Çarşamba, Kasım 27, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelik Öncesi Beslenme

Hamilelik Öncesi Beslenme

Hayati bir öneme sahip olan beslenme yaşamın her döneminde bazı gereksinimlere ihtiyaç duymuştur. Bunlardan biri de hamilelik öncesi dönemdir. Hamilelik öncesi beslenme ne kadar iyi olursa hamile kalma olasılığı da o kadar fazla olur.

Beslenme, vücudunuzun sağlıklı kalması ve organların düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu şeyi veren yiyecekler yemektir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ana besinler proteinler, karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, vitaminler ve minerallerdir.

İyi beslenmeye başlamak için hamile olana kadar beklemenize gerek yoktur. Aslında, hamile kalmadan önce sağlıklı bir diyet uygulamak, doğurganlığınızı artırmanıza, spina bifida gibi doğum kusurları riskini azaltmanıza ve hatta hamilelik sırasında preeklampsi geliştirme ihtimalinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Hamilelik öncesi kilo

Hamilelik öncesi kilonuz, bebeğinizin doğum ağırlığını doğrudan etkiler. Araştırmalar, normal kilolu kadınlarla aynı miktarda beslenmeyi gebelikte yapsalar bile, zayıf kadınların küçük bebek doğurma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Fazla kilolu kadınlar için, gebelik diyabeti veya yüksek tansiyon gibi hamilelikte sorun yaşama riski artmaktadır. Hamile kalmadan önce kilo vermeniz veya almanız gerekip gerekmediğini doktorunuzdan öğrenmek çok önemlidir.

Hamilelik öncesi beslenme için temel yiyecekler

Anne adayı olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere besinlerle dolu sağlıklı yiyeceklere ihtiyacınız olacak:

Hamilelik öncesi beslenme

Folik asit / folat

B vitamini (B9), hamilelikten önce (ve hamilelik sırasında) alabileceğiniz en önemli besinlerden biridir. Uzmanlar, kadınların hamile kalmadan önce en az bir ay boyunca günde 400 mikrogram (mcg) folik asit almaları gerektiğini söylüyor. Folik asit sadece sağlıklı hücreler oluşturmak için çok önemli olmakla kalmaz, aynı zamanda spina bifida ve anensefali gibi doğum kusurlarını önlemeye de yardımcı olabilir. Folik asidi bütün yiyeceklerde bulmak zor olabilir. Doğum öncesi B9 vitamininizin günde 400 ila 600 mcg olmasını istiyorsanız aşağıdaki yiyeceklerle bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz.

  • Lifli yeşil sebzeler. Ispanak, brokoli, lahana ve pazı iyi seçeneklerdir. Zeytinyağında soteleyin ve garnitür olarak yiyin veya çorbalara, salatalara, güveçlere ve omletlere ekleyin.
  • Kuvvetlendirilmiş tahıllar. Önerilen günlük değerin yüzde 100’ünü içeren, kahvaltılık için hazırlanan tam tahıllı ürünleri yiyebilirsiniz.
  • Portakal ve çilek. Bunlar o kadar lezzetli ki diyetinize dahil etmek çok kolay olacaktır.
  • Fasulye ve fındık. Bu ürünleri alırken çok fazla tüketmemeye çalışın, çünkü bunlar zaten uğraşmakta olduğunuz sindirim sorunlarına sebep olabilirler

Demir

Çoğu kadın, aylık adet kanaması ve demir oranı düşük diyetler nedeniyle düşük demir depolarına sahiptir. Demir depoları oluşturmak, bir annenin vücudunu hamilelik sırasında fetüsün ihtiyaçları için hazırlamaya yardımcı olur. En iyi demir kaynakları şunlardır:

  • Sığır eti, kuzu eti ve karaciğer
  • Tavuk, ördek ve hindi gibi kümes hayvanları (özellikle koyu renkli et).
  • Sardalya, hamsi, istiridye, midye dahil balık ve kabuklu deniz ürünleri. Bazıları yüksek düzeyde civa içerebileceğinden, diğer balık türlerini tüketmeden önce doktorunuza danışın.
  • Brokoli, karalahana, şalgam gibi lahana ailesinin yapraklı yeşillikleri.
  • Yeşil bezelye, barbunya, börülce, kuru fasulye, bezelye ve pişmiş fasulye konserveleri.
  • Tam tahıllı ekmekler ve demir açısından zenginleştirilmiş beyaz ekmek, makarna, pirinç ve diğer tahıllar.

Kalsiyum

Hamilelik öncesi beslenme, sağlıklı kemikler oluşturmayı içerir. Hamilelik diyetinde yeterli kalsiyum yoksa, fetüs annenin kemiklerinden kalsiyum çekebilir ve bu da kadınları daha sonraki yaşamlarında osteoporoz riski altına sokabilir. Kadınlar için önerilen kalsiyum alımı 1.000 miligramdır. Her gün üç bardak süt veya diğer süt ürünlerini alabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et