Kan grubuna göre beslenme, Naturopatik Doktor Peter D’Adamo tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. 1996 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan “Kan grubunuza göre doğru beslenin” adlı kitabı ile büyük bir yankı uyandırmıştır.
Bu diyete göre kan grupları, metabolizmanın etkinliğini, bağışıklık sistemini, duygusal durumunu ve hatta her bir kişinin kişiliğini belirleyebildikleri için vücut üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir, refahı teşvik eder, kiloyu azaltır ve sağlığı güçlendirir.
Bu yazımızda kan grubuna göre beslenme şekilleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Kan grubuna göre beslenmede temel özellikler
Dr. Peter D’Adamo’ya göre her kan grubunun kendine has özellikleri vardır ve bu nedenle belirli bir diyet yapmak gerekir. Bu sebeple, her grubun yiyeceği aşağıdakilerle uygun olmalıdır.
- 0 kan grubu: Bu kan grubu için temel bir besin olan hayvansal kaynaklı proteinleri içermelidir, çünkü yetersiz alım yağları metabolize etme yeteneğini engelleyebilir, diyabet ve kardiyovasküler sorunların yanı sıra obeziteye neden olabilir. Bu kan grubundaki insanlar “etobur” olarak kabul edilir ve güçlü bir bağırsak sistemi vardır.
- A kan grubu: Kırmızı ve beyaz et tüketiminden kaçınmak için endikedir, çünkü bu kan grubundaki kişiler mide suyu üretimi daha sınırlı olduğundan bu yiyecekleri sindirmekte daha fazla zorluk çekerler ve kişinin balık tüketimini tercih etmesi gerekir. Süt ürünleri de küçük miktarlarda tüketilmeli, fasulye ve mercimek gibi bitkisel kaynaklı proteinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Bu insanlar, hassas bir bağırsak sistemine sahip vejeteryanlar olarak kabul edilir
- B kan grubu: Genel olarak hayvansal protein ve süt ürünlerini verimli bir şekilde metabolize etmeyi başaran daha çeşitli bir diyeti tolere eder. Bu kan grubundaki insanlar, hayvansal ve bitkisel besinleri eşit olarak alabilir.
- AB kan grubu: Her şeyden biraz içeren dengeli bir diyete ihtiyaçları vardır. Bu, A ve B gruplarının bir evrimidir ve bu grubun beslenmesi, A ve B kan gruplarının diyetine dayanmaktadır.
Ayrıca kan grubuna göre sindirime, metabolizmaya ve kişinin bağışıklık sistemine müdahale edebilen, gıdalarda bulunan proteinler olan leptin yönünden zengin bazı besinler vardır. Bu nedenle, herhangi bir kan grubunu etkileyebilecek leptin yönünden zengin bazı besinler buğday, domates ve yer fıstığıdır.
Kan grubuna göre beslenmede yaralı yiyecekler
0 Kan Grubu
0 tipi kan grubu diyeti, protein içerikli olmalıdır. Özellikle kırmızı et bakımından zengin olmakla karakterize edilir, çünkü yetersiz protein alımı, yağ metabolizma kapasitesini etkileyerek diyabete ve kardiyovasküler değişikliklere neden olabilir. Ayrıca istem dışı kilo alımına, iltihaplanmaya ve yorgunluğa neden olabileceği için süt ve süt ürünleri tüketiminden kaçınılması önerilir.
Bu diyetin naturopatik doktor Peter d’Adamo tarafından geliştirildiğini ve kişinin kan grubunun vücut üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabileceği, refahı teşvik edebileceği, kilo verebileceği ve değişerek sağlığı güçlendirebileceği gerçeğine dayandığını belirtmek önemlidir.
