Anne ve babaların en çok merak ettiği gelişim aşamalarından biri de bebeklerinin ne zaman oturmaya başlayacağıdır. Bağımsız oturmak bebeğiniz için dünyaya yeni bir bakış açısı kazandırır. Bebekler, sırt ve boyun kasları onu dik tutacak kadar güçlü olduğunda bacaklarını nereye koyacağını anlar.
Bebeğinizin bağımsızlık kazanmasını izlemek heyecan vericidir. Her ebeveynin dört gözle beklediği büyük başarılardan biri de kendi başına oturabileceği zamandır.
Bebekler kaç aylıkken oturur?
Bebeğiniz muhtemelen 4 ila 7 aylık olduğunda bağımsız olarak oturmayı öğrenecektir. Bebeğiniz yuvarlanma ve kafasını tutma becerisini kazanmış olmalıdır. Çoğu bebek 8 aylık olduklarında desteksiz olarak birkaç dakika oturabilir. Ancak oturma konusunda uzmanlaşan bebekler bile, çoğunlukla dik olma ilgisini yitirdikleri için sonunda devrilirler.
Bebeğinizin kendi başına oturmayı öğrenmesine nasıl yardımcı olacağınızı bilmek önemlidir. Bebeğiniz 4 aylık kadar erken ya da 9 aylık kadar geç oturmaya başlayabilir. Acele etmeye çalışmayın. Bebeklerin boynunu tutabilmesi, denge sağlayabilmesi ve gövde kaslarını koordine etmesi gibi bazı büyük motor becerilerine sahip olduğundan emin olmalısınız.
Bebeğinizin oturmasına yardımcı olmak için neler yapabilirsiniz?
Bebeğinizin oturmayı öğrenmesine yardımcı olmak için:
- Çocuğunuza çok sayıda deneme yanılma uygulaması verin. Yakın durarak size ulaşmasını isteyin. Ancak farklı yaklaşımlara, kendi vücut hareketlerini keşfetmelerine ve deney yapmalarına izin verin.
- Yerde kendi başına hareket etmesine izin verin. Yaşa uygun oyuncaklarla günde en az 2 veya 3 kez çok sayıda oyun oynamayı hedefleyin.
- Bebeğinizi kucağınızda veya yerde bacaklarınızın arasına oturtun. Onlara kitap okuyabilir, şarkı söyleyebilir ve yumuşak bir battaniyeye üzerinde farklı hareket oyunları deneyebilirsiniz.
- Biraz daha bağımsız olduklarında, yükseltilmiş yüzeylerde değil de zeminde pratik yapın ve onları yastıklarla destekleyin.
Bebekler için oturma güvenliği
Bebeğiniz tek başına oturabildiğinde, odasında bazı ayarlamalar yapmanız gerekir. 6 aylık olduklarında kolları yeteri kadar güçleniz ve her şey için kapacak duruma gelir. Beşik çevresini kontrol edin ve tehlikeli olan her şeyi ulaşılamayacak bir yere koyun. Bebek oturduktan sonra beşik yatağını daha düşük bir ayara getirin. Boğulma tehlikesi içeren eşyaları, zehirli maddeleri ve diğer tehlikeli maddeleri bebeğin erişemeyeceği yerlerde saklayın.
Bebeğim oturmazsa ne yapmalıyım?
Bebeğiniz yaklaşık 4 aylıkken başını sabit tutamazsa ve kısa süre sonra kendini kollarında tutmayı öğrenmeye başlamamışsa veya 9 ay desteksiz oturamazsa, onu doktora kontrol ettirmeniz gerekecektir. Gelişme bebekten bebeğe değişir, ancak bu kaba motor beceri gecikmesinin bir işareti olabilir. Kafa kontrolü ile ilgili bir sorun varsa, tarama yapılması istenebilir. Çünkü bu tarama, ayakta durma ve sonunda yürümenin temelini oluşturacaktır.
Akılda tutulması gereken bir durum da prematüre bebekler normal bebeklerden daha sonra bu beceriyi kazanabilir.