Perşembe, Aralık 5, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeGebelikte Baklagil Tüketimi

Gebelikte Baklagil Tüketimi

Hamilelikte uygulanan beslenme programlarının, anne adayının ve bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm mineral ve vitaminleri içermesi bakımından dengeli bir dağılıma sahip olması beklenir. Bu beslenme programlarının olmazsa olmazlarından biri de baklagillerdir. Gebelikte baklagil tüketimi hem anne adayı hem de bebek için gerekli olan birçok vitamin ve mineralleri içermesi açısından son derece dikkate değerdir. Özellikle de protein ihtiyacını hayvansal ürünlerden karşılayamayan vegan ya da vejetaryen anne adaylarının bebeğinin gelişimi için baklagiller hayati değerdedir.

Gebelikte Baklagil Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Hamilelik döneminde ihtiyaç duyduğunuz bu önemli mineral ve vitaminlerden bazılarını beslenme programınızda baklagillere yer vererek de vücudunuza alabilirsiniz.

  • Baklagiller demir, potasyum, magnezyum ve de bebeğin zihinsel gelişimi için çok önemli olan folik asit açısından zengin besin kaynaklardır.
  • Öyle ki planlı bir hamilelik süreci yaşayan birçok anne adayı, hamile kalmalarının nerdeyse üç ay öncesinde vücutlarındaki folik asit miktarını arttırmak için önlemler almaya başlarlar. Birçok anne adayı için folik asit takviyesine hamilelik süresince de devam etmektedir.
  • Baklagiller içerdikleri bitkisel proteinler açısından da kaliteli birer besin kaynağıdır. Bitkisel proteinlerin emilimi hayvansal proteinlere göre daha az olmasına rağmen özellikle vegan ve vejetaryen anne adaylarının bebeklerinin protein ihtiyacını için baklagil tüketmeleri çok önemlidir.
  • Baklagiller B vitamini açısında da son derece zengindirler.
  •  Aynı şekilde baklagiller, potasyum, demir, fosfor, magnezyum ve çinko içerikleri açısından da hamilelik döneminde anne adayının artan ihtiyaçlarını karşılayabilecek besin değerlerine sahiptir.
  • Hayvansal protein kaynaklarının aksine bitkisel protein kaynağı olan baklagiller aynı zamanda sahip oldukları lifli yapıdan dolayı hamilelikte sık karşılan sindirim sorunlarından olan hemoroid ve kabızlık için de alternatif besin türünü oluştururlar.
  • Yine bitkisel protein bazlı olan baklagiller yağ oranı da hayvansal proteinlere göre daha düşük olduğundan anne adayının gereksiz kilo alımının da önüne geçerler.
  • Baklagiller içeriğindeki bileşikler sayesinde anne adayı ve ilerleyen süreçte bebeği diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilecek olmasıdır.
gebelikte mevve

Hamilelikte Baklagil Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte baklagil tüketiminde özellikle baklagillerin kabuklarının soyulmaması gerekmektedir. Çünkü kabuğun soyulması baklagillerin lif oranının düşürülmesine sebep olmaktadır. Anne adayların özellikle nohut gibi baklagillerin kabuğunu soymadan ve düdüklü tencere tarzı kısa sürede pişirme yöntemleriyle baklagilleri pişirip tüketmeleri önerilmektedir. Buradaki asıl amaç annenin ve bebeğin gıdadan maximum faydayı almalarının sağlanmasıdır.

Her mevsim tüketilebilecek besinlerden olan baklagiller, besin değerlerinin arttırılması için çeşitli sebzelerle birlikte de tüketilebilir. Damak zevkiniz doğrultusunda hazırlayacağınız tariflerle gebelikte baklagil tüketimi için alternatif tarifler uygulayabilirsiniz. Baklagillerin sulu yemeğini yapabileceğiniz gibi bazı çorbaların içine çeşitli baklagillerden koyarak besin değerini de arttırabilirsiniz. Ayrıca baklagilleri çorba halinde tüketmeniz hamilelikte sıvı alımını desteklemeniz için de önemlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et