+11 oy
779 göst.
Diğer kategorisinde (24 puan) tarafından

16 Cevaplar

+9 oy
(24 puan) tarafından
tarafından seçilmiş

En İyi Cevap
Kesinlikle bilgilendirme amaçlı yaptım insanlarımız dinini güzel bilemediğinden bazen iyi niyetle yanlış şeyler yapabiliyor isteyerek bilerek kutlayanların zaten bakmasına gerek yok 
(2,195 puan) tarafından
Allah razı olsun ❤️
(24 puan) tarafından
Cümlemizden güzel kardeşim ❤
-Reklam-
+13 oy
(12,615 puan) tarafından

bu ülke ne çektiyse bu cemaatçilerden çekti, hala şunların peşinden gidebiliyorsunuz....

yeni yılınız kutlu olsunnn 
(740 puan) tarafından
@babymm yoo hiç celismiyorum. Söylenen bir çok şeyde bile ayrımcılık var
 Onlar diyerek kast edilen onlar kısmına Allah karar verir. Bu ayrımı malesef sizler yapıyorsunuz biz müslümanız diyoruz siz cemaatçi zaten bunlar kutuplastirmayi yaratanlar. o yüzden diyorum bitmeli diye. Post sahibi bilgilendirme amacli paylaşmış çok güzel ama insanların hayatlarına müdahil olunmamali. İnsanlara sırf cemaatçi değil üye değil diye kötü gözle bakan bir sürü cemaatci tanıdım. Eşimin tarafı da hep suleymancidirm bence de sevelim birbirimizi. Bu kadar kaosa gerek yok. Saygı duyun farklı zihniyetlere. Post sahibi zaten bilmeyenler için paylaşım yapmış fakat Beyza hanım gibi cemaatciyim diyenlere lafım
(267 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
@Gözdeh ilk defa böyle bir şey duyuyorum katalogdan kocamı seçilir Allah aşkına dediğim gibi çeşit çeşit cemaatler var Rabbim iyilerine denk getirsin. Özetle şöyle söyleyeyim belki siz bilmiyorsunuz ama gerçekten niyeti sadece Allah rızası olan çok cemaat var. Siz bütün cemaatlerin içerisine girip gerçekten onlara nasıl olduğunu gördünüz mü eğer bunu yaptıysanız da gerçekten hepsinin aynı olduğunu gördüyseniz asla sizi bir şey söylemem ama sadece birkaç cemaat üzerinden bütün cemaatlere saldırmak doğru değil. Cemaate mensup olanların tarikat mensuplarına tarikate mensup olanların cemaat mensuplarına veya bu ikisinin herhangi bir cemaat ve tarikat tercih etmeyip bireysel olarak dinini yaşamak isteyenlere , bireysel olarak dinini yaşamak isteyenlerin de diğer iki grubu ötekileştirmesi doğru değil.
(12,615 puan) tarafından
önceden duymuştum birinden, onlar katalogdan evlenir diye inanmamıştım. ama bu arkadaşımın ağzından bizzat duydum. öğretmendi kpssye bile giremedi, o zaman 50 alsa atanıyordu, mülakat yoktu ve alanından çok fazla öğretmen alımı yapılıyordu. izin vermediler. bunlar bana yanlış gelen şeyler.
kaç tane tarikat var bilmiyorum, ama gördüklerim içinde maalesef hep kötü şeylere denk geldim. dindar insana karşı değilim, olamam da zaten. herkesin kendi hayatı.
bu yüzden benim dünya görüşüm de bu. herkesin kendi hayatı. kimin ne yaşadığı, nasıl yaşamak istediği kendi bileceği iş. ama kendinin kararı olması önemli.
bu yüzden baskıcı, baş örtüsünün bağlanma şekline bakarak bile ayrımcılık yapan tarikatlardan hoşlanmıyorum. (bazılarının kendine özgü baş bağlama şekli var, bu şekilde kendinden olmayanla aynı ortama bile girmiyor)
bunların içinde camiiye gidip namaz kılmayan tanıyorum, camiiye gidenlerin inançlarını ben nerden bileyim beni kirletmesinler diyen. (eski iş yerinde bununla bile karşılaştım)
(24 puan) tarafından
Gözde hanım o kadar katılıyorum ki bu söylediklerinize benim eşim üniversitede seçim yapacağı zaman sözümona o zamanki abileri karar vermiş üniversitesine seçeği bölüme inanabiliyor musunuz ama eşim anlamış yanlış giden şeyler olduğunu ve çıkmış Allaha çok şükür kendi böyle şeyler yaşadığı için kendi bile cemaatlere neredeyse karşıydı.Bakın ben cemaatten biriyim ve cemaaten olmayan biriyle evliyim ve cemaatten olmama rağmen cemaatler arasında yapılan dışlamaya da karşıyım akrabalarımdan var Süleymancı vs çok karşıyım her hangi bi cemaate mensub olanda benim kardeşim cemaatsiz olanda benim kardeşim benim dünya görüşümde bu gereksiz dışalamalar yok o kapalı yok o açık yok o çarşaflı çok saçma buluyorum din adı altında yapılan her ayrımcılığa karşıyım!
(24 puan) tarafından
Babymmm trt belgeselini yaptı fetönün kumpas diye izlemeni tavsiye ederim orda anlatıyor her şeyi
+12 oy
(141 puan) tarafından
EN AZINDAN BİRİSİ BUNU DİLE GETİRDİ, PAYLAŞTI, BİLGİLENDİRDİ.

