Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkKaju 'nun Sağlığa Faydaları

Kaju ‘nun Sağlığa Faydaları

Kaju fıstığı, birçok fayda sağlayan son derece çeşitli bir fındık türüdür. İçlerinde çok fazla besin maddesi bulunduğundan, faydaları kalp hastalığını önlemeye, kas ve sinir sağlığını iyileştirmeye, diyabet riskini azaltmaya (özellikle tip 2 diyabet), kanser kemopreventif olarak çalışmaya, önemli kırmızı kan hücrelerinin gelişimini teşvik etmeye kadar uzanır. Oksijenin vücudun tüm bölgelerine taşınmasına yardımcı olan, anemi riskini azaltan, kemik ve ağız sağlığını destekleyen, safra taşı oluşumunu engelleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren kırmızı kan hücrelerine katkı sağlar.

Birçok insan kaju fıstığını çiğ yemeyi tercih ederken, tuzla kavrulabilir veya ezilebilir, tat için herhangi bir yemeğe eklenebilir. Kaju, dünyanın her yerinde çoğu süpermarkette kolayca bulunur ve bu nedenle tedarik edilmesi zor değildir.

Kaju nedir?

Kaju, kaju elmalarının dibinde ve böbrek şeklinde bulunan fındıklardır. Dünya çapında, özellikle Asya ve Afrika ülkelerinde yaygın olarak popülerdirler. Pek çok besinsel faydası olduğu için süper fındık olarak bilinirler. Kaju fıstığının besin değerlerine bir bakalım: Yüksek miktarda protein ve magnezyum, çinko, bakır, fosfor, kalsiyum ve potasyum gibi çeşitli temel mineraller içerir.

Kaju ayrıca C vitamini, B1, B2, B3, B6, E Vitamini ve K Vitamini gibi birçok vitamin içerir.

100 gr Kaju Besin Değeri

100 gram kajuda toplam 553 kalori bulunur. Toplam yağ, 8 gr doymuş yağ, 8 gr çoklu doymamış yağ ve 24 gr tekli doymamış yağ ile 44 gr’dır. 0 mg kolesterol içerir. 12mg Sodyum ve 660mg Potasyum içerir.

Kaju fıstığı, toplam 30g karbonhidrat içerir, bunun dışında 3.3 g diyet lifi ve 6g şeker vardır. 18g protein ve önerilen günlük kalsiyum alımının %3’ü, demirin %37’si, B-6 vitamininin %20’si, magnezyumun %73’ü ve A, C, D ve B-12 vitamininin %0’ına sahiptir.

kaju

Kaju Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Aşağıda belirtilenler, Kaju’nun en iyi sağlık yararlarıdır. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için kaju tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu ürün, akşam çayının sağlıklı bir atıştırmalık ürünüdür. Çeşitli yemeklerde bile, tadı iyileştirmek ve yemeği lezzetli hale getirmek için Kaju fıstığı ekleyebilirsiniz. İsterseniz kilo yönetimi planınıza Kaju fıstığı da ekleyebilirsiniz. Depresyon, diyabet ve karaciğer sorunları olan kişiler, besinsel faydalarını elde etmek için kaju yemeye başlayabilir.

Kaju, kalp hastalıklarını önlüyor

Kaju, mükemmel bir diyet yağı kaynağıdır. Bu yağlar, vücut tarafından yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri gibi besin maddelerinin yanı sıra beyin gelişimine yardımcı olan ve kanın pıhtılaşmasını önleyen esansiyel yağ asitlerini emmesi için gereklidir.

Hayati sağlıklı yağlardan bazılarını bulunduran kaju, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.

Kaju ayrıca vücuttaki HDL (iyi kolesterol) seviyelerini arttırır, kan basıncını ve trigliseritleri düşürür, bunların tümü daha sağlıklı bir kardiyovasküler sisteme katkıda bulunur.

Kaju, diyabet riskini azaltıyor

Kaju, kan şekeri seviyelerini kontrol ettiği ve insülini düzenlediği için şeker hastaları için önemli bir gıdadır. Hatta tip 2 diyabet geliştirme risklerini azaltmaya yardımcı olurlar.

Kaju, Kırmızı Kan Hücrelerinin (RBC) gelişimini destekler

Kırmızı kan hücreleri (RBC’ler), oksijenin akciğerlerden beyne ve diğer organlara taşınmasına yardımcı oldukları için kanda bulunan en önemli hücre türlerinden biridir. Kaju, demir metabolizmasına, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve bağışıklık sistemini sağlıklı ve işlevsel tutmaya yardımcı olan bakır açısından zengindir.

Vücutta optimal düzeyde RBC’ye sahip olmak daha iyi organ işlevlerine, doku hasarı riskinin azalmasına ve bir bütün olarak daha fazla enerjiye yol açar. RBC’ler olmadan organlar bozulmaya başlar. Ayrıca bakır vücut için önemli bir besindir çünkü bakır olmazsa anemi, osteoporoz ve düzensiz kalp atışı riski vardır.

Kaju, anemi riskini azaltır

Kajuların içinde diyet demiri vardır. Bu besin, vücudun her yerindeki oksijenin çeşitli organlara taşınmasına yardımcı olur ve ayrıca vücuttaki enzimlerin çalışma şekline yardımcı olur. Kaju fıstığını diyetin düzenli bir parçası yapmak, yorgunluğu, anemiyi önlemeye yardımcı olabilir ve hatta vücudun rastgele enfeksiyonlara duyarlılığını azaltabilir. Günlük olarak sadece birkaç kuruyemiş tüketmek, bir bütün olarak vücudunuzun sağlığı için gerçekten uzun bir yol kat edebilir. 

Kaju, kemik ve ağız sağlığını artırır

Kaju, sağlıklı kemik ve dişlerin gelişimi için gerekli olan fosfor açısından zengindir. Fosfor, proteinleri uygun şekilde sentezlemek, gıdalardan karbonhidratları ve hücresel sağlığın korunmasında yağları emmek için de gereklidir.

Kaju, safra taşlarını önler

Safra taşları esas olarak safra kesesi içinde taş benzeri bir yapı oluşturan kolesterolden oluşan tortulardır. Safra kesesinin işleyişini bozabilirler ve ayrıca oldukça ağrılıdırlar. Günlük diyetinize kaju fıstığı dahil etmek, safra taşı oluşumunu önlemenize yardımcı olabilir.

 Kaju, bağışıklık sistemini güçlendirir

Kaju fıstığı, bağışıklık sistemini güçlendirmek söz konusu olduğunda son derece gerekli olan yüksek miktarda çinko içerir. Mikrobiyal enfeksiyonlara karşı sistemi güçlendirmeye yardımcı olur, yaraların iyileşmesine ve protein sentezine yardımcı olur. Hamile kadınlar genellikle bebeğin gelişimine yardımcı oldukları için kaju yemeye teşvik edilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et