Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekEmzirmeEmziren Anne Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Emziren Anne Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Emziren anne beslenmesi nasıl olmalı gibi sorular sürekli aklınıza gelmiştir. Birçok emziren anne, yedikleri yiyeceklerin anne sütünü etkileyip etkilemeyeceğini düşünür.

Belki siz de bebeğinizdeki sindirim problemlerini veya alerjileri önlemek için belirli yiyeceklerden kaçınmanın gerekli olup olmadığını merak etmişsinizdir. Ya da bebeğiniz için doğru miktarda süt veya en kaliteli süt yapıcı özel yiyecekler yemeye ihtiyacınız olup olmadığını merak ediyorsunuzdur.

Ne yediğinizden bağımsız olarak sütünüz muhtemelen bebeğiniz için faydalı olacaktır. Vücudunuz, gelişimin her aşamasında bebeğinizin hangi besine ihtiyacı olduğunu tam olarak bilir.

Diyetinizi planlamanıza yardımcı olması için aşağıdaki yöntemleri kullanın.

Emziren anne beslenmesi sırasında ne yemeli?

  • Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, fasulye, fındık gibi proteinli yiyecekleri günde 2-3 kez beslenmenize ekleyin.
  • Yeşil sebzeleri günde üç porsiyon yiyin.
  • Günde iki defa meyve yiyin.
  • Günlük diyetinize tam buğday ekmeği, makarna, tahıl ve yulaf ezmesi gibi tam tahılları ekleyin.
  • Susuzluğunuzu gidermek için su için. 

Hamilelikten sırasında uygulanan diyet kısıtlamaları emzirme dönemi için geçerli değildir.

Vejetaryen diyetleri emzirme ile uyumlu olabilir. Etten kaçınırsanız, kuru fasulye, kuru meyve, fındık ve süt gibi diğer demir ve çinko kaynaklarını yiyebilirsiniz. Tüm hayvansal ürünlerden (vegan diyeti) kaçınırsanız, bebeğinizin B12 eksikliği olabilir. Bunun için bir B12 takviyesi almanız gerekir.

emziren anne beslenmesi

Emziren anne beslenmesi

Emzirme ekstra kalori gerektirir. Hamileliğinizden kalan kilonuz varsa, bu ekstra kaloriler doğal olarak sütünüz için kullanılacaktır. Tüm bebek kilonuzu kaybettiyseniz, günde fazladan 500-600 kalori almanız gerekebilir. Bebeğiniz 6. ayda başka yiyecekler yemeye başladıktan sonra daha az süt üreteceksiniz ve kalori alımınızı azaltabilirsiniz.

Emzirirken daha fazla su içmem gerekir mi?

Emzirirken daha susuz olacaksınız, bu yüzden susuzluğunuzu giderecek kadar için. Beslenirken yanınıza büyük bir bardak su bulundurun.
Gün boyunca bol su ve diğer sıvıları almak, yaşamın hangi aşamasında olursanız olun (gebe kalmaya, hamilelik, emzirme vb.) çok önemlidir.

Yeterli su ve diğer sıvıları almazsanız, susuz kalma riski vardır, bu da aşağıdaki gibi hoş olmayan yan etkilere yol açabilir:

  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu ve çatlamış dudaklar
  • Mide bulantısı
  • Kas krampları
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk ve enerji eksikliği
  • Kabızlık

Emzirirken çay ve kahve içebilir miyim?

Emzirirken çok fazla kafeinli içecek içmemeye çalışın. Bu, özellikle günün her saatinde emzirmekten yorulduğunuz ilk günlerde zor olabilir.
Uzmanlar kafein alımınızı günde 200 mg’ın altında tutmanızı önerir. Bir cappuccino veya latte içinde ne kadar kafein olduğunu tahmin etmek zordur, bu yüzden dışarıdayken kafeinsiz kahve veya bitki çayı içmek daha iyidir.
Bebeğiniz çok huzursuz görünüyorsa veya uyuyamıyorsa, kafeini kesmeyi ya da hiç almamayı deneyin. Bu, bebeğinizin daha kolay uyumasına yardımcı olabilir.

Emziriyorsanız sıkı bir diyet yapmanız gerekmez. Baharatlı yiyecekler, çikolata ve sarımsak da dahil olmak üzere istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Abur cubur yiyebilir ve sabah kahvenizi içebilirsiniz. Hatırlanması gereken en önemli şey gerekli miktarda tüketmektir. Sağlıklı yiyeceklerden istediğiniz her şeyi yiyin, ancak çok sağlıklı olmayan yiyeceklerden uzak durun. Emziren anne beslenmesi hakkında ne yapacağınızı bilemiyorsanız ya da bebeğinizde huzursuzluk görüyorsanız doktorunuza danışın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et