Emzirirken meme ucunda çıkan beyaz sivilce gibi yapılar nedir?

0 oy
295 göst.
Özel Günler & Hijyen kategorisinde (2,852 puan) tarafından

Hanımlar merhaba bebeğimi kucağıma aldım çok şükür 1. Ayımız dolmak üzere. Fakat dün göğsümde bir şey farkettim yaşayan varsa merak ettim.

Hani şu kahverengi halkada beyaz beyaz tomurcuklar olur ya onlardan bır ıkı tanesi şişmiş sivilce türevi gibi. Sıktım süt geldi. Çok enteresan değil mi? Niye böyle olmuş olabilir?

4 Cevaplar

+1 oy
(13,642 puan) tarafından

oralardan süt çıkar normal, areola oranın adı. emzirirken o kısmı da bebeğin ağzına sokmak gerekiyor. o bölge koku da veriyor, bu sayede bebek kendi çabasıyla memeyi bulabiliyor 

(13,642 puan) tarafından

Emzirme döneminde sütün sadece meme ucundan değil, areola (meme başı çevresindeki kahverengi halka) üzerindeki küçük kabarcıklardan gelmesi aslında anatomik bir durumdur ve genellikle "Montgomery Bezleri" ile ilgilidir.

​İşte bu durumun nasıl ve neden olduğuyla ilgili detaylar:

​1. Montgomery Bezleri (Glandulae Areolares)

​Areola üzerinde sivilceye benzeyen o küçük çıkıntılara Montgomery bezleri denir. Bu bezlerin temel görevi, emzirme sırasında meme başını yağlamak, korumak ve mikrop kapmasını önlemek için antibakteriyel bir sıvı salgılamaktır.

​Süt Kanallarıyla Bağlantı: Bazı kadınlarda bu bezler, meme içindeki süt kanallarıyla doğrudan bağlantılı olabilir. Bu nedenle bebek emerken veya göğüs doluyken bu küçük gözeneklerden de az miktarda süt sızması tamamen normal ve sağlıklı bir durumdur.

​2. Ektopik (Ekstra) Süt Dokusu

​Bazı kadınlarda meme dokusu sadece meme ucuna açılan kanallarla sınırlı değildir. Areola bölgesinin hemen altında yüzeye çok yakın "ektopik" süt dokusu bulunabilir. Süt yapımı yoğunlaştığında, bu dokular en yakın çıkış noktası olan areoladaki gözeneklerden süt verebilir.

​3. Aksesuar Meme Kanalları

​Nadir de olsa, ana süt kanallarının dışında, areolaya açılan küçük aksesuar kanallar bulunabilir. Emzirme refleksi (oksitosin salınımı) başladığında, bu kanallar da kasılarak içindeki sütü dışarı iter.

​Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

​Eğer areoladan süt geliyorsa şu noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:

​Hijyen: Areoladan gelen süt veya salgı, göğüs ucunu enfeksiyonlardan koruyan doğal bir bariyerdir. Bu bölgeyi karbonatlı su veya sabunla kurutmak yerine, kendi sütünüzle silip kurutmanız en sağlıklı yoldur.

​Bebek İçin Koku: Montgomery bezlerinden gelen salgının, bebeğin memeyi bulmasına yardımcı olan özel bir kokusu vardır.

​Tıkanıklık: Eğer o küçük gözeneklerde beyaz bir nokta oluşur ve ağrı yaparsa, süt kanalı tıkanıklığı (mastit öncesi) olabilir. Bu durumda ılık kompres uygulamak faydalıdır

(2,852 puan) tarafından

Ayy çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için aydınlandım 😀

-Reklam-
0 oy
(2,120 puan) tarafından

Normal canım onlar sıkma 

(2,852 puan) tarafından

Yok sıkmam artık. Ne olduğunu anlamak için sıkmıştım

0 oy
(2,047 puan) tarafından

Benimde şişlik falan yoktu sivilce tarzı da değildi ama süt akiyordu patlak balon gibi kızım emerken ordanda istemsizce akıyordu 

(2,852 puan) tarafından

Ben yeni farkettim ilk çocuğunda da vardı belki bilmiyorum. Normalmiş ama

(2,047 puan) tarafından

Normal canım benimde ilk kızımda yoktu bu kızımda oldu

0 oy
(9,475 puan) tarafından

Onlar normal canım ama sıkma sen yine de 

(2,852 puan) tarafından

Evet normalmiş öğrenmiş oldum:)

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Emzirirken meme ucundaki beyaz tomurcuklar nedir?
Emzirme döneminde meme ucundaki kahverengi halka olan areola bölgesinde görülen bu beyaz tomurcuklar, Montgomery bezleridir. Bu bezler cildi nemli tutmak ve emzirme sırasında bebeğin tutuşunu kolaylaştırmak için doğal yağlar salgılar; bazen tıkanarak sivilce benzeri bir görünüm alabilirler.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Meme ucundaki beyaz noktadan süt gelmesi normal mi?
Evet, meme ucundaki beyaz noktalardan veya Montgomery bezlerinden süt gelmesi emzirme sürecinde rastlanan normal bir durumdur. Bu kanallar meme dokusuyla bağlantılı olduğu için hafif bir basınçla içlerindeki sütün dışarı çıkması sağlık açısından genellikle bir sorun teşkil etmez.
Montgomery bezleri neden şişer ve sivilce gibi görünür?
Montgomery bezleri, hormonal değişimler, sütün kanallarda birikmesi veya bölgedeki gözeneklerin tıkanması nedeniyle zaman zaman şişebilir. Özellikle emzirmenin ilk aylarında vücut süte alışırken bu bezler belirginleşebilir ve sivilce benzeri bir form kazanabilir.
Emzirirken meme başındaki beyaz şişlikler nasıl geçer?
Meme başındaki bu bezleri sıkmamak ve bölgeyi temiz tutmak en önemli adımdır. Eğer bölgede aşırı kızarıklık, şiddetli ağrı, ateş veya iltihap gibi belirtiler yoksa, genellikle kendi kendine gerileyecektir; ancak enfeksiyon şüphesi varsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Emzirme döneminde meme ucunda hangi belirtiler doktora gösterilmeli?
Emzirme sırasında meme ucunda şiddetli ağrı, meme dokusunda sertleşme, bölgede sürekli sıcaklık artışı, ateş veya geçmeyen cerahatli akıntı olması durumunda doktora gidilmelidir. Basit beyaz tomurcuklar dışında farklı bir kitle veya ciddi bir enfeksiyon belirtisi fark edildiğinde mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
13 cevap 350 göst.
10 Mart 2022 Diğer kategorisinde Zisan (1,184 puan) tarafından soruldu
0 oy
62 cevap 5,274 göst.
22 Ekim 2023 Aile & Aşk kategorisinde Dolunay selen (2 puan) tarafından soruldu
0 oy
33 cevap 2,119 göst.
1 Ağustos 2021 Aile & Aşk kategorisinde Rumeysanurr (177 puan) tarafından soruldu
+1 oy
52 cevap 2,539 göst.
26 Haziran 2021 Diğer kategorisinde Nur8 (2,788 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,507,914 soru

24,612,595 cevap

364,149 kullanıcı

...