+5 oy
489 göst.
Aile & Aşk kategorisinde (122 puan) tarafından

Çalışmayan kadına çevre neden garipmiş , tembelmiş, yeteneksiz ve bir işe yaramıyormuş gibi bakıyor ? Akşama kadar ev isi ev yükü sırtımızda niye bunu yapıyorlar.O kadar anne evlat yetistirmis mesaisi gecelere kadar evde decam eden kardeşlerimize niye bu dışlama? Eşim ve ailem hariç diğer insanlardan bıktım bu konuda Ben bu konudan çok dertliyim bir ortama girsem sürekli çalışıyor musun , çalışsana gibi birseyler deniyor. Sanki erkeğim evde çoluk çocuğu aç bırakmışım gibi.Tamam erkeğe mahsus değil çalışma hayatım oldu hemde en ağır işlerde çalıştım burada beni linçleyeceklerden daha ağır işlerde hemde kendi ayaklarının üzerinde durma falan filan biliyorum bunları. Bu önemli birsey ama konu bu değil. Biz neden dışlanıyoruz ? Devir ne kadar değişmiş erkeğe yapılan baskı kadına yapılıyor. Torpille iş bulmuş biri bana iş bulsan iyi olur diyor kafan dağılır. İş yerinde yüzlerce sorunlu insanla uğraşmak triplerini çekmek bana pek kafa dağıtma gibi gelmiyor maalesef. Bu yüzden çok seçiciyim duygusal ve hassas bir insan olarak. Ve çalışsam eminim o çalışan çoğu kişiden daha çok evime destek olurdum. Biri tüm parasını kendine harcıyor eşine dönüpte sana da parfüm alayım mı demiyor. Çalışırken eşimi hep düşünmüş ona da birseyler almış insanım. Ben hiç calismam geleceğimi düşünmem ileride eşimle sorun yaşarsam kafama takmam ona bağlı olurum demiyorum belki ertesi gün başvuru bile yaparım çalışırım.  Anlatmak istediğim çok başka. Konuşacak tek konu para kazanıyor musun işin var mı bu olmamalı bence. Akşama kadar deli gibi çalışıyorum ve bunun karşılığı para değil diye ben tembel olmuyorum.

25 Cevaplar

+2 oy
(1,025 puan) tarafından

Malesef toplumda böyle bir baskı var, eğer evdeysen çalışmıyorsan değersiz gözüyle bakıyorlar, ben 19 senelik ev hanımıyım çocuklar, hastalıklar , annemin bakımı ve tekrar hamile lik ve tekrar çocuk bakımı derken banada nasip olmadı çalışmak , çalışmayı isteyip çalışamayanlardanım. Hiç kimse takdir etmiyor, sanki evde boş işlerle uğraşıyormuşuz gibj bakıyorlar . 

(122 puan) tarafından

Oysa çok garip bunlar nasıl boş işler olur. Bence çalışan da çalışmayan da aynı saygıyı haketmeli.

-Reklam-
+2 oy
(7,831 puan) tarafından

Çalışmıyorum gayet mutluyum kafa dağıtacak birçok meşgalem var ahiret için çalışıyorum kimsenin ne dediğide umrumda değil seninde olmasın banada markette çalışan bir tanıdık demişti çalış bari parasız kalmazsın kocam maaşımı veriyor senden daha yüksek hemde dedim sustu kaldı normalde insanları kırmaktan imtina ederim ama bazıları gel beni azarla diyor 

+1 oy
(438 puan) tarafından

Onlara mı kalmış senin kafanın dağılması? İnsanlar her zaman boş konuşur, onları mı germiş senin çalışmaman? Lafını sok bak bakalım bir daha konuşabiliyorlar mı hadsizler? 

