Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Bacak Krampları Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Bacak Krampları Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gebelik sürecinde anne adayları birçok sorunla karşılaşır. Hamilelikte bacak krampları anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı bir sorundur. Özellikle hamileliğin 24.haftasından sonra anne adaylarında kramp ağrıları yaşanır. Bu durum anne adaylarını zor duruma sokar.

Gebelikte bacak krampları genellikle geceleri ortaya çıkar. Anne adaylarını uykudan uyandıracak derecede rahatsız eden bu krampların etkisi uygulayacağınız birkaç teknikle azaltabilirsiniz.

Kramp neden olur?

Bacak kramplarının kesin nedeni belli değildir. Kalsiyum ve magnezyum eksikliğinin bacaklarda kramp oluşumunu tetikler.  Hamilelikte iyonlar plasenta ve fetüste toplandığı için damar içi sıvı miktarı artar.  Bu durum anne adayının kanındaki magnezyum seviyesini düşürür. Gebelik döneminde ihtiyaç duyulan magnezyum miktarı sadece besinlerden karşılanır. Anne adayının yeterli ve dengeli beslenmemesi vücutta magnezyum ve kalsiyum eksikliğine neden olur.
Hamilelik döneminde nasıl beslenmeliyiz?

Bu nedenle hamilelik süresince magnezyum ve kalsiyum desteği oldukça önemlidir. Doktorunuza danışarak uygun vitamin desteğini dışarıdan alabilirsiniz.

kramp

Vücuttaki fosfor fazlalığı ve büyüyen uterusun toplardamar üzerinde oluşturduğu baskı da kramp oluşumunda etkilidir.  Gün içinde aşırı enerji sarf edip yorulmak, uzun süre ayakta kalmak, aşırı kilo alımı ve varisler de bacak kramplarının artmasında büyük rol oynar.

Kramp girdiğinde neler yapılabilir?

Hamilelikte bacak krampları oluştuğunda,  kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapın.  Aniden ortaya çıkan kramplarda sakinliğinizi koruyup, dizinizi gererek ayağınızı hafif yukarı kaldırın. Bacak ve baldır kaslarınızı esnetip yaylandırarak gevşetmeye çalışın. Kramp oluşan bölgeye hafif masaj yapın. Baldır üzerine sıcak bir havlu koyun. Ayak parmaklarınızı yukarı doğru gerin. Masaj yapmak ilk başta canınızı biraz acıtsa da spazmlar çözüldükçe acınız yok olacaktır.

Hamilelik döneminde kadınların kas fonksiyonları olumsuz etkilenir. Kramplar hayati tehlike taşımasa da kişiye büyük acı ve rahatsızlık verir.

bacak Krampları

Kramp sorunlarını en aza indirmek için

  1. Kalsiyum bakımından zengin besinler tüketin.
  2. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın. (Hamilelikte yapılabilecek egzersiz hareketleri için tıklayın)
  3. Uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterin.
  4. Dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutun.
  5. Varisiniz varsa varis çorabı giyin.
  6. Oturduğunuz zaman ayak bileklerinizi dairesel hareketle çevirin.
  7. Yüksek topluklu ayakkabı giymeyin.
  8. Gece yatmadan önce ılık bir duş alın.
  9. Yatağa girmeden önce ön baldır ve bacak kaslarınızı gerin.
  10. Sol tarafa yatmamaya özen gösterin.
  11. Aşırı kilo almamaya özen gösterin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et