Bal doğal bir üründür. Arıcıların dikkatli çalışmalarına rağmen, Clostridium botulinum bakterisinin sporları ekstraksiyon sırasında balın içine girebilir. Bu bakteriler çevreden gelir ve arılar tarafından bala aktarılır. Küçük miktarları sağlıklı yetişkinler için tehdit oluşturmazken, bebekler bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyon nedeniyle ciddi şekilde hastalanabilirler. Bebekler için bal kullanılması oldukça risklidir.
Doktorlar, ebeveynleri çocuklarına bir yaşına gelene kadar bal yememeleri konusunda uyarıyor. Bunun nedeni: botulizm. Bebek botulizmi nadirdir, ancak bebek için çok tehlikeli olabilir!
Bebekler için bal kullanmasına neden izin verilmiyor?
Bebekler için bal kullanmamasının nedeni açıklamak kolaydır. Yenidoğan bebeğinizin bağırsakları yeterince gelişmemiştir. Henüz bir çocuğun, bir yetişkinin koruyucu bağırsak florasına sahip değildir. Doğal bir ürün olarak, balda Clostridium botulinum bakterisinin sporları görünebilir. Bu sporlar, iki yaşından itibaren çocuklar ve yetişkinler için zararsızdır. Bağırsaklarımız onları öldürmek için yeterince kararlı bir bağırsak florası oluşturur. Bebekler henüz bu bağırsak florasına sahip değildir. Bakterinin sporları bağırsaklarında engellenmeden çoğalabilir ve bebek botulizmini tetikleyebilir. Tedavi edilmezse, bu tür gıda zehirlenmesi bebek için hayati tehlike oluşturabilir. Peki bebek botulizmi tam olarak nedir ve bebeğin vücuduna nasıl zarar verir?
Bebek botulizmi nedir?
Botulizm temelde gıda zehirlenmesidir. Baldaki bakteriler tarafından üretilebilen zehirli botulinum toksini bebeğin kan dolaşımına karışırsa tüm kasları felç eder. Bu bakterinin küçük miktarları bile bu felce neden olabilir. Bunlar daha sonra patlayarak çoğalır ve kabızlığa, görme bozukluklarına, kollarda ve bacaklarda kas zayıflığına ve sonunda solunum felcine yol açar. Bu, balın bebek için ölümcül olabileceği anlamına gelir. Ebeveynler genellikle semptomları ilk başta fark etmezler (ani bebek ölümü sendromu).
Bebeğiniz bal tükettikten sonra yukarıdaki belirtilere sahipse, acilen bir doktora başvurmalısınız!
Bebek botulizminin belirtileri nelerdir?
Hastalık böylesine dramatik bir sonuca sahip olabileceğinden, çocuk doktorları olası zehirlenme belirtilerini olabildiğince erken tespit etmek için çok çabalarlar. Bakterinin zehri sinirlere zarar verdiği için bebekte ilk belirtiler hızla fark edilir. Bunlar:
- Kalıcı kabızlık
- Yutma ve emme sorunları
- Görsel rahatsızlıklar
- Tükürük salgısında artış
- Gecikmiş pupiller yanıt
- Zayıf refleksler
Zehirlenme ilerledikçe semptomlar kötüleşir ve çocuk aşağıdakiler dahil başka semptomlar yaşayabilir:
- Kas zayıflığı (bebek artık kafasını tutamaz)
- Nefes almada güçlük (horlama görülebilir)
- Yutma felci
- Solunum felci
Genellikle doktorlar tanıdan sonra antibiyotik reçete ederler. Ciddi durumlarda gastrik lavaj ve kolon lavajı da gerekli olabilir. Neyse ki, botulizm genellikle kalıcı bir hasar bırakmaz.
Küçük çocuğunuzu sağlıklı ve güvende tutmak için, bebeğinize bal vermek için bir yaşının bitmesini bekleyin. Büyüdüğünde balın lezzetini ve sağlığa faydalarını tatması için bol bol zamanı olacaktır. Bu arada, anne sütü veya mama diyetinde ve tadını çıkarmayı öğrendiği yeni katı yiyecekler dünyasında tatlının lezzetini alacaktır.