Asi karşıtlığı cahillik malesef ki, ayrıca da toplum sağlığını riske atmak. Dünya saglik örgütü bakın Türkiye demiyorum dünya öneriyor iken biz bu kadar kötü sağlık sistemimizde nasıl cesaret edebiliyoruz anlam veremiyorum. Biz asi yaptıranlar olduğu için toplum bağışıklığı sağlandığı için ülkemizde dalgın hastalıklar görülmüyor artık. Eskiden de gayet aşılar vardı. Hepimiz asiliyiz. Köylü ulaşımı zor kesim yaptirmiyordu. Bebek olumleri zaten bu çocukluk çağı hastalıklardan oluyordu çoğunlukla, kızamık, kabakulak, menenjit, çocuk felci gibi. Amcam kizamiktan bebekken vefat etmiş. Size o çok bilmiş bilmiş konuşan insanlar ister anamız ister babanız emin olun çocuk hastaneye yatınca uzaktan bakarlar kimse siz gibi ağlamaz. Bilim diye birşey var. Oytun erbaş gibi lan argolu konusan, bel alti muhabbet yapan, kendini fototerapici olarak tanıtan fakat hiç bir uzmanligi bulunmayan, asi hakkında yorum yapmaya bile uzmanlığı bulunmayan, Canan Karatay gibi kendi diyetiyle sağlık bulunacağını iddia eden, tabipler odasının şikayet ettiği unvanı alınmak istenen, reklamını yapan, komik bir "doktordan, Alişan yıldıran gibi Ortacag hacematcisi bir prof, akraba evliliği iyidir adı kötüdür diyen zirvalardan, hakikat bilgisi gibi daha Instagram postu hazırlamayı bilmeyen ama olmuş tavuktan aşının kötü olduğunu anlatan insanlardan fikir almayın.
Günümüzde 2014 öncesi asi karsitligi diye birsey yaygın bile değildi. Bizim ülke malesef evet hocam canım hocam olduğu için, herşeye muhalefet görüşü sevdiği için böyle malesef kaldırılmaya müsait insanları etkisi altına alan insanlar çıkıyor. Sosyolistler asi hakkında insanları galeyana getiriyor. Kimsenin bir ispatli çalışması yok. Covid turklere bulaşmaz dünya bizi kıskanıyor bizi yok etmek zehirlemek istiyorlar diyen doktorları yuzbinler izliyor inanamıyorum. Bir adım ileri gidemiyoruz ulkecek hep geri.
Fransa: 2018 Ocak ayından itibaren Fransa, aşı takviminde bulunan toplam 11 aşıyı zorunlu hale getirdi. Bunlar difteri, tetanoz, çocuk felci, boğmaca, Haemophilus influenza tip B enfeksiyonları, Hepatit B, pnömokok enfeksiyonları, invaziv serogrup C meningokok hastalığı, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık.
Fransa'da aşı yapılmasını reddeden ailelere 6 aydan başlayan hapis cezası ve 3 bin 700 Euro para cezası uygulanıyor.
İtalya: 2017 yılında önceden 4 olan zorunlu aşı sayısı 10'a çıktı. Bunlar difteri, çocuk felci, tetanoz, Hepatit B, hemofilus influenza tip b, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve su çiçeği.
İtalya'da çocuğunu aşılamayan ailelere 100 ila 500 Euro arasında değişen para cezası uygulanıyor.
Çekya: 9 aşı zorunlu olarak yaptırılıyor.
Slovakya: Zorunlu aşı sayısı 10.
Polonya, Bulgaristan, Macaristan: Bu üç ülkede de Fransa'da olduğu gibi 11 zorunlu aşı var.
Letonya: 13 zorunlu aşı var.
Yunanistan: Avrupa'da zorunlu aşı sayısının en fazla olduğu ülke Yunanistan, aileler çocuklarına toplam 14 zorunlu aşı yaptırıyor. Diğer ülkelerden farklı olarak Hepatit A, grip ve diğer pnömokokal enfeksiyon tipleri için aşı da zorunlu aşı listesinde var.
Yani dünya bizim peşimizde değil. Kendimizi ülkede 1000 kişiye 1 doktor düşen Belçika, Almanya gibi yüksek sağlık teknolojisi kullananan ulkelerle kiyaslamamaliyiz. Aşıları da Türkiye de ücretsiz almamızın sebebi dünya sağlık orguru projesi kapmaninda yapılması. Yoksa Türkiye de emin olun bu da piyasa haline gelirdi
Aşı karşıtlığı son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de revaçta. Türkiye'de 2011 yılında yalnızca 183 aile çocuğuna aşı yapılmasını reddederken 2017 yılında bu sayı 23 bine yükseldi. 2011 lerde yokmuydu bu doktorlar? Neden şimdi asi kaka pis, o zaman değildi. Çünkü trend düşünceyi desteklemek amac. Amaç reklam.
İnşallah Türkiye'de de bir an önce zorunlu olur. Salgın hastalıklar malesef bizde de başladı. Kizamiga ek doz oluyoruz. Çocuklar hastalık geçirmiyor diyen akrabana de ki bir ara bir acile gitsin de rotadan, salginlardan hastalanan çocukları bir görsün dünyadan haberi yok çünkü. Tabi doktorunuz yerine onların görüşleri sizin için daha iyiyse bilemeyeceğim tercih sizin