin kendi seçimidir anlayacaginiz Hicri kullanılmalı miladi kullanılmalı yada Turk Takvimi diye bir şart yoktur yukarıda aslında bir yerlerde yazmistim size )
Bizdeki eski takvimde ayın hallerine göre (gündüzün geceyi yendiği mitolojik anlatım) en kısa gece 21 Aralık.Yani 21 Araligi takip eden ilk dolunay yeni yıl baslangici, Miladi takvime geçilmesi bile bizim ay hesabımıza uyduğu içindir çünkü kendi düzenimizde o zaman yonetim kural kaidesine göre ekonomik siyasal gelenek görenek orf adet yaşam düzeni herneyse böyle dikkat ettiyseniz adı 12 hayvanli Türk Takvimi olmasada uygulama çok benzer yani yine Türk takviminin benzeri olan kullanılıyor.
Demiştim ya, değişenler var diye işte böyle şeyler.
Allah inanci ,dinimiz : Millet olma devlet olma değerlerin olması kulturel ozeliklerin olmasi farklı şeyler, inanç o yüzden ayrı tutulmalı diyoruz ya.Otekilestirmeden birlikte beraberce diye.
Biz iyilikte dürüstlükte doğrulukta insanca yasamakta yarışalım en iyisi birilerinin bizim adımıza karar verdiği ezberlettigi şeyleri söylemek hiç birseyi değiştirmiyor.Ama herseyi bir dengede yaratan Rabbım emin ol bizdende gavur Müslüman Türk Arap fark etmeksizin o dengeyi bekliyor.Unutma bin tane yol var ama sonuç hep onadır ve unutmaman gereken birsey daha var Müslüman olsun olmasın herkes Allahin kulu ve onun biçtiği rollerde yaratandan ötürü yaratılanı sevmeliyiz..