Cuma, Mart 29, 2024

Doğum Sonrası Kanama

Doğum yaptıktan sonra, bir kadının kanama yaşaması ve rahim kasılıp küçüldükçe bazı kan pıhtılarını gelmesi normaldir. Bu iyileşme süresi boyunca, kadının vücudu hamilelik öncesi bir duruma geri dönme süreci olarak başlar. Bu yazımızda doğum sonrası kanama hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

Doğum sonrası kanama neden olur?

Kadınların doğumdan sonra yaşayabilecekleri iki tip kanaması vardır:

  • Rahim astarının küçülmesinden ve plasentanın ayrılmasından kaynaklanan doğumdan sonraki günlerde vajinadan geçen kanama.
  • Vücudun damarlarında meydana gelen pıhtılar. Bunlar nadirdir, ancak hayatı tehdit edebilir.

Doğumdan sonra kanama nasıl olur?

Doğumdan sonra gelen kanamaya lohusa kanaması da denir. Çoğu kadın doğumdan sonraki ilk 1-3 gün içinde lohusa kanaması yoğun geçer. Sonraki haftalarda giderek daha hafif hale geldiğini görülür.

Her kadın farklıdır, ancak çoğu kadın aşağıdaki durumları yaşar:

  • Doğumdan sonraki ilk 24 saat: Kanama, parlak kırmızıdır ve kanama oldukça yoğundur. Saate bir ped değiştirmenize sebep olur.
  • Doğumdan 6 gün sonrasına kadar: Kan akışı yavaş yavaş hafifler ve normal adet dönemine yakın olabilir. Pıhtılar daha küçük olacak. Kan kahverengimsi hale gelebilir ya da sulu, pembe-kırmızı arası olabilir. Parlak kırmızı kan akmaya devam ederse, kadınlar bir doktorla konuşmalıdır, çünkü kanamanın düzgün bir şekilde yavaşlamadığını gösterebilir.
  • Doğumdan 7 ila 10 gün sonra: Kan çoğunlukla koyu kahverengimsi veya soluk pembemsi kırmızı olmaya devam etmelidir. Akış, ilk haftadakinden daha hafif olmalıdır. 
  • Doğumdan 11 ila 14 gün sonra: Kan akışı hafiflemeye devam etmeli ve kanama çok küçük olacaktır. Bazı kadınlar, fiziksel aktivite yaptıktan sonra akışlarının geçici olarak daha ağır veya daha parlak olduğunu fark ederler.
  • Doğumdan 2 ila 6 hafta sonra: Kadınlar herhangi bir kanama olmadan birkaç saat geçirebilirler. Rahim hamile öncesi durumuna dönmek için çalışırken, akış beyaz veya sarıya dönüşebilir.
  • Doğumdan 6 hafta sonra: Az miktarda kahverengi veya sarı lekelenme normaldir. Ağır bir akışın yeni başlangıcı, özellikle emzirmiyorsa, bir kadının adet dönemi olabilir. Bununla birlikte, yeni kanama veya pıhtılar bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Kadınlar doğum yaptıktan sonra en az 6 hafta boyunca tampon kullanmamalı veya vajinaya herhangi bir şey koymamalıdır. Bazı kadınların bitmesi için daha uzun süre beklemesi gerekebilir.

Kadınlar tipik olarak bir kontrol için doğumdan 4 ila 6 hafta sonra doktorlarını görmelidir. Bir kadının herhangi bir komplikasyon geçirmesi veya sezaryen ile doğum yapması durumunda doktorunu daha erken görmesi gerekebilir.

doğum sonrası kanama

Sezaryen doğum sonrası kanama

Sezaryen doğum yaptıysanız muhtemelen vajinal doğumdan daha az kanamaya sahip olursunuz. Yine de, birkaç hafta boyunca muhtemelen biraz kan göreceksin. Kanın rengi, vajinal doğumdan sonra gördüğünüz gibi kırmızıdan kahverengiye ardından sarıya dönerek berraklaşır.

Doğum sonrası kanama önlenebilir mi?

Doğumdan sonra kanamalar normaldir ve önlenemez. Bununla birlikte, vücudun içinde hayatı tehdit eden kan pıhtılarından kaynaklanan komplikasyonları önlemeye yardımcı olmanın yolları vardır. Bunlar:

  • gün boyunca düzenli olarak hareket etmek
  • kanama için herhangi bir kişisel risk faktörünün farkında olmak ve bunları doktor veya doğum uzmanı ile paylaşmak
  • doktorun onayını verdiği zaman egzersize başlama
  • doğum sonrası kontrollerde önerildiği gibi doktora görünmek
  • yukarıda sıralanan kanama belirti ve semptomlarını bilmek
  • bol su için ve dışkının daha kolay geçmesi için bir dışkı yumuşatıcı kullanın. 

Doğum yaptıktan sonra bir kadının vücudunda çok fazla değişiklik olduğundan, neyin normal olduğunu bilmek zor olabilir. Hamilelik sonrası kadınlar ne tür bir kanama bekleyeceği konusunda kadın doğum uzmanıyla konuşmalıdır. Tehlikeli doğum sonrası kanama için bilgi almalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et