(122 puan) tarafından

Artık öyle bir tabu olmuş ki kadının çalışması mantıklı olduğu aşikar bir mevzu oluyor bu sebeple,cevap versem haksız olacakmışım gibi geliyor. Ev işi yapmayı , yemek yapmayı artık kimse işten saymıyor. Popüler kültüre uymuyorsan seni hiç gibi görüyorlar. Koca koca yaşlı başlı kadınlar bile bu kültüre uymuş ve bunu soruyorlar. Nerde çalıştığın önemli bile değil çalışıyorsan kraliçesin. Kaynanama bile bir düğünde ortamda ilk gelinin çalışıyor mu diye soruyorlar ve ben bunu duyunca çok tuhaf karşılıyorum o da mahcup şekilde hayır diyor. Çünkü o da uyum sağlamış düzene.

(438 puan) tarafından

Ne saçma bir düzen, ilk kez duyuyorum şuan böyle şeyleri. Tuhaflar gerçekten ama susturmak lazım, hadlerini bildirmelisin ki bir daha konuşamayacak kıvama gelsinler, Allah yardımcın olsun inşallah 

+1 oy
(517 puan) tarafından

Sadece çalışma değil bir çok konuda insanlar başkalarının hayatları hakkında söz sahibi olduğunu düşünüyor gerçekten. Bu konudan bende şikayetçiyim insanlar o kadar okulu niye okudun evde oturmak için mi diyorlardı önceden kafama takardım şimdi umrumda bile değil. Herkesin kendi hayatı kendi seçimi kim nasıl mutluysa öyle yaşamını devam etmeli ki zaten ev hanımlığıda bir meslektir. 

(122 puan) tarafından
+1

Çalıştığım dönemler hiç eleştirilmiyordum canım üst düzey biri gibi görüyorlardı ilgi bile bir farklıydı. Ben biraz geleneksel bir tipim ve İslami açıdan dusunuyorum bir kadın için çalışmak veya çalışmamak ikiside günah veya haram birşey değil.Allah ev hanımlarının fedakarlığını ve emeğini üstün tutmuş. Aynı şekilde çalışanın emeğini de üstün tutmuş. O çalışmamak bir kadın için haram ve günah deseydi çalışırdım ömrümce. Diğerlerinin beklentileri birsey ifade etmiyor ama can sıkıyor.

+1 oy
(3,413 puan) tarafından

Artık bir numaralı gündemimiz hayat pahalılığı. Sen maddi darlık çeksen de çekmesen de insanların ilk konuşacağı konu para ve çalışmak olur. Bence çok takılma, çalışsan da insanlar eşinin durumu iyi neden çalışıyorsun derler. Kim ne derse desin çalışmamak senin içini rahatsız eden bir şey değilse umurunda olmasın. 

(122 puan) tarafından

Kendimi eksik hissetmemi sağlıyorlar sadece. Ben evde de aktif ve kendimi geliştiren bir insanım ama öyle değilmişim gibi gözüküyor sırf para kazanmadığım icin.

(3,413 puan) tarafından

Öyle oluyor maalesef. O gözle bakan çok ama dediğim gibi çalışsan da laf bitmez. O zaman da eksik bir annesin gibi muamele ederler. Sonu yok yani. Ve inan seninle ilgili değil bu yorumları, kendileri ile ilgili. Kendi eksiklik hislerini senin üzerinden tatmin ediyorlar. 

+1 oy
(2,273 puan) tarafından

Katılıyorum canım sonra temizlikçiye dünyanın parasını veriyorlar.. biz neredeyse bedavaya yapıyoruz bir de üstüne hor görülüyoruz.. 

+1 oy
(8,163 puan) tarafından

Yazın malesef bende bu konudan çok çektim kendimi çok değersiz hissettim yetersiz hissettim bunu yapan da çok yakın biri sonra ben sırf eşime destek olayım diye kahve yanı için işleme yapıcam dedım whatsapta bile paylaştım akşam eşim gelince elımde gördü işlemeyi ve çok kızdı bır daha kımsenın lafıyla hareket etme kimseyi ilgilendirmez ne kadar lazımsa ben sana veririm.. Sen zaten en büyük işi yapıyosum sizin rızkınızı Rabbim bana, veriyor yoksa ben tek başıma nasıl ev yapmaya kalkışayım bu benı mutlu etti  dıyen kişiyle bile konuşmuş sonradan öğrendim.. Bekarlık zamanımda 10 sene çalıştım zaten.. Çok şükür eşim bu konuda hep yanımda oldu bana bi hiç bır zaman evdesin akşama kadar ne yapıyosun demedı çünkü herşeyin farkında ev işi çocuklar zaten zor iş onemlı olan çocuk yetiştirmek.. 

