Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaDoğum ve SonrasıDoğuma HazırlıkDoğum Korkusu Nasıl Yenilir?

Doğum Korkusu Nasıl Yenilir?

Hamilelik, genç kadınların çoğunda istenen ve beklenen bir evlilik sonucudur. Bununla birlikte, aynı zamanda birçok korku ve endişenin çoğaldığı bir zamandır. Bu korkulardan biri de, doğum korkusu ile ilgilidir.  Doğum sırasında bu özel kaygı veya ölüm korkusu, bir kadını hamilelik ve doğumdan kaçınmaya yönlendirdiğinde, tokofobi olarak adlandırılır. Bu fobik durum, çocukluk ve yaşlılık arasındaki her yaştan kadını etkileyebilir. 

Hamilelik ve doğum birçok kadının yaşamındaki önemli olaylardır. Büyük bir sevinç zamanı olsa da, stres ve endişe kaynağı da olabilir. Kadınlar genellikle normal doğum ağrısı ve bir şeylerin yanlış gitme olasılığı hakkında endişelenir. Bunlar, neredeyse tüm hamile kadınların bir dereceye kadar yaşadığı normal endişelerdir.

Bir çocuğu dünyaya getirmeye eşlik eden normal endişeler genellikle tıbbi yardım, eğitim, sosyal destek ve kendi kendine yardım stratejilerini kullanmakla ilgilenir. Bununla birlikte, bazen, bu korku patolojik ve o kadar şiddetli olabilir ki, kadınlar hamile kalmaktan veya tamamen doğum yapmaktan kaçınırlar

Doğum korkusu neden olur?

Aşağıdaki durumlara sahipseniz tokofobi olabilir:

  • Ailenizde doğum korkusu
  • Ailenizdeki insanlardan korkutucu doğum hikayeleri duymak
  • Anksiyete bozukluğu yaşamak
  • Önceki doğumda yaşanılan sorunlar
  • Doğumda ölüm korkusu
  • Jinekolojik problemler
  • İstenmeyen hamilelikler

Doğum korkusu belirtileri

Tokofobi, insanların belirli bir nesne veya durum hakkında mantıksız bir korku hissettiği bir endişe bozukluğu olan bir tür spesifik fobidir. Tokofobi belirtileri uyku bozuklukları, panik ataklar, kabuslar ve kaçınma davranışlarını içerebilir.

Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:

  • Hamilelik ve doğum düşüncesinde dehşet hissi
  • Endişe ve depresyon
  • Aşırı doğum kusuru, ölü doğum veya anne ölümü korkusu
  • Doğumları için sezaryen konusunda ısrar

Doğumdan korkarsam ne yapmalıyım?

Ebe ya da doktorunuza, hamileliğinizde mümkün olan en erken zamanda korkularınız hakkında bilgi verin. Sizi hamile kadınlar için bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirmelidirler.

Korku duygularınızla ve sahip olabileceğiniz diğer semptomlarla nasıl başa çıkacağınız konusunda size tavsiyede bulunulacaktır. Ayrıca bilişsel davranışçı terapi (CBT) önerilebilir.

Uzmanınız ayrıca   korkularınızı azaltmaya yardımcı olabilecek doğum yapma seçeneklerinizi de tartışmalıdır.

Travma sonrası stres bozukluğu nedeniyle doğum korkunuz varsa, size göz hareketinde duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EDMR) önerilebilir. Bu, anıların ve kendilerine bağlı duyguların gücünü azaltmak için göz hareketlerini kullanan bir terapidir.

Eşinizi, ailenizi, arkadaşlarınızı veya ebenizi nasıl hissettiğiniz konusunda konuşmanıza yardımcı olması için kullanabilirsiniz.

Hamilelik sırasında gevşeme teknikleri uygulayın.

En rahat hissettiğiniz ve güvendiğiniz ebe ile doğum yapmayı seçin.

Meditasyon yamayı deneyin.

Doğum korkusu ana nedenlerini anlamaya çalışmak önemlidir. Klinik olarak, anksiyete, doğum korkusu ve tokofobi arasındaki farkları ayırt etmek önemlidir, böylece herhangi bir tıbbi durumda olduğu gibi, sorun tanımlanabilir ve etkili bir tedavi planı geliştirilebilir. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et