Allah razı olsun senden teşekkür ederiz güzel kardeşim. 
+9 oy
(7,195 puan) tarafından
Hanımefendi yorum yapıp sabitlemiş, Bilerek ve isteyerek kutlayanlar için değil,bilmeden kutlayan vardır diye paylaştım demiş. Öyle uygun görmüş ve paylaşmış,insanların nasıl kutlarsınız diye boğazlarına yapışmamış, tepkilere bak. Çookkk da güzel yaptın arkadaşım Allah razı olsun. Gereksiz o kadaarrr çok post varken böyle bir posta olan tepkiler neysee. Takılma sen sakın.
(7,195 puan) tarafından
Cümlemizden inşallah ❤️
(3,187 puan) tarafından
Yok canım kutlamak özgürlük, karşı olmak yobazlık(!)
Bizim özgür olmaya hakkımız yok
(7,195 puan) tarafından
Hayır da hakaret yok, saygısızlık yok. Herkes herşeyi istediği gibi paylaşabiliyor. Görmediğimiz, şahit olmadığımız edepsizlik kalmadı onlara çıt yok,konu ne zaman islamiyet olsa hemen bir linç. Üstelik kimseyi yargılamadan açılmış bir post bu bilgilendirme amaçlı. Bende böyle postlar görmek istiyorum. Saygıysa,özgürlükse herkese saygı o zaman.
(3,187 puan) tarafından
Fazlasıyla haklısın. Birazcık mantıklı düşünebilseler bunu yapmazlar zaten. İstediğimiz gibi inanıp istediğimiz şeyleri paylaşabiliriz. İslamiyet konu olunca Bir damla bilgileriyle eleştirmeye fikir vermeye koşuyorlar. Kendi iç dünyalarında rahatsız oldukları bir nokta var demekki:)
(7,195 puan) tarafından
Buradan kaç kişi sırf bu yüzden hesap sildirip gitti. Kimsenin kimseye bir zararı ve saygısızlığı yok halbuki ama dediğin gibi kendileriyle alakalı problemleri var demek ki.
+7 oy
(3,938 puan) tarafından
Her yılbasinda aynı muhabbet bir salın insanları yaa.  
+6 oy
(7,720 puan) tarafından
Noel ile yılbaşını karıştırmayalım. Yeni bir yıla giriyoruz ve bunu kutlamak hakkımız. Post görünmüyor bende ama az çok neler yazdığını tahmin ediyorum. Her sene aynı muhabbetler zaten 
+6 oy
(3,187 puan) tarafından
Neden bu kadar gocunuyorsunuz arkadaşlarrr. İçinizde huzursuz olan bir şeyler mi var acaba ☺️ İnşaAllah vardır da hepimiz ıslah oluruz amin ecmain

