Doğum sonrası bunalımdan nasıl kurtulabilirim?

0 oy
243 göst.
önce Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (11,099 puan) tarafından

Herkese hayırlı akşamlar öncelikle.ben 2 hafta önce doğum yaptım bir hafta annem kaldı yanımda sonra köye gitmesi gerekiyordu gitti .o gittiğinden beri iyice kendimi yalnız hissetmeye başladım eşimin de babalık izni bitince işe döndü gün boyunca iki çocukla çok bunalıyorum sebepsiz yere ağlama krizlerine giriyorum balkonda çamaşır asarken balkondan aşağı bakıyorum düşsem nolur diyorum sonra estag çekiyorum.kucuk bebeğime bakıyorum diyorum hayatımızı değiştirdi önceden 4 yaşındaki oğlumla her yere gidiyoduk geziyoduk rahatlıkla şimdi oğlumu Parka cikartamaz oldum.bensiz durabilseydi annemle köye gönderecektim ama durmuyor ben ya da babası olacak yanında illa.aynada kendime bakıyorum eski halimden eser yok çok kilolu çirkin hissediyorum kendimi.buyuk olan çocuğumu gezdiremedigim için çok üzülüyorum.sonra durduk yere bekarlık günlerimi ozleyip ağlıyorum.iyice kafayı yemiş gibi hissediyorum.bana bi öneriniz var mı ne iyi gelir ne yapmam lazım bu girdiğim halden kurulmak için 🥺

11 Cevaplar

+1 oy
önce (32,342 puan) tarafından

İlk çocukta da aynı yollardan geçtik kilo aldık uykusuz kaldık yemek yiyecek halimiz kalmadı banyoya tuvalete bile giremedik ama akıllandık mı akillanmadık. Çünkü evlat sahibi olmak müthiş bir şey ve hep böyle kalmayacak gülüşü bakışı sana attığı ilk adımları ile bu yorgunluğu alıp götürecek. Şu aralar öyle şeyler yaşıyorum ki kafayı yesem yerim ama şansıma oğlum bu sene bana çok düşkün oldu gidip gelip sarılıyor anne seni seviyorum diyor öpüyor.. O ara moral enerji depoluyorum 

Sana tek tavsiyem su olur ilk çocuğunu düşün o da bebekken böyle değil miydi şimdi en yakın arkadaşın oldu  diğeri de olacak sadece biraz zaman üçünüzün beraber gezdiğiniz günler çok uzak değil 

önce (11,099 puan) tarafından

Benim de oğlum gelip gidip karnımı öpüyordu bebek bebek gelsin diyordu ama gelince de böyle oldu ama her şey düzelir inşallah o da kardeşine alışır seninki öyle olur inşallah. Rabbim sağ salim kucağına almayı nasip etsin bebeğini inşallah canım 🤲 kaç aylık oldun cinsiyeti belli oldu mu☺️❤️

22 haftalığız canım o da erkek olacak ben olumlu bakıyorum beş yaşında olacak oğlum kardeşi doğduğunda inşallah sizde çabucak sürece adapte olursunuz teşekkür ederim 🥰 

+1

Yaaa çok sevindim canım sağlıkla gelsin inşallah 🤲 l benim de ikincisi erkek canım iki oğlunun olması güzel bir duyguymuş ben kız olsun çok istemiştim ama böyle de güzelmiş

Kendi adıma kızı isterdim ama erkek olduğunu öğrenince iki erkek çocuğunun çok iyi anlaşacağını düşündüm bende inşallahta öyle olur 

önce (5,233 puan) tarafından

Ay bende şu an bir korkmadım değil benim kızımda aynı şekilde şu an çok seviyor filan ama 32 haftalığım doğarsa böyle durumlar yasar mıyım bı tırsmadım değil:)

Rabbim kolaylık versin canım inşallah alışacaksın zamanla kolay değildir ama geçecek 

-Reklam-
0 oy
önce (1,060 puan) tarafından

Sevdiğin şeylere yönel canım. Eşin akşam gelince 10 dakika bile olsa büyük çocuğunla bir markete uğra en basitinden. Küçük ama havanı değiştirecek şeylere yönel 

