+3 oy
418 göst.
önce Diğer kategorisinde (21 puan) tarafından

Kızlar 17 günlük bir bebeğim var ramazanda yaklaşıyor ben oruç tutmak istiyorum ama çocuğumun hakkına girer miyim bilmiyorum o yüzden çok kararsızım benim gibi olan anneler ne düşünüyor acaba 

20 Cevaplar

+6 oy
önce (1,470 puan) tarafından

Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 52 [2274], 62 [2315]; İbn Mâce, Sıyâm, 12 [1667]).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/124).

Diyor diyanet. Bence tutmayın bebek çok küçük. Sütünüz daha olgun olmayabilir 

önce (8,136 puan) tarafından

Peki kaza ederken 60 gunmu tutmaliyiz 1 günmü. 

önce (648 puan) tarafından

Gününe gün düşer yani 30 gün tutcaksınız 

1 gün tutacaksınız. 30 gün tutmadiysaniz 30 gün kaza edeceksiniz

önce (8,136 puan) tarafından
+1

Teşekkürler ❤️

-Reklam-
+3 oy
önce (6,428 puan) tarafından

sahsen ben bir yas 2 yasta bile tahammulum okadar azdiki konusacak mecalim kalmiodu oruc talan tutamadim . emzirmekden bagimsiz bebek kendi zaten baslibasina zorluyor 

+1

Nuray hanım, keyfi tutulmayan oruca fidye verilmez fakat gücü yok kısmında süreklilik durumu var ise verilmeli o da mezhepten mezhebe değişiyor daha ayrintilisini yazayım.

Hanefîlere göre, gebe ve emzikli kadın orucunu tehir ederse sadece kaza etmekle yükümlü olur, fidye vermesi gerekmez.
Şafiî ve Hanbelîlerde yalnız kendisi veya hem kendisi hem bebek için endişe duymuşsa hüküm böyledir; fakat yalnız bebek için endişe duymuşsa, ayrıca fidye vermesi gerekir.
Malikilere göre ise, her üç durumda gebe sadece kaza, emzikli kadın ise hem kaza hem fidye ile yükümlüdür. (Hattabi, Mealimü’s-Sünen, 2/739)

Ben hanefi mezhebinde olduğum için bizde fidye verilmez. Şafi ve maliki mezhepleri içinde yazdım ayrintilisini. Yine de belirteyim fidye keyfi oruç için verilmez. 

Bu arada verilmez yazmayı da ben kendimde çok yapıyorum ama doğru bulmuyorum isteyen yine veriyor bizde de, Allah kabul eder etmez kulla Allah arasında 

aynn ole bende hanefi meshepindeyim . kizimi meslea 22 ay emzirdim  o surecte emziririken ve hamileyken tutmadim. ama tutmadigim bir ramazan emzirmedigim doneme denk geldi sadece cocuk beni yoruyor tahammul

edemiyorum diye tutamadim bir ramazan . bu keyfi oluyor sanirim. allah afetsin kendi psikljimi zaten zor toparliyordum yemekten ziyade susuz duramazdim. 

oglabda da bir sene hamilelik o ramazan oyle gitti bi sene de emzirirken oyle gtti. 17 ay emzirdim oglumu. dogduktan sinraki ikinci ramazani yine kizimdaki gibi tahammul edemem diye keyfi tutmadim. euan buyudu 32 aylik yorsada vardan yoktan anliyir sonucta oyne ayni seyi papagan gibi tekrarlamiyorum dur sus yaoma illaki oluoda kafayi yedirtecek modda dedil o yuzden artik ben vicdanen tutmassam rahatsiz hissederim kendimi. o nedenle tutarim . oncekileri  cansunun dedigi gibi verdik artik allah kabul eder etmez bilmiyorum en azindan vicdanen rahatladim allah afetsin diyebildim kendimce

Allah kabul etsin canım, gerisini Allah bilir sağlıkla buyusunler
+3 oy
önce (15 puan) tarafından

Şuan sana farz değil ki neden bebeğinin hakkını yiyorsun seneye kazasını tut

önce (21 puan) tarafından

Haklısın canım Rabbim nasip ederse inşallah 

+2 oy

e bittimi kanama bebegin niye hakkina gircen onu anlamadim sut gelecek emzirecen sonucta bir atraksiyon yokki baska. sedece senin canin vikar susuz ve bebegin mizik mizikligina gazina ahlama zorlamasina uykusuzluguna katlanirken bide ac kalmak susuz kalmak

Yok canım bitmedi ortalarında biter diye düşündüm sormak ve fikir almak istedim sadece çok teşekkür ederim tutmam o zaman ben 

+2 oy
önce (3,423 puan) tarafından

Daha çok küçük saat başı bile emecek bir dönemde. Yazık bebeğe sütün azalir. Emzirmek çok kıymetli ben kızımı mamayla büyüttüm. O yüzden emiyorsa hiç riske atma 

Emiyor kuzum haklısın seneye kalsın inşallah 

+1 oy
önce (4,679 puan) tarafından

Bebeğin çok küçük surekli emzirmek zorundasin hem sana zorunlu değil ki, bebeğin ek gıdaya başladığı dönemde tutarsın orucunu 

Doğrudur canım vazgeçtim seneye inşallah 

+1 oy
önce (161 puan) tarafından

Canım bebeğin çok küçük. Bence riske atma . Yada gün aşırı dene bak sütun azalırsa tutma.