Kutlamak özgürlükse uyarmak karşı olmak da özgürlüktür. Uyarıyı alırsın almazsın o senin problemin. Uyarmak hepimizin görevi gerisi alakadar etmez. Rabbim arkadaşımızdan razı olsun inşaAllah
+6 oy
(4,374 puan) tarafından
Arkadaş kimseye kâfir dememiş gayet iyi niyetle bilmemizi istemiş. Tarikatlar filan güvenli ya da değil bu tartışılır fakat söylediği şeyler doğru caiz değilse değildir. Doğruyu kimin söylediğinin önemi yok önemli olan doğru. Kimsenin kimseyi yargılama hakkı başkasının sınırını asmadigi sürece.
+4 oy
(17,914 puan) tarafından
Üç senedir burdayım üç senedir aynı mevzu 
(740 puan) tarafından
Bu yıl bile bu kaçıncı post ya daha geçen konuşuldu tekrar tekrar niye
(17,914 puan) tarafından
Ve daha on günden fazla var
(24 puan) tarafından
Her koyun kendi bacağından mı asılır aynı şeyi evladınız sevdikleriniz içinde söyleyebilir misiniz ben müslüman kardeşlerim bilmeden yanlış yapınca canım yanıyor uyarma ihtiyacı  hissediyorum ohhh kendi bacağı diye rahat edemiyorum
(3,340 puan) tarafından
Herkesin elinde cep telefonu var buraya girebiliyorsa bu konuları da bir tıkla araştırabilir
Her yıl aynı şey kavga bile çıkıyor
(24 puan) tarafından
Niyetim asla kavga değil sabitlediğim yazıdanda anlayabilirsiniz her yer de cami kuran kursu da var ama sizin dediğiniz gibi herkes telefonda kimse dinini öğrenmek için bi şey yapmayınca insan da buraya yazmaya mecbur kalıyor
+4 oy
(717 puan) tarafından
İsteyen bilerek istemeyen bilmeyerek kutlar yetişkin insana istemediği sürece akıl verilmesi taraftarı değilim kendinize inanç veya başka bişey için saygı beklerken lütfen sizde sizden olmayana saygı gösterin 
(24 puan) tarafından
Belki bilmek isteyenler vardır diye paylaşmak istedim zaten sabitlediğim yazıyı okursanız niyetimi de anlarsınız
+4 oy
(1,093 puan) tarafından
Bu ülkede herşey için ikilik cikarmaktan ayrımcılık yapmaktan vazgeçin yaaa ...bir salin insanlari kim ne yapıyorsa yapar ...sevabı size değil ki günahı da size olsun...ayrıca kutlanan Noel değil ki yeni bir yılın gelişi...yeni bir yılık doğum günü..doğum günü kutlanıyor musunuz? Bunun da bir farki yok
+3 oy
(4,728 puan) tarafından
Canım benım sen ne yaparsan boş herkes herşeyi artik biliyor ve çoğu şeyide bilerek yapıyolar emin ol sen ben kutlamayız çünkü öyle aılede büyüdük öyle yetiştirildik.. O yüzden Rabb'im hidayet versin de geç çünkü anca buna gücümüz yeter.. 
+2 oy
(2 puan) tarafından
Her yıl aynı tartışma linç 
+2 oy
(4,177 puan) tarafından
Yani biz zaten Arap toplumu olmadığımız için sorun yok ,kim kime benzemeye calisiyorsa bu onun problemi.

Türklerde yeni yıl kutlama İslamiyet öncesinden kalan bolluk bereket teşekkür için yapılan bir gelenek hatta adı da var Nardugan Bayramı.Tabi Arap toplumunda böyle bir gelenek görenek olmadığı için Hristiyan toplumlarının noel dini bayramlarina benzetme yaparak bu kültürü yok etme çabasından başka birsey değil bu konuşulanlar.

Hatta akçam ağacı süsleyerek akrabalar ile yemek yenilen temiz kiyafetler giyilen bir gelenek kültür. 

