Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkMarulun Faydaları Ve Yan Etkileri

Marulun Faydaları Ve Yan Etkileri

Marul genellikle ‘kilo kaybı gıda’ olarak adlandırılır. Marul, çok fazla besin içerir ve beslenmenize sağlıklı bir şey eklemek istiyorsanız harika bir seçimdir. Marulun faydalarından bazıları, kanseri önlemeye yardımcı olması, nöronları koruması, sizi kaygı ve stresten uzaklaştırması ve uyumanıza yardımcı olmasıdır. Bunlara ek olarak, marul, sürekli bir antioksidan kaynağı sağlar ve iltihaplanmayı bastırmaya yardımcı olur.

Marul yaprakları tüketebilir veya farklı yemekler yapabilir, hatta salatalara marul ekleyebilirsiniz. Marul, tiroid sorunu, diyabet sorunları ve kilo kaybı gibi farklı sağlık hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.

Marul nedir?

Asteraceae papatya ailesine ait marul, genellikle yapraklı sebze olarak yetiştirilen tek yıllık bir bitkidir. Marul sadece salataların olmazsa olmazı değil, aynı zamanda çorbalarda, sandviçlerde ve diğer müstahzarlarda da kullanılır.

Marul başlangıçta çoğunlukla Avrupa ve Amerika’da tüketilmiş, ancak 20. yüzyılın sonlarında dünyanın diğer bölgelerine de yayılmıştır. Marul besin açısından zengindir ve uzun zamandan beri diyet ve tıbbi faydaları için tüketilmektedir.

Marulun Faydaları ve Besin Değeri

Kalorisi çok düşük olan marul, mükemmel bir A Vitamini ve antioksidan özelliklere sahip betakaroten kaynağıdır. Ayrıca vücudumuz için faydalı olan iyi miktarda K vitamini, folat ve C vitamini içerir. Marulda bulunan mineraller kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinkodur.

Marulun faydaları aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir. Marul, K ve A vitaminleri, antioksidanlar için iyi bir kaynaktır. Uykusuzluk, sindirim ve sağlıklı bir kalp gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisine nasıl yardımcı olduğunu kontrol edelim. 

  • Marul uykusuzluğa iyi gelir.

Marul yapraklarının kesilmesi veya kırılması, uykusuzlukla başa çıkmaya yardımcı olan lactucarium adı verilen beyaz bir sıvıyı ortaya çıkarır. Bu sıvı rahatlatıcı ve uyku getirici özelliklere sahiptir ancak yan etkileri yoktur. Eğer uyku sorunları yaşıyorsanız, birkaç marul yaprağı yiyerek uyumayı deneyebilirsiniz.

  • Marul hastalıklara karşı korur.

Marul, vücudumuzda hücresel metabolizma sonucu oluşan serbest radikallere karşı etkili olan antioksidanlara sahiptir. Bu radikaller sağlıklı dokulara ve hücrelere zarar verme eğilimindedir. Antioksidanlar bizi buna karşı korumak için çalışır.

  • Marul kanser hastaları için faydalıdır.

Marul yaprağı özleri, lösemi hücrelerinin ve meme kanseri hücrelerinin yayılmasını önleyebilir. Marul ayrıca vücudu akciğer ve ağız boşluğu kanserlerinden korumaya yardımcı olan flavonoidler içerir. Bu nedenle diyetinize marul eklemek, farklı kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olabilir.

Marulun Faydaları
  • Marul vücut metabolizmasını iyileştirmeye yardımcı olur.

Vücudumuzun aldığımız gıdaları doğru şekilde metabolize etmesi hayati önem taşımaktadır. Aksi takdirde, düzgün çalışması için gerekli olan enerjiyi almamız mümkün olmayacaktır. Demir, magnezyum ve potasyum varlığı nedeniyle marul alımı vücudumuzdaki metabolik süreçleri iyileştirmeye yardımcı olur. Marul ayrıca metabolizmamıza yardımcı olan Vitamin B kompleksi içerir.

  • Kalp hastalarına iyi gelir.

Vücudumuzdaki yüksek seviyelerdeki kötü kolesterol, kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Marul, arter duvarlarının kan akışını engelleyebilecek ve bozabilecek plaklar oluşmasını önlemek için etkili olan C vitamini ve beta-karoten içerir. Böylece marul kolesterolün oksidasyonunu engeller ve kalbimizi hastalıklara karşı korur.

  • Marul, nöronal hücrelere zarar gelmesini önler.

Glikoz veya serum yoksunluğundaki önemli rolü nedeniyle maruldan elde edilen özler, nöron hücrelerinin ölümünü önlemeye yardımcı olur. Nöronlar, fiziksel bağlantılar kuran ve hafıza oluşturmaya yardımcı olan beyin hücreleridir. Böylece marul, nöron hücrelerinin ölümüne bağlı olarak ortaya çıkan parkinson gibi hastalıkların başlamasını önlemeye yardımcı olur.

  • Marul antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Marul antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikroplarla savaşmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, vücudumuzu kötü mikroplara karşı savunmak için çalışan terpenler ve kardenolidlerin varlığıdır.

  • Marul yaprakları kaygı için faydalıdır.

Marul, kaygıyı kontrol etmeye yardımcı olan anksiyolitik özelliklere sahiptir. Marulun nörolojik sağlık sürecinde rolü vardır ve bu nedenle depresyon gibi ruhsal sorunlarla baş etmeye yardımcı olur.

  • Marul toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Marulda bulunan mineraller vücudumuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu asit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Toksinleri uzaklaştırmak, sadece faydalı maddeler geride kaldığı için sağlıklı kalmamıza yardımcı olur.

  • Anti-inflamatuar özellikleri vardır.

Marul özleri, lipoksijenaz ve karagenan gibi biyokatalizörlerin varlığı nedeniyle anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Böylece marulu beslenmenize dahil ederek iltihaplanmadan kaynaklanan çeşitli rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.

Marulun Kullanım Alanları

Marul çeşitli şekillerde tüketilebilir ve birçok kültürün mutfağının bir parçasını oluşturur. Çiğ, taze marullar genellikle hamburgerlerde, salatalarda, böreklerde kullanılır. Marullar ayrıca bezelye, yeşil fasulye ve karides gibi deniz ürünleri ile de kullanılabilir. Marul kesinlikle bir enerji kaynağıdır ve vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olur. Ayrıca cildiniz ve saçlarınız için de faydalıdır.

Marulun Yan Etkileri ve Alerjileri

Marul mahsullerine bazen böcek ilacı püskürtülür ve bu nedenle sebzeyi tüketmeden önce uygun şekilde yıkamanız tavsiye edilir. Marul tüketimi bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden tüketmeden önce alerjiniz olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et