Her ebeveyn, çocuklarının güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olmasını ister, ancak çocuklarda diş çürükleri oldukça yaygındır. Çünkü süt dişlerindeki mine, yetişkin dişlerindeki mineye göre daha zayıftır.
Bu yazımızda çürüklerin nasıl geliştiğine ve çocuklarınızın dişlerini korumak için neler yapabileceğinize dair bilgiler derledik.
Çocuklarda diş çürüklerine ne sebep olur?
Çocuğunuzun ağzındaki bakteriler doğal olarak birikerek plak adı verilen yapışkan bir madde oluşturur. Bu plak dişleri kaplayabilir ve çocuğunuz yemek yerken plaktaki bakteriler asit oluşturur. Sert diş minesini aşındırarak çürükler oluşur.
Çocuklarda diş çürükleri belirtileri nelerdir?
Çocuğunuzun diş hassasiyeti, ağrısı veya sürekli ağız kokusu varsa, çürük olabilir. Bazen bunu diş üzerinde kireçli beyaz bir leke veya koyu bir nokta olarak görebilirsiniz. Her iki durumda da diş hekiminize danışmalısınız. Çocuğunuzun çürükleri varsa, diş hekiminiz alanı kapatmak için florür jeli veya vernik uygulayabilir. Boşluk daha şiddetli ise çürümüş malzemeyi temizleyebilir ve bir dolgu veya ekstraksiyon uygulayabilir.
Çocuklarda diş çürükleri nasıl önlenir?
En iyi çözüm aslında iyi bir ağız hijyeni ve beslenme şeklidir. Plaktaki bakteriler, şekerli, nişastalı yiyecekler ve alkolsüz içeceklerle beslendiğinden, bunları çocuğunuzun diyetinde sınırlandırmaya çalışın. Ancak mesele sadece ‘kötü şeyleri’ ortadan kaldırmakla ilgili değildir. Sebze ve meyve gibi besleyici yönden zengin yiyecekler sunmak aslında çocuğunuzun tükürüğünü mineralleştirir. Bu durum, plağın neden olduğu hasarı tersine çevirmeye yardımcı olur.
İyi ağız hijyenini yaşamın bir parçası haline getirin
Uygun ağız hijyeni çok önemlidir. Sanılanın aksine süt dişleri, çocuğunuzun daha sonra kalıcı dişlerini etkiler. Bakteriler altta gelişen azı dişlerine geçebilir ve ayrıca ebeveynden çocuğa geçebilir. Bu nedenle, çocuğunuzun dişlerini çıkardıkları günden itibaren fırçalamaya başlamalısınız. Kendi dişlerini fırçaladıklarında, yedi yaşına gelene kadar onları denetlemeniz gerekir.
Ayrıca aşağıdaki alışkanlıkları bir rutin haline getirin:
- Yemeklerden sonra bol su için.
- Dişlerinizi günde iki kez en az iki dakika fırçalayın
- Ağıza rahatça sığan bir diş fırçası kullanarak her dişin her yüzeyini fırçalayın. Bazı diş fırçaları özellikle çocuklar için tasarlanmıştır. Diş fırçaları iki ila üç ayda bir değiştirilmelidir.
- Çocuğunuz yatmadan önce biberon kullanıyorsa, içine sadece su koyun. Meyve suyu veya formül, diş çürümesine yol açabilecek şekerler içerir.
- Florürlü diş macunu kullanın (iki yaşın üzerindeki çocuklar için). Diş çürümesini önlemeye yardımcı olan birçok çocuk florürlü diş macunu bulunmaktadır
- Diş ipi kullanmak, çocukların kaçınma eğiliminde olduğu bir şeydir, ancak dişler arasında plak oluşumunu önlemek için günlük olarak yapılması önemlidir.
Çocuklarınıza iyi diş temizleme alışkanlıkları kazandırabilirseniz, bu sayede dişlerine ve diş etlerine iyi bakabilirler. Çocuklarda diş çürükleri erkenden önlenir, böylece yıllarca daha sağlıklı ve mutlu gülümsemelerin tadını çıkarabilirler.