Yararlı yiyecekler
0 grubu kişiler için diyete dahil edilmesi gereken faydalı yiyecekler şunlardır:
- Et: sığır eti, karaciğer, kuzu eti, koyun, manda ve dana yüreği
- Balık: somon, levrek, uskumru, dilbalığı
- Zeytinyağı ve keten tohumu yağı
- Kurutulmuş meyveler: fındık, keten tohumu ve kabak çekirdeği
- Çekirdekler: ayçiçeği, kabak ve susam
- Baklagil: siyah fasulye
- Sebzeler: deniz yosunu, soğan (her çeşit), hindiba, karahindiba, ıspanak, pancar yaprağı, balkabağı, pazı, enginar, tatlı patates, brokoli, bamya ve şalgam
- Meyveler: siyah veya kırmızı erik, muz, böğürtlen, kiraz, taze veya kurutulmuş incir, ahududu ve mango
- Çeşniler ve doğal otlar: maydanoz, safran, köri, kırmızı biber, keçiboynuzu
- Diğerleri: yeşil çay.
A Kan Grubu
Kan grubu diyetine göre, kan grubu A olan kişiler, sebzelerce zengin bir diyetten faydalanabilirler çünkü bu kan grubuna sahip kişiler, bazı enzimlerden ve etkili sindirim için gerekli olan yeterli miktarda mide asitlerinden yoksundur.
Yararlı yiyecekler
Bu grup insanlardaki hastalıkları önledikleri ve tedavi ettikleri için aşağıdaki yiyecekler güvenle ve rahatlıkla tüketilebilir.
- Balık: morina, somon, sardalye, alabalık ve sazan olarak;
- Soya ve badem
- Baklagiller: bakla, siyah fasulye, soya fasulyesi, mercimek, siyah bezelye
- Kuru meyveler: yer fıstığı, ceviz, fıstık ezmesi, keten tohumu;
- Tahıllar: pirinç unu, yulaf unu, çavdar unu, soya unu ile karabuğday;
- Sebzeler: kabak, pazı, kereviz, enginar, marul, sarımsak, pırasa, brokoli, frenk soğanı, havuç, karahindiba, ıspanak, pancar yaprağı, rezene, zencefil, şalgam, adaçayı, soğan, yonca ve hindiba;
- Meyveler: ananas, erik, yaban mersini, kiraz, incir, limon, böğürtlen, kayısı;
- Zeytinyağı, fındık, keten tohumu;
- Çeşniler ve otlar: safran, soya sosu, maydanoz, hardal
Ek olarak, A tipi kanı olan kişiler, örneğin yürüyüş ve yoga gibi açık hava ve rahatlatıcı aktivitelerden de yararlanır.
B Kan Grubu
Araştırmalara göre B grubu kan diyeti, süt ürünleri açısından zengin bir diyetten en çok fayda sağlayan diyettir, ancak sütle hazırlanan dondurmaları yemekten kaçınmalısınız.
Yararlı yiyecekler:
Sığır eti, koyun eti, hindi, dana eti, ton balığı, kalamar, somon, morina, sardalya, ananas, muz, mozzarella, süt ve türevleri, erik, üzüm, maydanoz, safran, biber, zencefil, adaçayı, havuç, tatlı patates, pancar, mantar, ıspanak, siyah çay, nane, papatya, kereviz, portakal, armut, kuru üzüm.
AB Kan Grubu
Çok az zararlı gıda olduğu için AB tipi kan diyeti en fazla yiyecek seçeneğine sahiptir. Daha kolay kilo verebilmek için sadece faydalı ve nötr besinlerle beslenmek yeterlidir.
Yararlı yiyecekler:
Hindi, ördek, kuzu, morina, sardalya, alabalık, dilbalığı, karaciğer, yağsız süt, soya, lor, papaya, elma, ricotta, incir, sarımsak, pancar, zencefil, papatya, kiraz, erik, ananas, üzüm, ahududu, şeftali, buğday tohumu, safran, bal, pekmez, frenk soğanı, su teresi, yeşil fasulye.
Kan grubuna göre beslenmenin bilimsel bir kanıtı yoktur, çünkü yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Kilo kaybının veya semptomlardaki iyileşmenin kan grubuna göre beslenme ile ilgili olduğunu henüz belirlenmemiştir. Bu nedenle kilo vermek veya belirli bir hastalığı kontrol altına almak istiyorsanız beslenme uzmanına danışılması tavsiye edilir, böylece eksiksiz bir değerlendirme ile ihtiyaca göre uyarlanmış bir beslenme planı oluşturulabilir.