Hz Aişe'nin Hayatı
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin evlendiği hanımlardan bâkire olan sadece Hz. Âişe’ydi. Hanımları içinde Hz. Hatice’den -radıyallahu anh- sonra en fazla onu severdi. Hz. Aişe’nin (r.a.) Peygamberimizle evliliğinden çocuğu oldu mu? Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- ile evliliğinden Hz. Âişe’nin -radıyallahu anh- hiç çocuğu olmadı. Hadisimizde geçen Abdullah’ın annesi anlamındaki Ümmü Abdullah künyesini ona Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz verdi. Zira Araplarda kadın, erkek herkes bir künye alırdı. “Teyze anne sayılır” buyuran Nebiyy-i Muhterem Efendimiz, ona kız kardeşi Hz. Esmâ’nın -radıyallahu anh- oğlu Abdullah İbni Zübeyr’den dolayı bu künyeyi verdi.
Hz. Aişe’nin (r.a.) takvası:
Geceleri namaz kılar, çoğu zaman oruç tutardı. Öksüz ve yetimleri himâye edip yetiştirir, sonra da onları evlendirirdi. Tekrarlarıyla birlikte 2210 hadis rivayet etmiş olan Hz. Âişe -radıyallahu anh- sahâbe arasında en çok hadis bilen yedi kişiden biriydi. Kur’ân-ı Kerîm’i bütün incelikleriyle anlar ve tefsir ederdi. Arap şiirini ve soy bilgisi demek olan ensâp ilmini de çok iyi bilirdi. Kur’ân-ı Kerîm’i, hadîs-i şerîfleri, kısaca İslâmiyet’i pek çok insana öğretti. Hz. Aişe (r.a.) Kaç Yaşında Vefat Etti? Hz. Aişe -radıyallahu anh- hicretin 58. yılında, tıpkı Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz gibi 63 yaşında iken Medine’de vefat etti.
Hz. Aişe’nin (r.a.) Kabri Nerede?
Hz. Âişe -radıyallahu anh- vefatından sonra Medine’de Cennetü’l-Baki Kabristanı’na defnedildi.
Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları
Hz. Aişe (R.A)'ın pek çok sözü bulunmaktadır. İşte o sözlerinden bazıları;
" Resullullah bakire olarak yalnızca benimle evlendi. Onun ilk bakire eşi benim. Ayrıca annesi ve babası da muhacir olan tek eşi yine benim. Cenab-ı Allah benim suçsuzluğumun üzerine ayet indirmiştir." " Hz. Muhammed (S.A.V) ile aynı kaptan gusul abdesti alırdık. O bana ben ona yoğun bir sevgi beslerdik. O hasta olunca ben tedavi ederdim. Her anında yanında olurdum. Benim odamda vefat etmiştir." " Anam babam sana feda olsun ya resulAllah." " Gerçek bir Müslüman'da asla şu iki şey bulunmaz; Cimrilik ve Kötü Ahlak." " Cömert insan Allah'ın cennetine yakın, cehennemine ise uzak olan kimsedir. Cimri insan ise Allah'ın cehennemine yakın, cennetine ise uzak olan kimsedir." " İnsan kalbi güzel ahlak ile doluysa dudaklarından da o ahlakı dökülür."