Çocuğunuzu bir dükkândan şeker alırken ya da kardeşinin oyuncak arabasını ceketinin içine gizlice saklarken yakalarsanız ne hissedersiniz? Çocuğunuzun hırsızlık yaptığını öğrenmek en yıkıcı deneyimlerden biri olabilir. Daha büyük çocuklar akran baskısı nedeniyle hırsızlık yapabilirken, küçük olanlar yanlış olduğunu bile fark etmeden bunu yapıyor olabilir. Çocuklarda çalma alışkanlığı ailelerin ciddiye alması gereken bir durumdur. Bu problemle başa çıkmak için yazımızı okumaya devam edin.
Çocuklarda hırsızlık sebepleri nelerdir?
Çocuğunuz hırsızlık yapıyorsa, bu davranışla başa çıkmak için bir plan yapmadan önce eylemin arkasındaki motivasyonu belirlemeniz gerekir. İşte çocukların hırsızlık yapmasının birkaç yaygın nedeni.
- Bilgi ve anlayış eksikliği
Okul öncesi çocukların başkalarının eşyalarını alması yaygındır. Bu yaşta, hırsızlığın başkalarını nasıl etkilediği ve nasıl zararlı olabileceği konusunda net bir anlayışa sahip değiller.
Ekonomiden anlamadıkları için bir mağazadan bir şeyler de alabilirler. Bir şey satın alma kavramı işe yaramaz.
Çocuğunuza empatiyi öğretmeye başlamanın ve başkalarının mallarına saygı duymayı öğrenebilmeleri için hırsızlığın neden yanlış olduğunu öğretmeniz gerekir.
- Zayıf dürtü kontrolü
İlkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar genellikle dürtü kontrolü ile mücadele ederler. Sonuçlarını düşünmeden ceplerine istedikleri bir nesneyi hızla koyabilirler. Çocuğunuza hırsızlığı önlemek için dürtü kontrolünü öğretin.
- Akran baskısı
Ortaokul ve lise öğrencileri “ilgi çekici” olduğu için hırsızlık yapabilir. Mağazadan mal almaya veya soyunma odasındaki gözetimsiz bir çantadan para çalmaya karşı akran baskısı altında olabilirler.
Diğer zamanlarda gençler, başka türlü karşılayamayacakları güzel eşyalara sahip olmak istedikleri için hırsızlık yaparlar. Bazı gençler otoriteye isyan etmenin bir yolu olarak hırsızlık yapar. Bu yaşta, hırsızlık etkili bir şekilde ele alınmazsa, muhtemelen yasal sorunlarla karşı karşıya kalırlar.
- Akıl sağlığı
Altta yatan davranış bozuklukları veya akıl sağlığı sorunları da hırsızlık gibi davranış sorunlarına katkıda bulunabilir. Ebeveyninin boşanmasıyla başa çıkmakta zorlanan bir çocuk, eyleme geçmeye başlayabilir. Depresyonla mücadele eden bir çocuk, çalmayı baş etmenin bir yolu olarak kullanabilir.
Çocuklarda çalma alışkanlığı nasıl önlenir?
Bir ebeveyn olarak çocuklarda çalma alışkanlığı söz konusu olduğunda sakin olmanız ve sorumlu bir şekilde hareket etmeniz gerekir. Çocuklar için sert cezaların bir faydası olmayacaktır.
İşte çocuğunuzun karşılaştığı hırsızlık sorunuyla başa çıkmanın birkaç yolu:
1. Çocuğunuzu asla suçlamayın:
- Çocuğunuzun hırsızlık yaptığını görmediyseniz veya kesinlikle güvendiğiniz birinden bunu duymadıysanız, çocuğunuzu aynı şeyle suçlamayın.
- Bazen çocuğunuz yanlış suçlamaların veya yanlış anlamaların kurbanı olabilir.
2. Yanlış bir şey yaptığını açıkça söyleyin:
- Çocuklar, hırsızlık eyleminin kabul edilemez olduğunu bilmelidir.
- Onlara bu eylemlerinin yanlış olduğunu ve hapse girmelerini sağlayabileceğini söylemelisiniz.
3. Soğukkanlılığınızı koruyun:
- Sesinizi yükseltmeyin, çocuğunuza hiçbir zaman şiddet uygulamayın.
- Çocuğunuzun yanlış hareketini fark etmesini sağlamalısınız.
4. Çocuğunuzdan yanlışı düzeltmesini isteyin:
- Çocuğunuz hırsızlık yaptığını kabul ederse, çaldığı kişiden özür dilemesini söyleyin. O kişiye, kızgınlığını düzeltmesi için küçük bir hediye verin.
- Bu, çocuğunuz için üzücü bir deneyim olabilir ve bu da onun bir kez olsun hırsızlık yapmaktan uzak durmasına yardımcı olabilir.
5. Çocuğunuzu affedin:
- Bu bir ebeveyn olarak yüzleşmeniz için acı verici bir sorun olsa da, çocuğunuza hala onu sevdiğinizi ve onu affettiğinizi aktarmanız gerekir.
- Çocuğunuza bir kucaklama ve bir öpücük verebilirsiniz; bu, eğer dikkat çekmek için yapmışsa, tekrar yapmaktan kaçınmasına yardımcı olacaktır.
6. Temel nedeni bulun:
- Çocuğunuzun hırsızlık yapmasını durdurmak istiyorsanız, bu eylemi tetikleyen temel nedene bakmalısınız.
- Çocuğunuzun arkadaş çevresi kötü ise, öğretmeniyle konuşun ve arkadaşlarıyla iletişim halinde olmadığından emin olun.
7. Çocuğunuza bağlı kalın:
- Cep telefonlarınızı, bilgisayarlarınızı bir süreliğine kapatın ve çocuklarınızla birlikte zaman geçirin.
- Bu, çocuklarınıza bağlanmanıza ve onlara yeterince sevgi sunmanıza yardımcı olacaktır.
- Çocuğunuzun hırsızlık alışkanlığını durdurmasına ve ihtiyaçlarını sizinle paylaşmasına yardımcı olur.
8. Onları çalmaya teşvik etmeyin:
- Çocuğunuzun hırsızlık yaptığını öğrendiğinizde, onu tekrar yapması için cezbetme fırsatı sunmadığınızdan emin olun.
- Paraya doğrudan erişim izni vermeyin, cüzdan veya el çantalarında çok küçük miktarlar bulundurun.
9. Sahipliği öğretin:
- Çocuklarınıza hak sahipliğini bilmelerini öğretin.
- Evde iki veya daha fazla çocuğunuz olduğunda, “tüm oyuncaklar herkes için” politikasına sahip olmayın.
- Çocuklarınıza erkek veya kız kardeşinin bir oyuncağıyla oynamak için izin istemelerini ve oynadıktan sonra geri vermelerini öğretin.
10. Çocuğunuzun dürüstlüğünü övün:
- Çocuğunuz doğruyu söylüyorsa, bunu yaptığı için onu takdir edin.
- Çocuğunuz kayıp cüzdanınızı bulduysa, çabalarını takdir edin. Çocuğunuzun ondan tam olarak bekleneni yaptığına dair sözleri esirgemeyin
İster şeker çalmak ister pahalı bir alet çalmak olsun, çocuklarda çalma alışkanlığının kabul edilemez olduğunu onlara açıkça belirtmeniz gerekir. Çocuklarda çalma alışkanlığı hayatı tüm yönleriyle etkileyeceğinden fark edildiği andan itibaren yukarıdaki önlemleri almak veya bir uzman eşliğinde çözümler aramak isabetli olacaktır.