+1 oy
(19,603 puan) tarafından

Bunun çalışmak ya da çalışmamak odaklı olduğunu düşünmüyorum bence herkese yapmadığı veya sahip olmadığı şey üzerinden baskı yapılıyor mesela Küçük çocuklu çalışan annelere de anneliği ve yetersizliği yönünden baskı yapılıyor çalışmayı tercih etmeyene tembel deniyor çok çocuk yapana işin gücün üremek diyorlar tek çocuk yapan rahatına düşkün görülüyor çünkü toplumdaki insanlar maalesef HERBOKOLOG

0 oy
(321 puan) tarafından

Çok saçma bir şey bende bir yıldır çalışmıyorum bende aynı şeyi görüyorum üstelik gebe olduğum halde ve bunu yapan benim kendi ailem. İlla çalışmak zorunda değiliz durumun el veriyorsa ister çalışırsın ister çalışmazsın bu kimseyi ilgilendirmez ben 6.5 yıl çalıştım 1 yıldır evde olmak herkesin gözüne batıyor eşimin annesi çalışmıyon bari başını kapat dedi mesela düşün sanki ne alaka yeni işe giren ve ehliyet alan arkadaşım araba sür çok güzel işe gir bak ayaklarının üstünde dur diye akıl verdi dedim ki sen işe 1 yıldır gidiyon yeni araba sürüyon bana akılmı veriyon anlatmak istediğim herkes bunu çok havalı bişey gibi gösteriyor istesek çalışırız ama bu bizim tercihimiz ve kimseyi ilgilendirmez kim ne düşünürse düşünsün canını sıkma agzı olan konuşuyor işte :) 

(122 puan) tarafından

Bende çalıştım aynı senin gibi ama çalıştığımızı görmek işlerine gelmiyor şimdiki zamana bakıyorlar geçmiş emeklerimiz yok olmuş sanki hiç olmamış :)

(321 puan) tarafından

Aynen öyle hepsi kendilerine baksın onlar yatarken biz çalışıyorduk şimdi biz yatcaz onlar çalışsın :D  ben böyle diyorum direk 

(122 puan) tarafından

Herkesin bir zamanı vardır canım mesela bana aynı bu şekilde zorbalık yapan birinin kızı işten çıkarıldı ben ise başladım sonra o kız bana özenmeye başladı. Sonra ben istifa ettim o işe girdi. Devran değişiyor ama bana yönelik bir kere ve kısa süreli değişti hahahahh

(321 puan) tarafından

Onlar hep haset oldukları için oluyor :D Ben bir girdiğim yerde baya durdum ilk işimdi evlendim ameliyat geçirdim çıktım sonra biraz dinlendim tatile falan gittim tam işe girecektim hamile kaldım şimdide girmek istemem bir kaç yıl annem çok ısrarcı dedim bu halde nereye başlayım doğum yapcam nasıl alsınlar işe bizimkinin derdi başka :D 

(122 puan) tarafından

Bana da kaynanam gebe bile kalsan çalış ben tarlada gebe halimle çalıştım demişti. Günümüzdeki gebelikler eskisi gibi sağlıklı olmuyor bence.Veya calisilan ortamin rahatlığı ve insaflı olması gerek.Çocuğu düşürsen sorumluluğu üstüne alacak mı kaynanam mesela o yüzden onun lafıyla gebe halimle çalışmazdım.

