15 haftalık gebelik sırasında onun tekmelerini duyabilirsiniz, elinizi karnınızda gezdirdiğinizde onu yumuşak bir top gibi elinizin altında hissedebilirsiniz. Ayrıca artık kesinlikle hamileler için dikilmiş olan hamile kıyafetlerinden satın alarak giymenin vaktidir.
15 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi
Artık bebeğinizin pankreası kandaki şeker miktarını düzenleyen insülini salgılayabilmektedir. Tiroid bezi çalışır durumdadır. Bebeğiniz şimdilerde yüz kaslarını istediği gibi çalıştırabilmektedir. Bebeğinizin transparan derisi altındaki damarları ise halen daha görülebilir durumdadır. 15. haftada tüm bebeklerin sistemleri tamamen çalışmaya başlar. Pankreas artık insülini salgılayabilir. Yüz kasları çalışır. Bebeğiniz duyma yeteneğini gelişmiştir. Onunla pozitif şeyler paylaşabilirsiniz. Bu haftalarda bebeğin cinsiyetinin ne olacağı sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Ultrasonda görülebilecek bu durum tamamen bebeğin anne karnındaki pozisyonuna, kullanılan görüntüleme aletlerine ve doktorun tecrübesine bağlıdır.
15 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu
Hamileliğin 15. haftasında artık bebeğiniz bir elma boyutundadır. Ağırlığı ise 50 gram civarındadır. Yüz hatları oldukça belirgindir ve neredeyse tüm zamanını uyku ile geçirmektedir. Artık ışığı fark eden bebeğiniz yutma, emme gibi yeteneklere de kavuşmuş durumdadır. Ayrıca tat alma duyuları da gelişmiş olan bebeğiniz sizi rahatlıkla duyabilmektedir. Bu yüzden bu aşamada onunla konuşabilir, iletişim kurabilir ve ona bolca şarkı söyleyebilirsiniz.
15 Haftalık Bebek Hareketleri
Neredeyse tüm gün uyuyan bebeğiniz ışığı fark edebilir ve ondan kaçabilir. Yutma, emme yeteneklerini ardı ardına kazanmaktadır. Hatırlamasa da tat alma duyuları gelişmiştir. Bebeğiniz bu aşamada sizi duyabildiğinden ona güzel ve yumuşak tınılı şarkılar söyleyebilirsiniz. Artık ufak ufak bebeğinizin tekmelerini duyabilirsiniz. Anne adayları bebeklerin hareketlerini tam olarak 16. ila 22. haftalarda hissetmeye başlar. Normalde bebekler 7-8. haftadan sonra hareket etmeye başlar ancak annenin bunu hissetmesi biraz daha zaman alabilir. Tıpkı bir balığın süzülüşüne ya da kelebeğin kanat çırpmasına benzer hareketler yapacaktır. Yine ışığı görme yetisi geliştiğinden karnınıza el feneriyle ışık tuttuğunuzda yer değiştirerek ışığa tepki verecektir.
15 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler
Bu haftalarda karnınız iyiden iyiye belirginleşir. Yine vücudunuz anne sütü üretebilecek hale gelmek üzeredir. Bu yüzden meme uçlarında ıslaklıklar oluşabilir.
15 Haftalık Gebelik Sırasında Annedeki Şikayetler
Yine bu zamanlarda burun tıkanıklığı gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Burun kanaması da aynı şekilde. Bunun sebebi ise vücuttaki hormonal değişimlerle kan basıncının artmasıdır. Her şeye rağmen 15 haftalık gebelik dönemi diğer trimesterlara göre daha rahat ve sorunsuz zamanlardandır.
15 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin 15. haftasında amniyosentez testi yaptırabilirsiniz. Hamileliğin 15. – 18. hafta aralığındaki süreç bu uygulama için gayet uygundur. Bu uygulama sayesinde anne karnındaki bebeğin ileride sahip olabileceği genetik ve kromozomal hastalıklar teşhis edilebilmektedir. Bebeğin etrafında bulunan amniyonik sıvıdan alınarak bu test yapılabilmektedir.
15 Haftalık Gebelik Önerileri
Yine hamileliğinizin 15. haftasında bebeğiniz sizi duymaya başlayacağından bebeğinizle diyalog kurmaya başlayabilirsiniz. Onun için şarkı söyleyebilir ya da ona kitap okuyabilirsiniz. Anne karnında ki bebeğinizin bu sayede dil yeteneği gelişebilmektedir.
15 Haftalık Gebelikte Beslenme
15 haftalık gebelik döneminde sıkılmadan ya da rehavete kapılmadan hayat tarzınızla ilgili değişiklikleri doktorunuza danışarak yapabilirsiniz. Bu aşamada diyetinize dikkat etmeye devam edebilirsiniz. Doğru beslenme doktorunuz tarafından size özel hazırlanmış programlarla mümkün olacaktır. Bebeğin gelişimi açısından buna uymanız çok önemlidir. Bu dönemde gıda takviyeleri almaya devam etmelisiniz. Örneğin folik asit, iyot, kalsiyum, protein depolarınızı dolu tutmanız gerekir. Kuruyemişlerden fındık, ceviz, Antep fıstığı gibi besinleri günde bir avuç tüketebilirsiniz örneğin. Yine bol bol su içmelisiniz zira uzun süre susuz kalındığında dehidrasyon denen durum erken doğuma neden olabilir. Özellikle hamileliği yaz aylarına denk gelmiş olan kişiler terleme ile kaybettikleri suyu yerine koymalıdır.