Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıTemassız termometreler güvenli midir?

Temassız termometreler güvenli midir?

Koronavirüs salgını dünyayı kasıp kavurduğundan beri, temassız kızılötesi termometrelerin kullanımı hızla arttı. Alışveriş merkezlerindeki ve diğer halka açık yerlerdeki işletmeler COVID-19 güvenlik önlemlerini artırdı. Belki de en yaygın olanı (sosyal mesafe ve maske takmanın dışında) sıcaklık taramasıdır. Ancak temassız kızılötesi termometrelerin olası tehlikeleri hakkında uyarıda bulunan paylaşımları görmüş olabilirsiniz. Vücut ısısını ölçmek için kişinin alnına tutulan bu cihazlar okullarda ve çocuk bakım merkezlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hayatımızda sıkça karşılaştığımız ve koronavirüs ile mücadelede etkin bir rolü olan temassız termometreler hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.

Temassız termometreler tam olarak nedir?

Diğer termometre türleri gibi, bu cihazlar da bir yüzeyin sıcaklığını ölçer. Bunu kişiden gelen ısıyı (bu durumda genellikle kişinin alnını) alarak yaparlar. Termometre ile toplanan ısı kişiden gelen kızılötesi ışıktır, kişiye gönderilen kızılötesi ışık değildir. İnsanlar vücut ısısının bir kısmını kızılötesi ışık şeklinde yayarlar. Kızılötesi termometreler bunu algılar ve ışığın veya radyasyonun yoğunluğuna göre bir kişinin vücudunun ne kadar sıcak olduğunu belirler.

Temassız termometreler nasıl kullanılır?

temassız termometre

Cihazı kullanan kişi, üreticinin yönergelerini ve kullanım talimatlarını kesinlikle takip etmelidir. Aşağıda temassız termometrelerin kullanımı için talimatlar verilmiştir.

  • Algılama alanını alnına dik tutun ve kişiye ölçüm (ler) sırasında sabit kalması talimatını verin.
  • Temassız termometreler ile alın arasındaki mesafe her cihazın özelliğine göre değişebilir. Doğru ölçüm mesafeleri için üreticinin talimatlarına başvurun.
  • Termometrenin algılama alanına dokunmayın, sensörü temiz ve kuru tutun.

Temassız termometrelerin faydaları nelerdir?

Paylaşılan temas noktaları azaltmak, Koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak çok önemlidir. Bu gibi dokunmatik olan cihazlar mikropların yayılmasını engellemek için yararlıdır. Virüsle temas etme riskini azaltırken bize ihtiyacımız olan bilgileri verirler. Bu cihazlar aynı zamanda çok hızlıdır, bu da çok sayıda insanın nispeten kısa bir süre içinde hızlı bir şekilde taranmasına izin verir.

Kısaca:

  • Temassız yaklaşım, değerlendirilen insanlar arasında hastalığın yayılma riskini azaltabilir
  • Kullanımı kolaydır
  • Temizlemesi ve dezenfekte etmesi kolaydır
  • Sıcaklığı ölçer ve hızlı bir okuma sağlar
  • Bir sıcaklığı hızlı bir şekilde yeniden ölçme imkânı sunar.

Temassız termometrelerin herhangi bir dezavantajı var mı?

Hiçbir cihaz mükemmel değildir. Ve güvenlikleri konusunda endişelenmenize gerek olmasa bile, bu termometrelerin gerçekte ne kadar doğru olduklarına dair bazı endişeler vardır. Okumalar giysilerden, cereyanlardan, doğrudan güneş ışığından ve soğuk havadan etkilenebilir. Sıcaklık çocuğun alnına ölçüldüğü için kış mevsiminde giyilen şapka, saç bandı okuma verilerini etkileyebilir. Ancak, öğrencilere okula girerken veya binaya yaklaşırken şapkalarını çıkarmaları hatırlatılarak bu durum kolayca düzeltilebilir. Bir çocuğun vücut ısısı, içeri girip ısındığında da yeniden ölçülebilir.

Sağlıkla ilgili yanlış bilgileri ele almayı amaçlayan bir gazetecilik projesi olan Meedan Dijital Sağlık Laboratuvarı’ndan uzmanlar, kızılötesi olanlar dahil hiçbir dijital termometrenin sağlık üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını söylüyor.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et