(321 puan) tarafından

Yok ya sonra yapmasaydın diyecekler bizim üzerimize atacaklar bende çalışamam valla çok isteyen kendi çalışsın diyom ben 

0 oy
(2,210 puan) tarafından

Çalışsan da bu sefer senin üzerinden kendi annelik ve ev hanimligi egosunu tatmin edenler tarafından baskı ve ignelemeye maruz kalacaksın. Herkes her zaman konuşacak, akıl verecek bir şey bulur. Ben çalışıyorum ama ben de sürekli ev işi yapiyorum. Benim yemeğimi ya da temizliğini başkası yapmıyor, uykusuz kalan eviyle uğraşan sadece ev hanımları değil. Üstüne bir de çocuğum üzerinden beni vurmaya çalışanlar var, çalışıyorum diye bana muhtacım gözüyle bakanlar var.

0 oy
(916 puan) tarafından

Katiliyorum sana hatta bunu yapanlarda cogunluk calisan kadinlar oluyo 

(1,083 puan) tarafından

Bu arada mübarek cuma durumlarimiz inşallah çok çok daha iyi olur da canim iki kere düşünmeyiz dua edelim 😅😉 işin şakası bı yana Allah yeterki sağlık versin bizimde hayallerimiz var inşallah bizlerde gerçekleştiririz. Eşlerimiz sayesinde olur belki ama bundan gocunmuyorum. O benim artık ailem yani onun parası benim param Allah razı olsun hep bana der hatta dinimizde ben sana bakmak zorundayım bunda yanlış bişey yok. İki olacakken bir olur zamanı gelir ikide olur evin huzuru olsun der.

(916 puan) tarafından

Valla kusum hic dunyalikta gozum yok biliyo musun gecen biliyosundur postlaeima denk geldiysen esim tutturdu sana sevgililer gunu hediyesi alcam ne istiyorsun ne eksigin var bakiyorum ben ihtiyac disi corap bile almam ciplak kalmiyorum ac kalmiyorum daha ne isteyim yani dimi bisey bulamadim en son mont aldim onu da kirk kere dusundum tesetture uygun degil diz alti boyda sisme mont 4 5 senelik kolunun icinde yirtigi vardi diktim giyiyorum e tesetture dikkat etmeye basladim yazi ferace giyiyorum kisin bu montla cikinca icim rahat etmiyo baskasi olsa hic dusunmez guzel bi kislik ferace alir dimi saglamda olsa kac senelik mont bi de tarzin degismis o kadar dusundum o kadar tarttim ki acaba ihtiyacim var mi diye aldim esimden Allah razı olsun bi omur giyerim ama bi daha mont falan almam dusun durumumu ama cocugumun her anina sahit oldum 

Kiz bi kere de beni biri burda rencide etti bacim falsn diyorum ya bazen ona da demisim yorumda genelde ev hanimlari kullaniyo bu kelimeyi dogrumu sende ev hanimisin galiba dedi e ne alaka 😂

(1,083 puan) tarafından

En güzeli canım bu dünya yalan dünya zaten 😊

İstediğini diyebilirsin canım hiç farketmez bacım bende kullanırım ev hanımıyım evet ama bence onunla alakası yoktur ya 😅😅 insan bian muhabbet ederken diyebilir yani ☺️❤️millet neye takilacagini şaşırmış kusura bakmasınlar artık yani 😅

(916 puan) tarafından

Yok soyleme sekli sanki bacim demek ayip bisey ev hanimi olmak asagilayici bisey gibi konustu sacmalik baci kelimesi kulturel bi kelimedir asil kuturel zenginligi olsnlar anlamini bilmez mi aman bosver 

(1,083 puan) tarafından

Aman canım boşver ev hanımlarınin özel dili olsun onlara göre 😅 gerçek hayattaki gibi burdada malesef saçma sapan şeylere takılan veya kucumsemeye yer arayan beğenmeyen insanlar var. Burdakileri de takmaya kalkarsak yandık 😅😅 umrunda olmasın BACIM 😅😅😉

0 oy
(1,982 puan) tarafından

Toplumda öyle bir algı oluyor ama sana 9 yıl aralıksız çalışmış biri olarak diyebilirim ki ev işi daha zor çocuk yetiştirmek daha zor çalışıp hiç değilse karşılığını alıyorsun ama ev hanımı olunca ne gelirse o ha şikayetçi değilim eşimden Allah razı olsun ama gerçek bu tabiki ve çalıştığın için sana bi saygısı oluyor çevrenin buda yadsınamaz bir gerçek koca eline bakınca sana işe yaramaz olarak bakıyor çoğu kişi bunlar 2.5 yıldır gözlemlerim

