Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaBebekYenidoğanYenidoğan Bebeklerde Gaz Problemi Nasıl Giderilir?

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Problemi Nasıl Giderilir?

Yenidoğan bebeklerde gaz problemi karşılaşılan en büyük sorunlardan biridir. Gaz problemi kendiliğinden geçen bir hastalık olmasına rağmen bu süreci olabildiğince sorunsuz ve stressiz atlatmak anne ve babalar için oldukça önemli bir durum haline gelmektedir. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde gaz probleminin nedenlerini ve bu problemini çözümü için yapılması gerekenleri bilmekte fayda vardır. Özellikle yeni anne baba olan kişiler için gaz problemiyle karşılaşınca neler yapmaları konusunda bazı detaylarıyla sizlerle paylaşacağız.

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Probleminin Sebepleri

Yenidoğan bebeklerde 4 aylık olana kadar gözlenen gaz problemi, anne ve babalar için büyük bir sorun olmaktadır. Gaz problemi bebeklerde özellikle ilk 4 hafta, günde 3 saate varan şiddetli ağlamalarla baş gösterir. Gaz problemi kendiliğinden geçen bir hastalık olsa da hangi etkenlerin gaz problemine yol açtığını bilmek ya da gaz problemi varsa çözümleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Bebeklerde gaz problemine neyin sebep olduğuna dair bazı hipotezler vardır. Annenin sağlıklı beslenmemesi,  yediği yiyeceklerin baharatlı ya da acı olması, annenin stresli olması gibi sebepler gaz probleminin nedenleri arasında sayılabilir. Ayrıca annenin ve babanın tecrübesiz olması, annenin bebeğe yeterli vakti ayırmaması, doğum sonrası hastanede uzun kalması gibi sebepleri de gaz probleminin oluşmasının sebepleri arasında sayabiliriz. Bebeklerde merkezi sinir sisteminin gelişmesi de gaz sorunun ortaya çıkmasına dair bir hipotez olarak kabul etmektedir. Öyle ki bebeklerde melatonin salgılanması, merkezi sinir sistemine bağlı olarak 3 aydan sonra düzene girmektedir, bu süre bebeklerin gaz probleminin bittiği döneme denk gelmektedir. Bu durumda hipotezin doğruluğunu destekleyecek niteliktedir.

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Probleminin Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz probleminin belirtileri olarak, çok şiddetli ve kesintisiz ağlama, karında şişlik, bebeğin bacaklarını kendine çekip ağlaması, iştahsızlık, kanlı ishal, bebekte bağırsak seslerinin duyulması, bebek kakasını yaptıktan sonra rahatlamaması gibi belirtileri sayabiliriz.

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Problemini Çözme Yöntemleri Nelerdir?

Yenidoğan-Bebeklerde-Gaz-Problemi

Yenidoğan bebeklerde gaz problemini önlemek için alınabilecek bazı önlemler vardır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde gaz problemi daha az görüldüğü bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bebeğini anne sütüyle besleyen annelerin beslenmelerine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Kaliteli besinler annenin de kaliteli beslenmesine katkı sağlayacağı gibi bebeğin sağlığını da olumlu bir şekilde etkileyecektir. Bu durumda bebekte gaz oluşumunu minimum seviyeye indirecektir. Ayrıca anne sıvı tüketimini arttırmalı ancak kahve çay gibi sütü azaltan içeceklerden uzak durmalıdır.

 Anne emzirme döneminde diyet yapmamaya özen göstermelidir. Alacağı besinlerin bebeğin sağlığıyla doğru orantılı olduğunu unutmadan kendisini aç bırakmamalıdır.  Bebeği dik bir şekilde emzirmek gaz problemine karşı alınabilecek çözümlerden bir başkasıdır.  Anne bebeğin banyo saatlerinde karnına masaj yapabilir ya da sıcak su torbasıyla hafif uygulamalar yapabilir. Böylece bebek rahatlayacağı için gaz problemi azalacaktır.

Gaz problemi için kullanılan ilaçlar ve çaylar rahatlama için çok faydalı olacağı düşünülmektedir. Ancak aksine bu içeceklerin yan etkilerin bebeği daha fazla etkileyeceğini unutmamalısınız. Anne sigara ve alkol gibi ürünler tüketmemelidir. Alkol ve sigara kullanımı annenin sağlığını olumsuz etkileyebileceği gibi, bebeği de dolaylı yoldan etkileyeceği unutulmamalıdır. Ayrıca gaz problemi yaşayan bebeklerin karnı üzerinde yüz üstü yatıldığı zaman bu da bebeğin rahatlamasına imkân sağlayacaktır.

Yeni doğan bebek

Yenidoğan bebeklerin hemen hepsinde karşılaşılan gaz problemi mutlaka üstesinden gelinen bir konu olmalıdır. Gaz problemi uzadıkça bebeğiniz huzursuz ve stresli olacağı için bu durum sizleri de etkileyecektir. Bu nedenle gaz problemi yaşarsanız yukarıda verdiğimiz önerileri uygulayabilirsiniz. Bu önerileri uyguladığınız zaman bebeğinizdeki olumlu gelişimi ve değişimi kolayca gözlemleyebilirsiniz.

Özellikle ilk defa anne olmuş bayanlar için Yenidoğan soru&cevap platformumuzu ziyaret etmelerini tavsiye ederiz. Burada anneler birbirleri ile iletişim kurarak birbirlerine yardımcı olabilmektedirler. Yenidoğan Bebeklerde Gaz Problemi için denenmiş birçok yöntem ve tekniklerden bahsetmektedirler.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et