Ateş çocuğunuzun vücut ısısında normal seviyelerin üzerine çıkmasıdır. Bebeklerde ateş söz konusu olduğunda, yapabileceğiniz ilk şey kaç derece olduğunu tespit etmektir. Bebeğiniz rahatsız olduğunda, ateş genellikle ilk sorun belirtisidir. Ateş çoğunlukla bağışıklık sisteminin bir hastalık veya enfeksiyonla savaştığının bir işaretidir.
Bebeklerde ateş kaç olmalı?
Bebeğinizin normal sıcaklığı yaşına, aktivitesine ve günün saatine göre değişir. Bebekler büyük çocuklardan daha yüksek sıcaklıklara sahip olma eğilimindedir. Genellikle bebeklerin sıcaklığı öğleden sonra ile akşam arasında en yüksek ve gece yarısı ile sabah erken arasında en düşüktür.
Tipik olarak, bebeğinizin normal vücut sıcaklığı 36 ° C ile 37,5 ° C arasında kalmalıdır. 38 ° C’nin üzerindeki herhangi bir ölçüm ateş olarak kabul edilir.
Ateşin kendisi zararlı değildir. Çocuklarda, 40 santigrat dereceye kadar yüksek sıcaklıklar görmek yaygın bir durumdur.
Ateşe ne sebep olur?
Ateş, vücudun bir enfeksiyona cevabıdır. Soğuk algınlığı veya viral bir enfeksiyon olabilir. Bazen kulak ve boğaz enfeksiyonları, pnömoni, menenjit gibi bakteriyel bir enfeksiyon olabilir.Ateş ayrıca aşıların bir yan etkisi olabilir. Diş çıkarma döneminde muhtemelen ateş olur. Fakat araştırmalar, yüksek ateşe neden olmadığını göstermektedir.
Ateşin olası nedenlerinin uzun bir listesi olmasına rağmen, basit viral enfeksiyonların çocuklarda çoğu ateşin en yaygın nedeni olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, çocuğunuzun uzun süreli ateşi veya sık ateşi varsa çocuk doktorunuzu görmek en iyi yoldur.
Ateş ölçmenin en iyi yolu nedir?
Aşağıdakiler çocuğun yaşına göre bir uygulamadır. Çocuğunuzun ateşininin nasıl ölçülmesi gerektiğini doktorunuza sormak en iyisidir.
- Bebeğiniz 3 ay veya daha küçükse, ölçümü koltuk altından alın.
- Çocuğunuz 3 ay ila 5 yaş arasındaysa, yaşına bağlı olarak elektronik bir emzik sıcaklığı kullanın. 6 aylıktan sonra kulak, koltuk altı veya alın sıcaklığı da alabilirsiniz.
- Çocuğunuz 5 yaşında veya daha büyükse, ağız, kulak veya alın ısısı alın.
Bebeklerde ateş belirtileri nelerdir?
Bebeğiniz farklı davranabilir ve normalden daha huysuz olabilir.
Bebeklerde ateşin diğer belirtileri şunlardır:
- Uyku sorunu
- Kötü beslenme
- Oyuna ilgi eksikliği
- Daha az aktif veya hatta uyuşuk
- Konvülsiyonlar veya nöbetler
Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?
Bebeğiniz 1 aylıktan küçükse ve ateşi varsa hemen çocuğunuzun doktoruna başvurun. Daha büyük bebekler için aşağıdaki yöntemleri deneyin:
- Çocuğunuzu ılık suyla yıkayın. Bebeğinizi yıkamadan önce suyun sıcaklığını kontrol edin.
- Bebeğinize hafif, ince bir giysi giydirin.
- Dehidrasyonu önlemek için bebeğinize yeterince sıvı verin. Bu sıvılar bebeğin yaşına bağlı olarak anne sütü, mama, elektrolit çözeltisi veya su olmalıdır. Susuz kalmış bir bebeğin bezi kuru kalabilir veya ağzı kuru olabilir.
- Çocuğunuz 6 aydan büyükse ve doktorunuz iyi olduğunu söylüyorsa, bebeğinize çocuk asetaminofeni veya çocuk ibuprofeni verebilirsiniz. Reye sendromu adı verilen nadir fakat tehlikeli bir durum riski nedeniyle bebeklere asla aspirin vermeyin. Ayrıca, 6 aylıktan küçük bir bebeğe ibuprofen içeren herhangi bir ilaç vermeyin.
- Bebeğinize ateş düşürücü bir ilaç vermeden önce doktorunuza dozajı sorun ve talimatları okuyun.
Bebeklerde ateş konusunu asla hafife almayın. Ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi olabilir. Bebeğinizin ateşi konusunda endişeleriniz varsa, tavsiye ve güvence için doktorunuzu arayın.