Sürekli emziriyorum sarılıktan ötürü yani emiyor canım tutmayacağım sanırım 

önce (161 puan) tarafından

Benim bebeğim altı aylıktı bi gün tutuyordum iki gün tutmuyordum vicdanen rahatsız oluyoruz ama çok şükür dinimiz bize o kolaylığı sağlamış.

+1 oy
önce (1,244 puan) tarafından

Ben dinime çok düşkün bir insanım, 5 vakit namazlı ve abdestli gezerim her zaman, şayet 17 günlük bir bebeğim olsa oruç kesinlikle tutmazdım, şuan zaten hamileyim doğurdum doğuracağım. Allah zaten emziren , hamile, hasta kişilere orucu farz kılmadı , kaza yaparsın birşey olmaz , tutma canım 

Tamam canım benim çok teşekkür ederim 

Rica ederim canım benim Allah sağlıkla büyütmeyi nasip etsin inşallah ❤️ 

0 oy
önce (93 puan) tarafından

RamZan başladığında zaten halen  lohusa oluyorsun

Evet ama sonunda denk geliyor 

0 oy
önce (181 puan) tarafından

Ben bebeğim 3 aylık olmasına rağmen tutmamıştım sabah erkenden kalkıyordu oruç tutamazdım yani

0 oy
önce (649 puan) tarafından

Ben 4 aylıkken tuttum o gün çok ağladı normalden fazla sonra 2 3 günde bi tane tuttum süt kesildi mi artık nede yapsanız gelmez 

0 oy
önce (439 puan) tarafından

Benim de ramazanın 3.günğ 40 ım bitiyor . Tıtmatı düşünüyorum . Süt durumuma göre ya devam ederim ya tutmam kazaya bırakırım. Peki ya kanamam tekrar ramazanda oöursa o zaman ne yapacagım? Adet mi yoksa lohusa kanımı oluyor nasıl karar verecegim?

40ından sonra özüre giriyor canım namazda kılabilirsin oruçta tutabilirsin ama bence tutmamalısın canım farz değil zaten emziren annelere ☺️

önce (188 puan) tarafından

şafilerde lohusa kanaması 60 gündür bunun üstü olursa özür olur

0 oy
önce (3,878 puan) tarafından

Hakkına girme canım 

Rab'bim ne kadar güzel ki hamilelere ve emzirenlere kolaylık sağlamış 

Niye hakkına gireceksin ki 

Sonra rahat rahat tutarsin

Tamam canım benim çok teşekkür ederim 

0 oy
önce (438 puan) tarafından

Ben ramazan ortasibda dogurdum bi sene gebelik ve lohusalik bi senede emzirmeden dolayi tutmadim nolur nolmaz ben o riski gore alalam oglum 1 yasindaydi mesela cocuktan ziyade hem emzircem hem oruc tutcam hem cocuk ev derken kendim dayanamam diye tutmadik ikinci sene oglum buyumustu zaten 23 aylikti bayram sonrasi memeden kesecektim o sene tuttum 

0 oy
önce (206 puan) tarafından

Benim bebeğimde 1 yaşında ama tutsam mı tutmasam mı kararsızım bende çok

0 oy
önce (20,522 puan) tarafından

Kızım 8 9 aylıktı geçen yıl. Tuttum bira denedim üç beş gün. Ben zorlanmadım. Ama bebeğimin doymadigini anlayınca bıraktım. 

0 oy
önce (3,019 puan) tarafından

Bebeğin çok küçük cnm dinimşzde hamile ve emziren annelere tutmama ruhsatı vermiş sen birşey yiyemeyince sütün çok azalır cnm bebeğin aç kalır tutmaman en doğrusu olur sonrasında tutarsın cnm 

0 oy
önce (1,008 puan) tarafından

Tutamazsın daha 17 günlük sen hicbirsey yemiyorsan bile su içeceksin ki süt olsun. Arkadasimin kızı 3 aylıktı oruç tuttu 7 gün bebeği aç kalmış megerki o dönem sivisiz kalmış vücudu böbreklerinde kristal oluştu idrar yolu enfeksiyonu geçirdi. 

0 oy
önce (103 puan) tarafından
0 oy
önce (7,834 puan) tarafından

Benimde kırkım Ramazan da çıktı 1 gün tuttum sonra yapamadım aşırı derecede tansiyon düşüklüğü yaşadım. Şimdi kızım 1 yaşında 22 gün kaza orucu tuttum inan çok zorlandım keşke tutabilseymisim dedim . Emzirmek aç kalmak zorlamadi beni . Herkes bir yerlere gidip çay keyfisi yaparken benim evde kalmam zor geldi 😂. 

İlk gebelikte hem hamile iken hem   doğum sonrasi süreçte  tutmuştum orucu hiç bir sorun yaşamamıştım ama işte biri diğerine uymuyor . Onu deneyip senin karar vermen lazım . Şimdi ki aklım olsa kazaya kolay kolay bırakmazdim

İlgili sorular

+1 oy
20 cevap 221 göst.
10 Şubat 2025 Diğer kategorisinde Simsek21 (1,694 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 153 göst.
22 Ocak 2023 Diğer kategorisinde emyy (5,126 puan) tarafından soruldu
0 oy
19 cevap 496 göst.
7 Şubat 2020 Diğer kategorisinde Nrtb (141 puan) tarafından soruldu
0 oy
16 cevap 233 göst.