O yüzden biz Türkler kimseye benzemeye çalışmıyoruz.Hatta biraz daha tarih arastirirsaniz onların noeli bizden esinlenerek kendilerine yontarak sonradan kutlamaya başladıklarını bile görebilirsiniz.
(24 puan) tarafından
Ben teşekkür ederim
(4,177 puan) tarafından
Ben Peygamber Efendimizin söylediklerine birsey demedim.Tam olarak söylemediğini hatta Kuran da da yılbaşı kutlama ile ilgili birsey olmadığını söyledim.Hatta hristiyanlarin noel kutlama gibi birseyin eskiden olmadığını Peygamber öncesi ve Peygamber sonrasi uzunca bir dönem olmadığından bahsettim neden olmadiginida aciklamak icin ve Hz isanin peygamberligi ve dogusu ayetlerini ve kisisel bir yorum ekledim geriside tarih bilgisi zaten.Peygamber efendimiz ibadet şekli olarak yaptıklarını yapmayın dediği için hüküm, bu durumu kapsadığı için yılbaşını bizdeki manada kutlamanın bir ibadet olmadığını Hz İsa yi kutsamadigimizi anlattım.Sayisi kaçtır bilmiyorum Ama Yüce İsa diyerek yılbaşına giren kaç Türk olabilir ki bu konu bu kadar gündem yapılıyor Turkiye de böyle düşünmek lazım.Asimile edilen noel adı altında bir kültür olabilir mi mesela?Mesela birinin benim evimdeki cam ağacını noel kutluyor Hristiyan ibadeti yapıyor diye söylemesi yada içinden geçirmesi yargılama Kuran da en  yasak olanlardan...Kisi benzetti diye ben Hristiyan olmuyorum ki o beni o kefeye koymuş oluyor değil mi?
Gerek yok bu kadarına bence..
Diyelim ki benim bir inegim var bakıyorum sütünü kullanıyorum vakti zamanı gelince ineğimi beslenmek için kesip yiyorum ama başka bir millette ineğe tapıyor ikimizin ineğe bakış açısı yada niyeti amacı aynı mi nereye çekersen oraya gider o yuzden tüm yazdıklarımdaki manayi da bir düşün derim ben.
(24 puan) tarafından
Tekrar tekrar anlamadığımı düşünüp aynı şeyi söylüyorsunuz ama ben zaten isadan dolayı yılbaşı kutlanıyor demedim  ve bunu ifade eden hiç bir şey  söylemedim kimse türkiye de hz.isa dan dolayı yılbaşı kutlanıldığını düşünmüyor bunu konuşmaya bile gerek yok zaten.Siz çam ağacı süslemenin ve  yeni yıl kutlamasının bizim eski bir geleneğimiz olduğunu söylüyorsunuz aslında sizin kullandığınız şu cümle bile durumu özetliyor islamiyet öncesi yapılan bi şey miş her şekilde ve her ne niyetle olursa olsun müslümanın bayramı değil seyranı değil kutlayacağı bir şey değil diyorum net bi şekilde islamda yok böyle bi uygulama eski türklerde olsa bile neticede biz eski türk değiliz!yani bu kısım tartışmaya kapalı islamiyette yok hatta Hristiyanlarla denk geldiği için birebir benzemek oluyor türkler ibadet kastıyla yapmasa bile ibadet kastıyla yapan hristıyanlara benziyor ateist bi kişi yılbaşı zamanında şu zamanlarda bir türkün evine gidip çamağacı görse sonra Hristiyanın evine gidip çamağacı görse ne düşünür mesela sizce dünyaya yeni gelen kişi bu iki evdeki çamağacını görse ne düşünür bu ne düşündürür