Allah onları insanın varolması için sebep kılmıştır. Bunun içindir ki Allah Teâlâ kendisine ibadetten sonra ikinci derecede anne ve babaya iyilik yapılmasını emretmiş;
Kur’an-ı Kerim’de birkaç yerde anne baba hakkına riayet, her ikisine de iyilikte bulunmayı emreden ayetler geçer. Söyle buyurmaktadır:
(23) “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.”
(24) “Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. “Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster” diyerek dua et. (İsrâ, 17/23-24)
Âyette önce yalnız Allah’aibadet edilmesi belirtildikten hemen sonra, ana babaya iyilik etmeyi de belirtilmek suretiyle Allah’a kullukla ana babaya iyilik yan yana anılmış, böylece anne babaya ihsanın önemi vurgulanmış veonlara karşı kırıcı davranılmaması
emredilmiş ve nasıl dua edileceği bildirilmiştir.Tercih senin ama, bakma yükümlülüğü öncelikle maddi durumu iyi olan erkek evlattadir. Sonra kız çocuklara geçer. Ben sorularla islamiyette böyle okudum. Vicdanın nasıl rahatsa öyle yap tabi ama kin tutma. Kin en büyük günahlarsab sayılmış hatta kendisine nasihat verene kim tutmak haram sayılmış dinimizde