Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaBebekEmzirmeEmziren anne beslenmesi nasıl olmalıdır?

Emziren anne beslenmesi nasıl olmalıdır?

Sağlıklı beslenme hayatın tüm evrelerinde yaşam kalitemizi doğrudan etkileyen bir davranış biçimidir. Emziren anneler için sağlıklı beslenme hem anne hem de bebek için önemlidir. Emzirme sıklığı ve miktarı; annenin acıkma sıklığını ve şiddetini etkilemektedir. Anne beslenmesi ve annenin mevcut vitamin mineral depoları bebeğin gelişimini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple emziren anne beslenmesi kesinlikle dikkat edilmesi gereken önemli konulardan birtanesidir

Emziren annelerin beslenme programında tüm besin grupları yer almalıdır. Emziren anne beslenmesi vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar ile sağlanmalıdır. Emziren anne beslenmesinde su ve sıvı tüketimi önemli yer tutmaktadır.

Anne sütünün zenginleşmesi, kalitesinin artması ve annenin sağlıklı bir emzirme dönemi geçirebilmesi için beslenme alışkanlığı önemlidir. Unutulmamalıdır ki emzirme döneminde anne sağlıklı besleniyorsa bebek de sağlıklı besleniyor demektir.

ani bebek ölümü sendromu

Emziren Anne Beslenmesinde Sağlıklı Beslenme

Öncelikle emziren anneler şunu iyi anlamalıdır ki sağlıklı beslenmek demek çok yemek değil kaliteli ve besin değeri yüksek gıdalar tüketmektir. Hamilelik boyunca kilo alan anne adayı aşırı ve sağlıksız beslenme yüzünden çok daha fazla kilo alacaktır. Bu durum annenin hem sağlığı hem de psikolojisi açışından olumsuz bir etki oluşturmaktadır.

Sağlıklı bir beslenme için yapılması gerekenler şöyle sıralayabiliriz:

  • Yaş, boy ve kilonuza göre günlük kalori ihtiyacınızı belirleyin. Günlük ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori almanız yeterlidir.
  • Sabah kahvaltısında protein bakımından zengin köy yumurtası bulundurun.
  • Her gün 5 litre su için! Su tüketimi süt üretimini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca su vücut ısısının dengede kalmasını sağlamaktadır.
  • Günde 1-2 bardak komposto için. (Ama şeker miktarına dikkat edin!)
  • Düzenli olarak sebze ve meyve tüketin! Sebze ve meyveleri bol su yıkadıktan sonra tüketin. İsteğe göre yiyeceklerinizi sirkeli suyla yıkayabilirsiniz.
  • 1-2 dilim ekmek tüketin. Ekmeğinizin tam tahıllı olmasına özen gösterin!
  • Tahıl tüketiminin önemli olduğunu unutmayıp buğday,  bulgur, firik, yeşil mercimeğe öğünlerimizde yer verin.
  • Kavrulmamış kuruyemiş tüketin. Anne sütünün kalitesinin artmasına yardımcı olur.
  • Ara öğünler de taze-kuru meyveler ile beslenin. Özellikle hurma ve incir tüketin.
  • Süt üretimini artıran bitkisel çaylar için! Rezene süt üretimini artırıp, östrojen ve prolaktin hormonunu uyarır, böylelikle sütünüzün miktarı artar.
  • Probiyotik beslenmeye özen gösterin ve omega-3 zengini besinleri sofranızdan ayırmayın. Bebeğin beyin gelişimini ve bağışıklığını desteklemek için ilk 1000 gün kritik dönemdir.
  • Özellikle taze sebzelerle birlikte hayvansal protein tüketin. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et, 2 gün de balıketi tüketin.

Emzirme döneminde yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de önemlidir. Emzirme döneminde yapılan yanlışlar bazı istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Annenin aşırı kilo alması veya vermesi, bebeklerde huzursuzluk; gaz, emmeyi reddetme vb. durumlar sağlıksız beslenme sonucunda ortaya çıkabilecek durumlardır.

Anne sütünü arttırma yöntemleri için tıklayınız.

beslenme

Sağlıklı bir beslenme için yapılmaması gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Emzirme döneminde düşük kalorili diyet yapmaktan kaçının. Günlük alınan kalori miktarı 1800’ün altına düşerse süt miktarı ve kalitesi azalabilir.
  • Soğan, brokoli, kabak, karnabahar, sarımsak, kuru baklagiller ve bazı baharatlar anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bebeği huzursuz edebilir.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu özelliği olan maddelerden kesinlikle uzak durun.
  • Yeterli ve sağlıklı bir uyku çekin. Uyku sütün kalite ve verimliliğini artıran başka bir unsurdur.
  • Stresten uzak durun! Unutmayın ki canınızı sıkabilecek her şeyi düzene koyamayabilirsiniz. Âmâ biraz dikkatle bebeğinizin hayatında büyük farklar yaratabilirsiniz.

Emzirme, bebeğin sağlıklı beslenmesi ve büyümesi için uzmanlarca tavsiye edilen en uygun beslenme şeklidir. Anne ve bebeğin biyolojik ve psikolojik yapısını geliştirmek ve aralarındaki bağı kuvvetlendirmek için en etkili yoldur. Bu dönemde gereken kalori ve besin miktarı gebelik döneminden daha fazladır. Hamilelik boyunca dikkat ve özenle baktığımız bebeğimize aynı özeni emzirme döneminde de göstermeliyiz. Böylece onun kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için kritik bir dönemi daha sorunsuz geçirmesini sağlamış oluruz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et