bakın yahudilerde de müslümanalrda olduğu gibi aşure günü oruç tutmak var mesela onlar muharremin 10.gününü oruç tutuyorlar onlarda da kutsal gün ama efendimiz ne emrediyor biliyor musunuz o zaman biz 9-10 veya 10 -11 muharremi oruçlu tutalım yahudilere bennzemeyelim diyorlar mesela biz kerahat vakitlerde namaz kılamıyoruz neden çünkü güneşe tapanlar eskiden güneşin doğuş ve batış vakti ibadetle geçirirlermiş oralara benzemeyelim diye e tırnak kesme meselesi bakın her şey aynı yere çıkıyor ben hz isa nın doğumunu kutlamadığım halde kutlayan hristiyanların yaptığı gibi ağaç süslersem (ki onlar bunu ibadet olarak yapıyor) onlara benzerim aynı şeyi yapıyoruz çünkü  
zatennnn islamdaaaa böyle bi şey yok yokk  olan bi günü, uygulamayı nasıl yapabiliriz ? Bu hicri yılbaşı değil ki miladi takvim Müslümanların değil ki neyi kutluyorum hangi seneyi gevurların takvimindeki yeni sene beni ilgilendirmez onları ilgilendirir!Böyle bi şeyin eski türk geleneklerinde olsaaaa bileee müslümanlıkta islamda yerinin olmaması hiç bi anlam ifade etmiyor mu kimse için ? Haşr suresi 7.ayeti kerime de mevla teala şöyşe buyuruyor rasül yani peygamberimiz size neyi verdiyse onu alın neden nehyettiyse ondan uzak durun bu ayet bile yeter ! Peygamberimiz bize böyle bi şey öğretmemiş ve bize onlara benzeyen hiç bi iş yapmayın demişşş benzemekten nehyetmiş!!Bakın daha ayrıntılı bi şekilde din kitaplarında geçer adamın birisi gevur memleketinde yaşıyormuş ordaki din neyse kırmızı pilav yapıyorlarmış sanırım hindulardı adam da orda yaşıya yaşıya adeti olmuş onların özel gününde kırmızı pilav yapıp dağıtmak heveslenirmiş o da imansız gitmesine sebep olmuş Allah muhafaza ben bunu yapanlar net kafirdir kafir olur demiyorum ama benzememek lazım diyorum kaldı ki dinimizde yok! Olmaması yeter  kutlamamaya ayrıca dinimizin özel günlerini layıkıyla kutlayabiliyor muyuz acaba ??
(4,177 puan) tarafından
Türkler İslamiyeti kendi gelenek ve görenekleri ile kabul ettiler ve binlerce yildirda bu sekilde yaşıyoruz yukarıda araştırma ve film öneriside bu yüzdendi zaten,tavsiyem Turklerin İslamiyete geçiş sürecine bir bakmanız.Zaten bu yüzden biz ne bir Avrupalı ne de bir Orta Doğu ülkesi olarak kabul görmüyoruz ya.Bayramlar bizde dini ve milli bayramlar olarak ayrı ayrı kutlanıyor her bayram ve toplum olarak değerlerimizi unutmadigimiz için her birinde olması gereken özen ve özveriyi gösteriyoruz.
Tarihi sıralı okumazsaniz bu sekilde karıştırmaniz çok normal biz benzemiyoruz kimseye.Eski Turkler olarak hala varız işte burada birlikte yaşıyoruz pek çok gelenegimizle göreneginimizle devam ediyoruz kapanan bir devir  yok ama şekil değiştiren şeylerde yok değil sanırım bu noktada karışıyor aklınız.(Asagida Eski Türk takvimi ve Miladi Takvim Örneği verdim nasıl devam ettigini anlamanız için bir örnek olsun size )