0 oy
(15,505 puan) tarafından

Çalışşan bu sefer ayy çocuk annesiz büyüyor bak evet işleri yetişmiyor eşini aileni ihmal ediyorsun diye konuşacaklar insanlar susmaz sen susturacaksın doğum iznindeyim 3yıldır işe dönmek için gün sayıyorum çok az kaldı dönmeme ve insanların bana söylediği şey çocugu annesiz bırakıyorsun ama ben ağızlarının payını öyle bir veriyorum ki cesaret bile edemiyorlar

0 oy
(3,641 puan) tarafından

Senin çevren farklıymış.bizim çevrede de çalışan kadın eleştiri alır. Noldu yetmiyor mu kocanın parası denilir.

Hatta katalog işi yaptım hâlâ da yapıyorum ama hiç katalog fiyatından satmadım hep gelişini aldım ona rağmen sanki kocası doyuramıyorda katalog işi yapıyorlar denildi. Hele bide işe girsem ohooo ne toplara tutulurum .

0 oy
(301 puan) tarafından

Valla ben atanamayan hemsireyim çalışmayı da bastandir istemedim soruyorlar ben kimseye açıklama yapmıyorum takma kafana 

0 oy
(309 puan) tarafından

Evet maalesef çalışmadığım zamanlarda ben de bunu çok yoğun hissediyordum. Evdesin ne işin var sanki? Ya da o evde zaten hazırlık yapar tüm gün boş. Evdesin evin niye dağınık olsun zaten yapacak başka işin yok gibi gibi. Sonra çalıştım atandım bu sefer de iş yerindeki insanlar başladı kadınlar çalışmamalı, evlatları evde onlar burda, kadınlar çalıştığı için erkeklerin iş alanı daralıyor azalıyor gibi. Sen ne yaparsan yap asssla bu tarz söylemlerden kurtulamazsın. Senin hissettiklerinin aynılarını hissettim buna nasıl engel olursun bilmiyorum ama onlar öyle dediğinde benimki kebap iş siz elin kapısında ağız kokusu çekerken ben evimin kraliçesi gibi kocamın parasını yiyorum felan diyebilirsin. Yani bilemiyorum her türlüsü gerçekten zor keşke kimse kimsenin hayatıyla ilgili bu kadar rahat yorum yapmasa.

0 oy
(2,423 puan) tarafından

Seni çok iyi anlıyorum bi dönem evdeydim psikolojisi bozuk evde oturuyor normal değil gözüyle bakıliyordum.

0 oy
(1,083 puan) tarafından

Burda şimdi çalışan arkadaşlarin lincini yemek istemem herkes tabiki böyle değil maddi imkanı olmayıp evde desteği olmayıp çalışan çok daha yorulan anneler de var ama sadece bir örnek vermek istiyorum. 

Kuzenim mesela iki tane çocuğu var hatta biri özel çocuk olmasına rağmen ve eşinin durumu çok iyi olmasına rağmen evde ben yapamam sürekli çocuk bakamam veya sürekli gelen giden olacak falan diyip senelerdir çalışıyor. Aldığı maaş ne oluyor peki temizlikçiye ve hergun gelen bakıcıya gidiyor belkide. 

Ben üniversite mezunuyum bekarken çalıştım evlenince eşimle ortak karar ev hanımıyım. Bu demek degilki hic calismayacagim. Ne olacağı hiç belli olmaz ama şuan imkanım var ve oğlumu kendim büyütüyorum. Kendi isteğim bu. Çalışsam bakacak kimse yok bakıcı tutucam mesela aldığım aylığın yarısı belki ona gitcek. Sonra bide oğlumun en güzel zamanlarını belki kaçırmış olacağım. 

Bana en çok da işte boşuna mı okudun falan lafları geliyor hayır boşuna okumadım onun bilinci kültürü benim günlük hayatımda bile işe yarıyor.