Teşekkür ederim canım yorumun için .olmazsa dediğin gibi yaparım inşallah 

0 oy
önce (920 puan) tarafından

Doğumdan 20 gün sonra neredeyse oğlumu bebeğimi alıp parka gitim. Kız kardeşim 2 hafta yanımda kaldı o giti kaynanam 1 2 gün kaldı giti sonra   oğlumu parka görürdüm mecbur çok ağlıyordu bebeğimde mecburen götürdüm Vala ben bebekle oturuyorum oğlum oynuyor   bende  az Bi rahat ediyorum sana tavsiyem evde kalma gün içinde parka git alışveriş yap  parkta kal evde ne kadar kalırsan  o kadar sorgularsın bebeğim 50 günlük  2 günde bir   parka götürüyorum  sosyal medyadan uzak dur   oda çok  kötü etki ediyor

Öncelikle yorumun için teşekkür ederim canım.benim oğlum tek başına oynayan bir çocuk değil illa benim de dahil olmam lazım ee bende küçükle ilgileniyorum ikisine yetemiyorum hiç . inşallah zamanla düzene girer her şey diye dua ediyorum 

Allah yardımcın olsun inşallah canım  Vala zor bnm oğlanı bu sene okula vericektim bana diyo senin bebeğin var beni okula gönder en onunla mı oyniycan  onumu parka götürücem ne yapsam da ikna edemiyorum bu sene okula vermeyi çok istiyorum ama psikolojik çöküntü yaşıyorum resmen çok sıkıntılı ya 

Oğlun kaç yaşında canım ?bende oğlumu kreşe yazdırdım bakalım Eylül'de başlayacak inşallah çok güzel olur onun için çünkü evde çok sıkılıyor bende çok üzülüyorum onu öyle görünce 

Bu ay 5 yaşına girecek  anasınıfına kaydı çıkmış  eğer böyle üzülürse malesef gidip dilekçe vericem seneye okula göndericem çünkü bebek doğmadan önce çok istiyordu bebek doğdu çok nazlandı artık herşeye ağlıyor çok değişik Bi çocuk oldu

0 oy
önce (49 puan) tarafından

Ne diyim bilmiyorum ama zamanla geçecek hiç bir şey sonsuza kadar sürmez bu halini hatırlayıp güleceksin hatta bendede 3 çocuk var benim yanımda bir gün bile kalan olmadı annesin sen güçlü olmalısın hasta olur diye tedirgin olma canın sıkıldıkça çık dışarı zaten çok küçük devalmı uyudugu için dışarda sıkıntı çıkarmaz sana

Tamam canım tavsiyelerine uyacagim inşallah teşekkür ederim yorumun için ❤️

0 oy
önce (6,182 puan) tarafından

Aynısı başıma geldi çok yoğun bir depresyon geçirdim. Pencereden dışardaki insanlara bakıyordum insanlar bile bana çok tuhaf geliyordu. Neşeli insan görünce tuhaf geliyordu. En son kadın doğum doktorum psikiyatriyr yönlendirdi onda bile puanım 95 çıktı çok yüksek. Pasiflora diye bi gıda takviyesi önerdi o da uyku hali yapıyor o yüzden almadım ama mutluluk hormonu salgılıyor yani. Etrafınıza tanıdığınız insanlar varsa akşamları eşin eve gelince giyin süslen misafirliğe gidin insan içine kalrılın o bana çok çok iyi gelmişti. Yani insna içine karılıp normal hayatına dönmeye çalış evine misafir gelsin arkadaşların gelsin. İnan 40ın çıkınca çok hafifliyorsun 1 buçuk 2 aylık bi süreç bu

Yorumun için teşekkür ederim canım tavsiyelerine uyacagim inşallah ☺️❤️

0 oy
önce (3,776 puan) tarafından

Emin ol bütün yeni doğum yapanlar bu süreçten geçiyor beni düşün şehir değiştirdim 38 haftalıkken eve yetistim saat 12 gibi gece saat birde sancım geldi sabaha oğlum doğdu ilk iki ay çok zorlandım geceleri büyüklere belki etmeden Allahım güç ver diyo çok ağladım şuan küçüğüm 22 aylik sabrıma sabır kattı desem yalan olmaz sende çok bunladigin zaman çık dışarı kucugude al bı ekmek almaya git mesela iyi gelir evde hep iki çocuk ve tek bide uyku düzeni yok sinir stres artiyo yani bide sana tavaiyem çok bunaldigin zaman çocuğu olmayan kadınları düşün şükret 🩷

Çok teşekkür ederim değerli yorumun için Allah razı olsun canım ☺️ içim rahatladı biraz yorumları okudukça 

