Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıKızamık Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık, esas olarak çocukları etkileyen ancak her yaşta ortaya çıkabilen bir enfeksiyondur. Hastalık tatsızdır ancak çoğu çocuk tamamen iyileşir. Bununla birlikte, bazı çocuklar ciddi rahatsızlıklar geçirebilir.

Kızamık, döküntü haline gelmeden önce soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlarla başlar. Hastalık tipik olarak yedi ila 10 gün sürer. Kızamık, çoğunlukla çocuklukta yaygın olan oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. En karakteristik semptomu tüm vücutta kızarıklığa neden olmasıdır.

Kızarıklığın ortaya çıkmasından yaklaşık dört gün öncesinden yaklaşık dört gün sonrasına kadar bulaşıcıdır.

Kızamık pnömoni ve ensefalit gibi ciddi komplikasyon riski taşıdığı için küçük çocuklarda önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Gribe benzer bir mekanizma yoluyla (öksürme, hapşırma, yakın temas vb.) hızla yayılır. Virüsü olan bir kişiyle doğrudan temas yoluyla veya havadaki damlacıklar yoluyla bulaşır. Ancak daha önce kızamık geçirmiş kişiler tekrar yakalanmazlar.

Kızamığın belirtileri nelerdir?

Virüs bulaştıktan sonra, virüs boğazınızın arkasında ve akciğerlerinizde çoğalır. Daha sonra vücudunuza yayılır. Aşağıdakiler kızamığın en yaygın semptomlarıdır:

  • Genellikle ilk olarak yüksek ateş, ağrılı gözler (konjunktivit) ve burun akıntısı meydana gelir.
  • Küçük beyaz noktalar genellikle ağzın içinde yaklaşık bir gün sonra gelişir. Bunlar birkaç gün devam edebilir.
  • Sert kuru bir öksürük olağandır.
  • İştahsızlık, yorgunluk, ağrı ve sızılar görülür.
  • İshal veya kusma yaygındır.
  • Kırmızı benekli bir döküntü normalde ilk semptomlardan yaklaşık 3-4 gün sonra gelişir. Genellikle baş ve boyunda başlar ve vücuda yayılır. Vücudu kaplaması 2-3 gün sürer. Kızarıklık genellikle kahverengimsi bir renge döner ve birkaç gün içinde yavaş yavaş kaybolur.
  • Çocuklar genellikle 3-5 gün boyunca oldukça rahatsız ve mutsuzdurlar. Bundan sonra, ateş hafifleme eğilimindedir ve ardından kızarıklık kaybolur. Diğer belirtiler giderek azalır ve kaybolur.

Çoğu çocuk 7-10 gün içinde iyileşir. Diğer semptomlar geçtikten sonra rahatsız edici bir öksürük birkaç gün devam edebilir. Bağışıklık sistemi enfeksiyon sırasında antikor üretir. Bunlar virüsle savaşır ve ardından ömür boyu bağışıklık sağlar. Bu nedenle birden fazla kızamık hastalığına yakalanmak nadirdir.

Bazı insanlar diğer virüslerin neden olduğu döküntüleri kızamıkla karıştırır. Kızamık, kısa süre sonra ortaya çıkan hafif kırmızı bir döküntü değildir. Kızamık virüsü, rahatsız edici ve bazen ciddi bir hastalığa neden olur. Kızarıklık, bu hastalığın sadece bir parçasıdır.

Kızamık nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz genellikle belirtilerinizin, özellikle de karakteristik döküntü ve ağzınızın içindeki küçük noktaların birleşiminden kızamığı teşhis edebilir. Bununla birlikte, teşhisi doğrulamak için genellikle basit bir tükürük testi yapılır.

Kızamık tedavisi

kızamık
Kızamık aşısı

Kızamık için özel bir tedavi yoktur. Bakteriyel enfeksiyonların aksine, viral enfeksiyonlar antibiyotiklere duyarlı değildir. Virüs ve semptomlar tipik olarak yaklaşık iki veya üç hafta içinde kaybolur.

Virüse maruz kalmış olabilecek kişiler için bazı müdahaleler mevcuttur. Aşağıdakiler bir enfeksiyonun önlenmesine veya şiddetinin azaltılmasına yardımcı olabilir. 

  • 72 saat maruziyet içinde verilen bir kızamık aşısı
  • Altı gün içinde alınan, immünoglobulin adı verilen bir bağışıklık proteini dozu

Doktorunuz iyileşmenize yardımcı olmak için aşağıdakileri önerebilir:

  • Ateşi düşürmek için şurup kullanmak
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmak için dinlenmek
  • Bol sıvı tüketmek
  • Öksürük ve boğaz ağrısını hafifletmek için bir nemlendirici kullanmak
  • A vitamini takviyeleri almak

Kızamık aşısı güvenli midir?

Evet güvenlidir. Herhangi bir ilaç gibi bir aşı da yan etkilere neden olabilir, ancak bunlar genellikle hafiftir. Örneğin enjeksiyon yerinde ağrı veya şişme ve bir veya iki gün süren ateş gibi. Kızamık aşısının ciddi zarara yol açma riski son derece azdır. Kızamık aşısı olmak, kızamık enfeksiyonuna yakalanmaktan çok daha güvenlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et