Noel'in dini bir kutlama olmasının sebebi Hz İsa, Yüce İsa diyerek ve o niyetle kutlama yapılıyor tepkide bu yüzden ya. Tam olarak sizin de dediginiz  gibi işte İsa 'yidan dolayı ,kutlamiyorsak sorun nerde yok kalmıyor cam agaci gorunen kisim ,sorun olan kisim degil ki kimseyi rahatsizetmemeli işte,sizde biliyorsunuz dini bir anlam içermedigini gerek yok işte ötekileştirmeye.
Hicri takvim miladi takvim konusu komple matematik ve parayla ilgili.Osmanli doneminde Tanzimat Donemi 1800 yıllardı karistirmiyorsam tarihi miladi takvime geçildi.Iki takvim arasında 9-10 gunluk, yıl içinde gün farkı var.Bence 12 hayvanlı Türk takvimi kalabilirdi bugun ne Avrupa ya nede Orta Doguya sığamayan bir ülke için ama (kişisel yorum ) bunun sebebi ticaret para ,aynı şuan doların euro 'nun TL degersizlestirmesi gibi para kimdeyse duzen ona göre bunun benim evdeki cam ağacı ile alakası yok.
Ama buraya kucuk bir yorum birakayim Bu arada şuan hicri takvim kullanılsa Muharrem ayı ile başladığı için (ocak ayı gibi ilk ay anlamında,hicret başlangıç sayılıyor) o bile buradaki ortamda o da sorun olur cunku emredilmeyen pek cok otekilestirmede hunharca devam ediyor.(sizin için baktim 2024 yılında 7 Temmuz Muharrem Ayının 1 mis yani hicri takvime göre yeni yıl, Bu arada Yunus suresinde, tek ayet, yeni yil icin yazmistim tekrar yazayim Rabbım için hicri miladi olarak değilde Şems ve kamerin  menziline göre yılların bilinmesini istemiştir illaki su olacak kısmı artık milletlerin kendi seçimidir anlayacaginiz Hicri kullanılmalı miladi kullanılmalı yada Turk Takvimi diye bir şart yoktur yukarıda aslında bir yerlerde yazmistim size )
Bizdeki eski takvimde ayın hallerine göre (gündüzün geceyi yendiği mitolojik anlatım) en kısa gece 21 Aralık.Yani 21 Araligi  takip eden ilk dolunay yeni yıl baslangici, Miladi takvime geçilmesi bile bizim ay hesabımıza uyduğu içindir çünkü kendi düzenimizde o zaman yonetim kural kaidesine göre ekonomik siyasal gelenek görenek orf adet yaşam düzeni herneyse  böyle dikkat ettiyseniz adı 12 hayvanli Türk Takvimi olmasada uygulama çok benzer yani yine Türk takviminin benzeri olan kullanılıyor.
Demiştim ya, değişenler var diye işte böyle şeyler.
Allah inanci ,dinimiz : Millet olma devlet olma değerlerin olması kulturel ozeliklerin olmasi farklı şeyler, inanç o yüzden ayrı tutulmalı diyoruz ya.Otekilestirmeden birlikte beraberce diye.
Biz iyilikte dürüstlükte doğrulukta insanca yasamakta yarışalım en iyisi birilerinin bizim adımıza karar verdiği ezberlettigi şeyleri söylemek hiç birseyi değiştirmiyor.Ama herseyi bir dengede yaratan Rabbım emin ol bizdende gavur Müslüman Türk Arap fark etmeksizin o dengeyi bekliyor.Unutma bin tane yol var ama sonuç hep onadır ve unutmaman gereken birsey daha var Müslüman olsun olmasın herkes Allahin kulu ve onun biçtiği rollerde yaratandan ötürü yaratılanı sevmeliyiz..
(24 puan) tarafından
Bakın mesele çok basit evinde çam ağacı olan ailecek aynı pijamalarla çay içip çerez yiyip eğlenerek yeni yılı yeni yıl olmasından dolayı kutlayan müslüman kardeşimle , Hristiyanın benzeşmesi farklı niyetlerle bile olsa, bizim ibadet olarak yapmıyor oluşumuz sorunu ortadan kaldırmıyor tam tersi sorunun ta kendisi benzemek diyorum benzemekkk kaldı kii benziyor mesele bu kadar basit hanımefendi benziyor müslüman bu anlamda gevurla benzeşiyor niye bunu anlamak istemiyorsunuz ?? Mesele bu sadece bu hadisi şerifte kim bir kavme benzerse onlarldandır diye geçiyor!!Niçin korkmuyoruz o veya şu sebepten falan gerekçeden bi şekilde gevurla aynı dine mensubmuşuz gibi aynı şeyleri yapıyoruz bu bir sorun sorunun ta kendisiii !Israrla gelenekten bahsediyorsunuz çul çaput bağlamak eski türk geleneği ama islamda olmadığı gibi islama zarar veren bir şey diyorum mesela sizin için gelenek diye illa yapmak mı lazım islama zarar geliyorsa gelsin diyerek ???takvimlerden bahsetmişsiniz  zaten dinimizi kameri yani hicri takvime göre yaşadığımız için ramazanı kurbanı ona göre kutladığımız için herhangi bi emir bi ayet gelmesine gerek yok zaten dinimizi ona göre yaşayıp hesap ediyoruz :) vee Allaha giden bin tane yol yok tek bi yol var kuran ve sünnet ışığında ,  o da bi tanedir uyarmak isterim her şey hakkında günahta belli sevapta belli yani Allaha güzelce ulaşmak isteyen insanlar için seçimler belli yol belli ve beni sadece  müslüman kardeşlerim ilgilendirir  !Sadece iyilikte ve dürüstlükte değil hayırda yarışın diye geçer ayeti kerimede yılbaşı hayır mıdır çam ağacı bayır mıdır sevapta yarılışılacak cevabı size bırkıyorum..
+1 oy
(4,685 puan) tarafından
Linç edileceksin hazır ol 
+1 oy
tarafından
Ne kadar yazık burdaki linç edenlere . 
(10,223 puan) tarafından
15dk önce yorum yapıp sonra misafir olan güzel arkadaşım kimsinn acaba :D

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 70 göst.
23 Eylül 2024 Diğer kategorisinde Kbranur (235 puan) tarafından soruldu