önce (3,776 puan) tarafından

Ben üç aylık felandi dk a kontrole gittim hiç istemiyordum çocuk orda sıra beklerken bı kadin dedi sende sıramı bekliyorsun evet dedim yani insan kadın doğuma niye gelir sende gebemisin dedim kadın dediki 16 yıldır çocuğum olmuyor bu dk iyi dediler bende buna geldim artık herkes bana deli gozuyle bakıyor eşim bile got ne halin varsa gör diyo dedi sana yemin ederim ordan ciktim dedim Allahım sen verdiysen vardır bildiğin çok şükür hamd olsun yani hala o kadını bilerek bana yolladı gibi düşünüyorum o yüzden hepimiz öyle sürec yaşıyoruz hergun bı on dk da olsa dışarı çık iyi geliyo ben koydeyim yani bana yakın bı yer yok biber salatalık ektim alıyorum oğlanı gidiyorum toprakta oturuyorum o bile iyi geliyo

0 oy
önce (179 puan) tarafından

Benim bebelerin arasında 16 ay var. Biri dört yaş olacak ocak ayında diğeri eylül ayında 5 yaşına giricek. Sıkıntı stresten son iki yıldır şeker hastasıyım. Benimkiler hoppa biraz bizi yıpratan çocuklar. Senin gibiydim ben de iki yıl öncesine kadar da yalnızdım neredeyse eşim yurt içi yurt dışı görevlere gelip gidiyordu. Yeni yeni kendime geliyorum. Ev en azından sabah kalkınca ve akşam yatılacağında temiz hale geldiğinde, günde bir kaç bardak çay içe bildiğin döneme girdiğinde düzelmeye başlarsın.Tek çözüm zaman şu an kim ne derse desin rahatlayacağını sanmıyorum bu bunalımı yaşayan anlar anca. Bu dönemde en önemli yaklaşım kendimizi eski yaşantımızla karşılaştırmamak canım. Ana odaklanmak lazım geçmişe odaklanmak depresyonu, geleceğe odaklanmak ise kaygıyı getirir. Acını kalpten hissettim sol yanım sızladı biraz🥲😅

0 oy
önce (1,323 puan) tarafından

Öncelikle hissettiğiniz her şey o kadar normal ki.. hepsi hormonların hızla eski haline dönme çabası yüzünden. Hızla değişiyor hormanlariniz. Bir de bu süreçte Kur'an okuyup namaz da kilamiyorsunuz ve şeytan vesvesesi çok oluyor. Evinizde Kur'an açın dinleyin. Bebeğinizin nasıl bir mucize olduğunu görmeye çalışın. Belki şu an ona kızıyor bile olabilirsiniz. Hepsi normal duygular. Bu sizi kötü anne de yapmaz. Bol bol zikir çekin ve bu hallerin geçici olduğunu bilin. Arkadaşlarınız ile konuşun, dışarı çıkmaya çalışın. Bir şeylerle uğraşın boş kalmayın. Gerçi boş kalacak zamanınız bile belki yok ama zihninizi boş bırakmayın 

0 oy
önce (624 puan) tarafından

O kadar iyi anlıyorum ki seni ama lütfen daha sakin daha umutlu düşün inan hepsi geçiyor benim çocuklarımın arasında 1 yaş 10 ay var büyük oğlum 3 yaşına girecek ekimde küçük oğlum bu ay 1 yaşına girecek büyük oğlumla hiç ilgilenemedim küçüğe bakmaktan çok huysuz kolik bebekti süt alerjisi vardı annem 2 hafta kaldı gitti eşim yoktu bile sürekli işle ilgileniyordu hergün eve gece 1 2 de geliyodu tek başınaydım sudan çıkmış balık gibiydim akşamları tüm ışıkları kapatır büyüğünü ayağımda küçüğünü pusette sallar ağlardım hüngür hüngür karanlıkta hayatım bitti neden ikinci bir çocuk üstesinden gelemiyorum diye duygu boşalması yaşardım patlardım bazen hayatımı bitirdim diye ama hepsi hormonlardan emin ol şöyle  4 5 aylık olunca ve uyku saatlerini rayına oturtunca o kadar rahatlayacaksın ki şuan hissettiğin herşey için pişman olacaksın ben pişman oldum bu kadar yıpratacak bişey yokmuş halbuki koy bebeğini bebek arabasına al oğlunu yanına çık bir iki tur at nefes al markete git küçüğü uyuduğu an hemen dinlenmeye bak bırak işi gücü bir şekilde oluyor şimdi bakıyorum benimkilere 1 yaşında olmuş bile ne çabuk geçmiş zaman nasıl güzeller oynuyorlar zaman geçiriyorlar çok hassassın yeni doğum yapmışsın birkaç ay sonra herşey rayına oturuyor biraz sabret ve bu miniğin tadını çıkar özlüyor insan o minik hallerini ben bile hala doğum kilolarımı veremedim verirsin zamanla kışın sıkı bir diyetle ve sporla veririm diyorum şimdi yaz ayı bayanlar arasında toplaşıp yiyip içiyoruz diyet falan kalmıyor o yüzden takmıyorum artık yoksa evet kafayı yeriz kız daha 20 gün olmuş tabi kilo kalır zamanla gider merak etme kendine zaman tanı fırsat ver hepimizin başından geçiyor bunlar yıpratma kendini varsa arkadaş ortamın aile ortamın mutlaka katıl bırak evi işi gücü çık onlara git sağolsun eltim hep geldi ben gittim köye gittim kaynanamlara falan evde çok kalınca da bunalıyor insan kalma evde eşine söyle beraber çıkın akşamları gezin yani daha iyi oluyor iyi geliyor insana

