Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıSu Çiçeği Nedir? Belirti Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Su Çiçeği Nedir? Belirti Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Su çiçeği, varisella-zoster virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Küçük, sıvı dolu kabarcıklarla kaşıntılı bir kızarıklığa neden olur. Su çiçeği hastalığı olmayan veya ona karşı aşı yaptırmamış kişiler için oldukça bulaşıcıdır. Günümüzde, çocukları su çiçeğine karşı koruyan bir aşı mevcuttur.

Su çiçeğinin döküntüsü genellikle maruziyetten yaklaşık 14 ila 16 gün sonra ortaya çıkar. Kızarıklığın ortaya çıkmasından yaklaşık 24 ila 48 saat önce, çocuğun hafif ateşi, iştahsızlık ve daha az enerjisi olacaktır. Kızarıklık göründükten sonra çocuğun hafif ateşi devam edecektir. Kaşıntı nedeniyle sinirli ve huysuz olabilir.

Su çiçeğine karşı aşılanmış çocuklar nadiren hastalığın çok hafif bir şeklini yaşarlar. Aşı yapılan çocuklarda kızarıklık çok daha az görülür ve daha az sürer.

Suçiçeği bulaşıcı mı?

Suçiçeği çok bulaşıcı bir hastalıktır ve bir çocuktan diğerine kolaylıkla yayılabilir. İki şekilde yayılabilir:

  • Doğrudan iletişim
  • Dolaylı İletişim

Doğrudan temas, enfeksiyonun öpme ve tükürük yoluyla yayılması anlamına gelir. Bu nedenle, çocuğunuzda su çiçeği varsa çocuğu öpmekten kaçının. Dolaylı temas, sıvılar yoluyla enfeksiyonun yayılması anlamına gelir. Enfeksiyon öksürük ve enfekte çocuğun hapşırmasıyla bile yayılabilir. Su çiçeği insanlarda çok bulaşıcı olmasına rağmen, virüs köpekler veya kediler gibi evcil hayvanlara yayılmaz.

Suçiçeği belirtileri ve semptomları

Çocuğunuzda suçiçeği varsa, şunlar görülebilir:

  • Hafif ateş olması
  • Yorgun ve sinirli hissetmek
  • Kaşınmak
  • Kızarıklık oluşması

Kızarıklık genellikle suçiçeği olan birine ilk kez maruz kaldıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Maruziyet ile kızarıklık arasındaki süreye kuluçka dönemi denir. Döküntü genellikle ilk olarak göğüste, sırtta veya yüzde görülür. Daha sonra ağız içi dahil vücudun diğer bölgelerine hareket edebilir. İlk başta kızarıklık küçük sivilcelere benzer. Bunlar daha sonra sıvı dolu kabarcıklar haline gelir. Su çiçeği olan çoğu çocuk yaklaşık beş ila yedi gün boyunca rahatsız olur. 


Evde bakım

Su çiçeği olan çocuklara genellikle evde bakılabilir ve bir doktora görünmeleri gerekmez.

Suçiçeği bir virüs olduğu için antibiyotiklerle tedavi edilemez. Tedavi, kızarıklıktan kaynaklanan kaşıntıyı ve viral hastalıkla ilgili diğer semptomları kontrol etmek için yapılır. Kaşıntıya yardımcı olması için yerel eczanenizden satın alabileceğiniz birçok ilaç ve krem ​​vardır.

Susuzluğu önlemek için çocuğunuza sık sık içecek (su en iyisidir), çorba ve diğer sıvılardan verin.

Su çiçeği olan çocukların ateşi olabilir ve kendilerini yorgun ve huzursuz hissedebilirler. Parasetamol veya ibuprofen almak yardımcı olabilir, ancak çocuğunuza aspirin vermeyin. 

Su çiçeği tedavisi

Çocuklarda suçiçeği hafif bir hastalık olarak kabul edilir, ancak çocuğunuz buna sahipken muhtemelen oldukça mutsuz ve huzursuz hissedecektir.

Çocuğunuzun, hastalığın ilk birkaç gününde ateşi olabilir. Noktalar inanılmaz derecede kaşıntılı olabilir.

Su çiçeği için özel bir tedavi yoktur, ancak semptomları hafifletebilecek eczane ilaçları vardır. Bunlar, ateşi hafifletmek için parasetamol ve kaşıntıyı hafifletmek için kalamin losyonu ve soğutma jellerini içerir. Çoğu çocukta, kabarcıklar bir ila iki hafta içinde kabuğunu alır ve doğal olarak düşer.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et