Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekYenidoğanGöbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalı?

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalı?

Göbek kordonu, hamilelik sırasında bebeğin anneyle yaşam çizgisidir. Bununla birlikte, bebek doğduktan sonra bu kordona ihtiyaç kalmaz. Doğumdan birkaç dakika sonra, kordon mandallanır ve göbeğe yakın kesilir. Kelepçe, göbek kordonundaki üç kan damarından kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Kordona bazen bebeğin ilk bakımının bir parçası olarak bir ilaç uygulanır. Bu mor bir boya veya başka bir antiseptik türü olabilir. Bebek hastaneden eve döndüğünde, kordon kurumaya ve solmaya başlar. Göbek bağı tamamen kuruduğunda mandal çıkarılabilir. Kordon yaklaşık iki ila üç hafta içinde kendi kendine düşer. Göbek bağı bakımı enfeksiyonun bebeğin vücuduna girmemesi için ona düzgün bir şekilde bakmak önemlidir.

Bebeğinizin göbek bağı bakımı nasıl olmalıdır?

Bebeğinizin doktoru, bebeğinizin kuru kalmasını ve havaya maruz kalmasını içeren göbek kordonunun bakımı için talimatlar verecektir. Kordon düşene kadar banyoları süngerle yapın. Eğer bir ay sonra düşmezse doktorunuza bildirin.

Kordonu bebeğin bezinin dışında tutun. Bazı yenidoğan bebek bezleri, kordon bölgesi için özel kesiklere sahiptir, ancak bebek bezinin üst kenarını da katlayabilirsiniz. 

Aşağıdaki durumlar varsa bebeğinizi mutlaka doktora gösterin:

  • Kordon ucundan veya cildin yakınındaki bölgede kanama
  • Sarı veya beyaz akıntı
  • Göbek çevresinde şişme veya kızarıklık
  • Göbek bölgesinin bebeğinize acı verdiğini gösteren işaretler

Göbek bağı düşmek üzereyken ve kordon düştükten sonra az miktarda kan olabilir, ancak bu hızlı bir şekilde durmalıdır. Asla kordonu çekmeye çalışmayın.

Göbek bağı özel bakım gerektiriyor mu?

  • Bebeğin göbek kordonu 7 ila 10 gün içinde düşecektir. Bu gerçekleşene kadar temiz ve kuru tutulmalıdır.
  • Bebeğin bezini kordonun altına katlayın, böylece havaya maruz kalır ve idrarla temas etmez. Kordon düştüğünde, bez üzerinde biraz kan tespit edebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.
  • Kordonun iyileşmesini beklerken, bölgenin tamamen iyileşene kadar küvet banyolarından kaçının.

Enfeksiyona maruz kalmaması için göbek bağı bakımı çok önemlidir. Herhangi bir problem gördüğünüzde en kısa sürede doktorunuza başvurun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et