Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaBebekYenidoğanYenidoğan Bebeğin İlk Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yenidoğan Bebeğin İlk Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yenidoğan bebeğin ilk banyosu hem anne hem bebek için bir dönüm noktası niteliğindedir. Çünkü banyonun nerede yaptırılacağı ve nasıl yaptırılacağı her ebeveynin kendisine sorduğu sorulardan bir tanesidir. Çünkü bebek yeni doğmuştur. Tutmak zor, elden kaymaktadır, vücudunu dengeleme durumu sıfırdır. Bundan dolayı yeni doğan bir bebeğe banyo yaptırmak tecrübe isteyen bir iştir. Bu tür durumlarda sakin kalmak en önemlisidir. İlk sefer atlatıldıktan sonra bebeğin suyla uyumu daha da güzel olacaktır.

Bebekler dünyaya ilk gözlerini açtıkları zaman ilk olarak hemşireler tarafından bir bezle güzel bir şekilde silinirler. Bunun sebebi ise dünyaya ilk defa gözlerini açan bir bebeğin henüz banyo yapmaya hazır olmadığıdır.

Yenidoğan Bebek Ne Zaman Yıkanmalıdır?

Hastane ortamından çıkan yenidoğan bebek doğum gerçekleştikten 24 saat sonra yıkanabilir. Çünkü bebek onu hasta eden mikroorganizmaların olmadığı bir ortamdan çıkıp normal bir ortama geldiğinden cildini koruyacak bakteri florasından yoksundur. Bu bakteri florasının oluşması bir günü bulur. Eğer bebek doğumdan hemen sonra yıkanırsa bu flora oluşmadığından ve banyo da floranın oluşmasını geciktireceğinden bebek enfeksiyonlara karşı savunmasız duruma düşecektir. Doğum sırasında bebeğe kan bulaştıysa bebek hemen ya silinmeli ya da su altında yıkanmalıdır. Çünkü kan mikrop ürettiği için bebek açısından zararlıdır. Bebeğe küvette banyo yaptırabilmek için göbek kordonun düşmesi gerekmektedir. Göbek kordonunun düşmesi de 7 ile 15 gün içinde gerçekleşmektedir.

Bebek tam olarak kirlenmediği için yenidoğan bebeğin ilk banyosu için acele etmeye gerek yoktur. Günlük olarak altını değiştirirken ve emzirirken genel bir temizlik yapıldığından bebek temiz kalacaktır. Yalnız 1 ve 2 ay boyunca bebeğin ter bezleri aktif olmadığından yenidoğan bebeğin sıklıkla yıkanması sağlığı açısından yararlı olacaktır. Bebeğin haftada 1 veya 2 defa yıkanması uygundur. Her gün düzenli olarak bebeğin elini, yüzünü, kollarını, bacaklarını ve koltuk altlarını silmek yeterli olacaktır. Bebeği temizlerken suyun temiz olmasına dikkat edilmelidir. Eğer bu konuda şüpheye düşülecek olunursa suyu kaynatıp belli bir sıcaklığa getirdikten sonra bebeğin vücudu silinir. Banyo suyunun derecesini iyi bir şekilde ayarlamak bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Bu doğru derecelendirme de en güzel olarak termometre kullanarak sağlanır. Suyun sıcaklı yaklaşık olarak 36,5 – 37 derece arasında olmalıdır.

Yenidoğan Yıkama Teknikleri?

Yenidoğan bebeğin ilk banyosu için ilk olarak bebeğin küvetini uygun bir yere yerleştirmek gerekir. Banyo için gerekli olan bütün malzemeler küvetin yanında bulundurulmalıdır. Küvet suyunun sıcaklığı ayarlandıktan sonra bebeğin giysileri çıkartılıp bir kenara koyulmalıdır. Bebeğin boynunu destekleyecek şekilde koltuk altından tutulmalıdır. İlk olarak bebeğin ön ayak ve bacakları, daha sonra da vücudunu suya sokarak yıkamaya başlanmalıdır. Bu arada bebek ile konuşmak ve onun gözlerine bakmak bebeğe iyi gelecek ve kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Boşta kalan diğer el ile suyla ıslatılmış olan steril pamuk yardımıyla bebeğin gözleri silinir. Daha sonra yüz, kulaklar ve boyun silinir. Bebeğin kulağına su kaçacak diye endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü kulağın içinde bulunan tümsek gelişmediğinden su içeride kalmayacaktır. Bebeği yıkarken sabun kullanmak tercihe kalmıştır. Bebeğin ön tarafını yıkadıktan sonra sıra sırt ve poponun yıkanmasına gelmektedir. Bebeği uygun bir şekilde çevirip yıkamaya devam etmelidir. Bebek kız ise genital organı nazik bir şekilde, erkek ise testisleri kaldırıp güzel bir şekilde yıkamak gerekir.

Yenidoğan bebeğin ilk banyosu bittikten sonra onu güzel bir şekilde havluya sarıp giydirmek gerekiyor. Herhangi bir yerde nemli bir bölgenin kalmamasına dikkat edin. Çünkü mantar oluşma riski ortaya çıkabilir.

 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et