Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Yaşanan Sindirim Sorunları Nelerdir?

Hamilelikte Yaşanan Sindirim Sorunları Nelerdir?

Hamilelik dönemi her kadının vücudunda biyolojik, fizyolojik ve metabolik olarak çok ciddi değişimler yaratır. Bu değişiklikler bireysel olarak doz ve şekil alanında farklılıklar gösterse de temel olarak sindirim sorunu birçok kadın için önem arz etmektedir. Bu süreçte özelikle değişen hormon seviyelerinin tkisiyle yavaşlayan sindirim sistemi hamilelik boyunca bazı sindirim sorunları yaşanmasına sebep olmaktadır. Hamilelik döneminde en sık yaşanan sindirim sorunları kabız, ishal, mide ülseri, hamilelik reflüsü, hemoroid,idrar yolları enfeksiyonlar, şişkin ve hazımsızlıktır.

Hamilelikte Kabızlık

Hamilelikle birlikte anne adayının hormon seviyelerinin değişmesi ve bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte rahmin bağırsağa uyguladığı baskının artması sonucunda kabızlık sorunu ortaya çıkar. Birçok kadının sindirim sorunlarından biri olan kabızlık, anne adayının hamileliği boyunca bol sıvı tüketimi ve lifli sebzelerin ağırlıkta olduğu beslenme programı sayesinde kontrol altında tutulabilir.

Hamilelikte İshal

Gebelik döneminde ishal anormal bir durum olarak vücudun verdiği kendini koruyucu bir tepki olarak kabul edilir. Şöyle ki hamilelikte kadınlar genellikle kabızlıktan şikâyet eder. Ancak hamilelikte ishal yaşanması anne adayının bozulmaya yakın bir yiyeceği tüketmesi ve vücudun o zararlı bakterilere karşı verdiği bir öz savunma tepkisi olarak değerlendirilir. Yiyecek tüketimine çok dikkat edilen hamilelik durumunda ishal oldukça nadir görülen ama görüldüğünde de dikkat edilmesi gereken bir sindirim sorunudur.

Hamilelikte Yaşanan Sindirim Sorunları Nelerdir?

Hamilelikte Reflü

Birçok anne adayının şikayetlerinden biri de reflüye dair gözlemlenen mide yanması ve ağza acı sus gelmesi hissidir. Reflünün oluşma neden artan hormonla birlikte midedeki sıvının yemek borusundan yukarı doğru bir ivme kazanmasıdır. Doğumdan sonra hamilelik reflüsünün belirtileri de ortadan kaybolur. Hamilelikte reflüyü tetikleyen yağlı, baharatlı ve çikolatalı yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması yaşam kalitenizi korumanız adına önemlidir.

Hamilelikte Mide Ülseri

Hamilelik döneminde ortaya çıkan mide ülseri ‘peptik ülser’ olarak adlandırılmaktadır. Anne adayının yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketmesi ve özellikle de sigara kullanmaya devam ediyor olması hamilelik döneminde mide ülseri şikayetinin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Eğer hamilelik öncesinde mide ülseri varsa da ağrılarının artmasına sebep olur.

Hamilelikte Şişkinlik ve Hazımsızlık

Anne adaylarının nerdeyse %80’inde görülme oranı olarak şişkinlik ve hazımsızlık, hamilelikte sindirim sorunlarının temel kaynağı olan hormon seviyelerinin değişmesi ve rahmin büyümesinin diğer organlardaki baskıyı arttırması sonucunda ortaya çıkar. Şişlik ve hazımsızlık problemlerinin çözümü için de doğru ve dengeli beslenmeyle bol sıvı tüketimi en çok önerilen tedavi yöntemlerindendir.

Hamilelikte Hemoroid

Hamlelik döneminde karşılaşılan sindirim problemlerinden bir diğeri de hemoroid. Belirtileri ve verdiği rahatsızlık dolayısıyla anne adaylarının telaşlanmalarına sebep olan hemoroid, hamilelikle birlikte mide ve bağırsaklar üzerindeki baskının artması sonucu oluşan doku zayıflığının bir sonucudur. Hamilelikte hemoroid problemiyle karşılaştığınızı düşündüğünüz anda doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolları Enfeksiyonu

İdrar yolları enfeksiyonu da hamilelikte anne adaylarından gözlemlenen sindirim sorunlarından biridir. Ancak idrar yolları enfeksiyonu barındırdığı bazı risklerden dolayı özellikle doktorunuz tarafından gözlem altında tutulması gereken bir sorundur. Kontrol altında tutulup tedavi edilemediği takdirde anne adaylarının idrar kaçırma, böbreklerde genişleme ve hatta erken doğum gibi riskleri bulunduğu unutulmamalıdır.

Hamilelikte Sindirim Sistemi Sorunları İçin Alınacak Önlemler

Hamilelikte sindirim sorunlarının çoğunun temel iki sebebi bulunmaktadır. Bunlar değişen hormon seviyeleri ve rahmin büyüyüp mide ve bağırsağa yaptığı baskının sonucudur. Bu durumun sonuçlarını en az indirmek ve hamilelik sürecindeki yaşam kalitenizi korumak için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Gün içerisinde sıvı alımına önem vermeli ve en az 2,5 litre su içmelisiniz
  • Yağlı ve baharatlı yiyeceklere beslenme programınızda yer vermemelisiniz
  • Sigara ve alkolü bırakmalısınız
  • Doktorunuz da onayladığı belli egzersiz ve hareketleri gün içinde mutlaka yapmalısınız
  • Kafein tüketiminizi minimuma indirmelisiniz

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et