0 oy
önce (10,614 puan) tarafından

Emin ol her iki çocuklu anne aynı yollardan geçiyor. Her bunalıma girdiğinde bu günler geçecek de. Çünkü geçiyor eski düzene geri dönüyorsun. 

0 oy
önce (9,638 puan) tarafından

Bu günler geçecek canım hemde çok çabuk sonra diceksin nezamn büyüdüler.  Benim oğlum yani 4.numarada haziran ortası doğdu bu günlerde çıkıyorduk parka falan ikindi gibi bebeğini bebek arabasına koyup oğlunla çıkabilirsin. Benim bide ekstra 3 çocuk daha vardı düşün 😅 ama büyüklerdi tabi kendileri bisiklet yada paten sürerdi bende yanlarında otururdum 

Haftasonu daha kolay olur tabi hep birlikte çıkın. Bebek olanada iyi gelir temiz havada daha güzel uyur

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Doğum sonrası depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?
Doğum sonrası depresyon, sürekli mutsuzluk hissi, yoğun ağlama krizleri, kendine veya bebeğe zarar verme düşünceleri ve günlük işleri yapamama gibi belirtilerle kendini gösterir. İlk 2 hafta içinde başlayan ve geçmeyen, hayat kalitenizi ciddi oranda düşüren bu duygu durum değişiklikleri, lohusalık hüznünden daha ciddi bir sürece işaret ediyor olabilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Doğum sonrası kendimi çok yalnız ve yetersiz hissediyorum ne yapmalıyım?
Doğum sonrası yalnızlık ve yetersizlik hissiyle başa çıkmak için öncelikle bu durumun hormonel bir süreç olduğunu kabul edin ve mutlaka bir uzmandan destek alın. Aile bireylerinden veya yakın çevrenizden somut yardım istemekten çekinmeyin, profesyonel bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşmek duygusal yükünüzü hafifletmek için atacağınız en önemli adımdır.
İkinci çocuktan sonra evde bunalan bir anne nasıl rahatlar?
İki çocukla evde bunalan bir anne, öncelikle mükemmeliyetçilikten uzaklaşarak sadece temel ihtiyaçlara odaklanmalıdır. Bebek uyuduğunda kendinize 15-20 dakikalık kısa molalar ayırmak, gün içinde mümkünse temiz havaya çıkmak ve partnerinizle iş bölümü yaparak kendinize özel zaman yaratmak zihinsel sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
Lohusalık döneminde kendine bakamama ve çirkin hissetme sorunu geçer mi?
Lohusalık döneminde fiziksel değişimler nedeniyle çirkin hissetmek yaygın bir durumdur ve bu hisler zamanla azalacaktır. Vücudunuzun bir mucize gerçekleştirdiğini hatırlayarak kendinize karşı nazik olun, hızlı bir değişim beklemek yerine beslenmenize dikkat ederek ve küçük kişisel bakım rutinleri ekleyerek kendinizi daha iyi hissetmeye odaklanın.
Doğum sonrası ağlama krizleri ve karamsar düşünceler için nereye başvurulur?
Doğum sonrası yaşanan yoğun karamsar düşünceler ve geçmeyen ağlama krizleri için en kısa sürede bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına veya ruh sağlığı uzmanına başvurulmalıdır. Uzmanlar, lohusalık dönemine özel güvenli terapi yöntemleri ve gerekirse ilaç destekleri ile bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacak profesyonel bir plan oluşturacaktır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 326 göst.
17 Temmuz 2022 Diğer kategorisinde Hasretim0160 (21 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 318 göst.
24 Mart 2026 Aile & Aşk kategorisinde Fato11 (148 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 603 göst.

Kategoriler

1,516,669 soru

24,725,676 cevap