Çocuğunuzun hangi aşılara ihtiyacı olduğunu ve ne zaman yapılması gerektiğini merak ediyor musunuz? O halde bebek aşı takvimini dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz.
Yaşamın ilk aylarında, bir bebeğin belirli bir bulaşıcı hastalığa karşı bir miktar koruması olabilir. Anne hamilelik döneminde aşılanması sayesinde bebeğe bir miktar bağışıklık geçer. Bu pasif bağışıklık olarak bilinir ve antikorlar hamilelik sırasında anneden bebeğe geçtiğinde ortaya çıkar. Bebek için antikor koruma seviyesi düşük olabilir ve hızlı bir şekilde etkisini kaybeder.
Bebeğimizin gelecekte çeşitli hastalıklarla karşılaşmaması için bebek aşı takvimi doğrultusunda düzenli olarak aşılarının yapılması gerekir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen dönemlerde aşılarının yapıldığı cetvel, aşı takvimi olarak kabul edilir. Bağışıklık sağlamak için yapılan zayıflatılmış virüs aşısı bebeğinizin yaşamı boyunca daha dirençli hale gelmesini sağlar. Takip etmeniz gereken aşılar bebeğinizin belirtilen hastalıklara karşı savunma mekanizmasını geliştirir. Aşılar sadece çocukları ciddi hastalıklardan korumakla kalmaz, aynı zamanda bulaşıcı hastalığın yayılmasını azaltarak toplumu da korur. Rutin çocukluk aşıları çocuğunuzu difteri, tetanoz, boğmaca (boğmaca), çocuk felci, pnömokok hastalığı, meningokok C hastalığı, hepatit B, Haemophilus influenzae tip b (Hib), rotavirüs, suçiçeği (suçiçeği), kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve grip hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Sağlık bakanlığı tarafından belirtilen bebek aşı takvimi doğrultusunda doğumdan sonra yapılması gereken aşılar sırasıyla şunlardır:
Doğumdan hemen sonra: Hepatit B aşısı
1. Ay: Hepatit B
2. Ay: BCG (Verem), Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA
4. Ay: Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA
6. Ay: Hepatit B, Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA, OPA
12. Ay: KKK (Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), Suçiçeği, KPA
18. Ay: Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), OPA, Hepatit A
24. Ay: Hepatit A
1. sınıf: KKK (Kabakulak, Kızamık, Kızamıkçık ve), Suçiçeği, DaBT-İPA,
8. sınıf: TD aşısı
Aşılar hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır:
Hepatit B
Genellikle üç doz hepatit B aşısı verilir. İlk doz genellikle doğumdan 12 saat sonra, ikincisi yaklaşık 2 ayda ve üçüncüsü de yaklaşık 6 aylıkken verilir.
Difteri, Tetanoz, Boğmaca
Beş doz difteri, tetanoz, boğmaca kombinasyonu aşısı verilir, ilk doz genellikle 2 aylıkken, ikincisi 4 ayda, üçüncüsü 6 ayda, dördüncüsü yaklaşık 15 aylıkken ve beşincisi 6 yaşında olarak verilir. Bu programda küçük değişiklikler olabilir.
Çocuk Felci
İlk doz 2. ayda, ikincisi 4. ayda, üçüncüsü yaklaşık 6. ayda ve dördüncüsü yaklaşık 6 yaşındayken dört doz inaktive edilmiş çocuk felci aşısı verilir.
Pediarix
Pediarix, beş ciddi hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabilecek bir kombinasyon aşıdır: difteri, tetanoz, boğmaca (boğmaca), hepatit B ve çocuk felci. Pediarix tipik olarak 2, 4 ve 6 aylıkken verilir.
Haemophilus influenzae Tip b
Dört doz Haemophilus influenzae tip b aşısı verilir. Birincisi 2. ayda, ikincisi 4. ayda, üçüncüsü 6. ayda ve dördüncüsü yaklaşık 12 aylıkken.
RotaTeq
RotaTeq, ateş, kusma ve ishale neden olabilen viral bir enfeksiyon olan rota virüsüne karşı korunmaya yardımcı olabilecek bir aşıdır. Aşı, her biri yaklaşık bir ila iki ay arayla üç farklı zamanda ağızdan yapılır.
Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık
İki doz kızamık, kabakulak ve kızamıkçık kombinasyon aşısı yapılır, ilk doz yaklaşık 12 aylıkken, ikincisi yaklaşık 6 yaşında verilir.
Suçiçeği
Genellikle 12 aylıkken ve 4 ila 6 yaşlarında iki doz suçiçeği (suçiçeği) aşısı yapılır.
Pnömokok Aşısı
Genellikle dört doz pnömokok aşısı verilir. Birincisi 2 aylıkken, ikincisi 4. ayda, üçüncüsü 6. ayda ve dördüncüsü yaklaşık 12 aylıkken verilir.
Hepatit A
Aepatit A’ya karşı koruma sağlamak için yapılır. Hepatit, bir tür karaciğer hastalığıdır. Aşı iki dozluk bir seri olarak verilir, ilk atış 1 yaşında ve ikinci atış yaklaşık 6 ay sonra yapılır.
Menactra
Menaktra, menenjite neden olabilecek ciddi bir bakteriyel enfeksiyon olan meningokok hastalığına karşı koruma sağlamak için yapılan bir aşıdır.
Ebeveynler olarak, çocuklarınıza hangi aşıların, ne zaman yapılması gerektiği konusunda doktorunuza danışın. Aşıları, bebek aşı takvimi doğrultusunda kendiniz takip edin.