Kendi ayaklarimin üstünde yine duruyorum sadece para kazanmak değilki kendi ayaklarin üstünde durmak. Eşim olmadan birçok işimi hallediyorum.

Ayyy ben evde asla yapamam sıkılırım kafayı yerim diyen arkadaşlarım var mesela sıkılmaya vakit olmuyorki. Bide hayatı nasıl yaşadığınıza bağlı yani.Çalışıp hergun ev iş yapan birinin hayatı da çok renkli olamaz.

0 oy
tarafından

Bir kaç kere başıma geldi geldi buna benzer olaylar. 26 yaşındayım yanlış anlamayın bekarken ailemin maddi durumu çok iyi olduğu için çalışmayı çok istedim abim bırakmadı 

Evlendim eşimin ailesinin maddi durumu yoktu. Aslında vardı. Ben ayrı ev istedim pederim yalanla dolanla düğünüme günler kala birlik oturmaya mecbur bıraktı (ben ailem yüzünden kabul ettim ) Allah'tan ev dubleksti. Herkes kendi cebine çalışırdı eşim de herkesin karnına çalışırdı. Çalışmak istedim hamile olduğumu öğrendim doğumdan sonra çalışırım dedim,kaynanam sağ olsun aynı evim içinde olmamıza rağmen gerçekten zerre desteğini görmedim kızımı tek başıma büyüttüm. Sonra pederim kaynanamın dolduruşuna gelip benimle sebepsizce kavga etti hatta üstüme üstüme yürüdü. Artık canıma tak etti aradım eşimi boşanıyorum senden bitti artık çocuğumu alıp gidiyorum dedim. Merdiveni ayırdık onlar alt katta ben üst katta kaldım çalışacağım dedim ikinciye hamile olduğumu öğrendim. Ve çalışmak bana bir türlü nasip olmadı. 

Bir kaç kere bir toplumda konu çalışmadan açıldı sanki ben hiç bir şey yapmıyormuşun gibi çocuk doğurduğum için ayıp bişey yapmışım gibi bakıyordu bana bunu yalan kuzenlerimdi. Evlenmek marifet değil ama onlar evlenmek için can atardı onlardan önce ben evlendim ki benim evlilik hikayem de ayrı bir mevzu. Sürekli böyle dışlama gereğinde bulundular dışladılar umursamadım. Başka bir yerde de ona benzer bir konu oldu. En son kızımı okuldan almaya giderken kadınlarla sohebt ediyorduk çalışan anneler veya çalışmayan anneler olarak. Çalışan anneler çalışmayan annelere tepeden tepeden bakmaları çalışmayan kadınların yan gelip yatıyorlar gibi konuşmaları. En sin tartıştım. Ne münasebet,çalışan kadınlar için de hayat zor ama ev kadını olmak daha zor, özellikle de evde anasınıfı çağında bir çocuğunuz  birde 8 aylık bebe varsa çocuklarla ilgilenen yoksa çocuğunu ne yapacaksın eve kilitleyip sabah işe gidip akşam eve mi gelicez. Bu konuda bende çok rahatsızım. Paraya çok ihtiyacım yok çok şükür. Ama kendi çapımda ufak tefek işler yaparım ek gelir oluyor. İlla sabah evden çıkıp akşam gelmek değildir çalışmak.

AY COK UZUN OLDU HELAL EDİN HAKKINIZI 

0 oy
(381 puan) tarafından

Önceden kadınlar çalışıyor diye ayiplanirdi şimdi çalışmıyor diye ayiplaniyor asla insanları memnun edemezsin bence çevrene çok kulak asma

İlgili sorular

+2 oy
1 cevap 41 göst.
0 oy
3 cevap 138 göst.
0 oy
26 cevap 942 göst.
16 Ağustos 2020 Aile & Aşk kategorisinde duygu5524 (90 puan) tarafından soruldu
+1 oy
11 cevap 607 göst.
22 Kasım 2021 Diğer kategorisinde Mryss (228 puan) tarafından soruldu

Kategoriler