Kobalamin olarak da adlandırılan suda çözünür B12 vitamini insanlar için hayati önem taşır. Genel olarak, B12 enerji metabolizmasının ve sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. Kobalamin (B 12 vitamini) eksikliği, bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla teşhis konulmayan ve kalıcı beyin hasarı için yüksek risk taşıyan, kolay tedavi edilen bir hastalıktır. Bebeklerde b12 vitamin eksikliği gelişimsel gecikmeye, hipotoni, titreme, nöbetler, gelişememe, azalmış IQ ve zihinsel geriliğe neden olabileceği belgelenmiştir. B12 eksikliği olan çocuklar konuşma, dil ve sosyal gecikmeler, davranışsal sorunlar, ince ve kaba motor hareketi ile ilgili problemler sergilerler. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taramaları, B12 tedavisinden sonra sıklıkla tersine dönen beyin atrofisini ortaya çıkarır. Bununla birlikte, eksiklik geç teşhis edilirse, kalıcı entelektüel sakatlık tipik olarak tedaviden sonra bile ortaya çıkar, bilişsel ve dil gelişimi ciddi şekilde gecikir.
Bebeklerde b12 vitamin eksikliği belirtileri:
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri ve bulguları 2 ila 12 aylık arasında ortaya çıkar. Bu belirtiler tedavinin başlamasından önce olabilir veya bebek iyileşirken tedavinin başlamasından birkaç gün sonra ortaya çıkabilir.
- Zayıflık
- Yorgunluk
- İştahsızlık
- Büyümede gecikme
- Gelişimsel gecikme ve hatta regresyon
- Sinirlilik
- Karıncalanma veya yanma hissi (ekstremitelerde)
- Hipotoni (düşük kas tonusu)
- Azaltılmış dokunma hissi
- Nöbetler
- Ataksi (kas kontrolü eksikliği)
- Felç belirtileri
- İstemsiz hareketler
- Konsantrasyon sorunları
- Bellek bozuklukları
- Kişilik değişiklikleri
- Depresyon
- Makrositoz
- Anemi
- Hipersegmente nötrofiller (beyaz kan hücrelerinin tipi)
- Lökopeni (düşük beyaz kan hücresi sayısı)
- Trombositopeni (düşük kan trombosit sayısı)
- Glossit
- Cildin hiperpigmentasyonu
- Kusma
- İshal ve / veya bağırsak semptomları
- Sarılık
- Baş ağrısı
Bebeklerde b12 vitamini eksikliğine neden olan nedir?
B12 eksikliğinin en önemli nedeni besindir ve diyetlerinde fazladan B12 vitamini takviyesi olmayan bitki bazlı beslenen annelerin bebeklerinde görülür. B12 eksikliği olan vegan bir anneden doğan çocuklar veya B12 eksikliği olan annelerin emziren bebekleri de B12 eksikliğine eğilimlidir. Crohn hastalığı gibi ince bağırsağın astarını etkileyen bozukluklar veya ince bağırsağın sonunun cerrahi olarak çıkarılması, kaybedilmesi de B12 eksikliğine yol açabilir. Nadiren, mide parçalarının cerrahi olarak çıkarılması veya mideyi etkileyen, iç faktör (pernisiyöz anemi) üretiminin azalmasına yol açan enflamatuar bozukluklar B12 eksikliğine neden olabilir. Çok nadiren, genetik bozukluklar da B12 emilimini etkileyebilir.
Bebeklerde b12 vitamin değeri kaç olmalı?
Bebeklerde ve çocuklarda normal b12 değerleri aşağıdaki gibi tespit edilmiştir. Farklı araştırmalarda bu değerlerde küçük değişiklikler görülmüştür. Yaş aralıklarına göre b12 vitamin değerleri şunlardır:
- 0 ila 1 yıl: 326-591 pmol / L
- 2 ila 5 yıl: 441 – 560 pmol / L
- 6 ila 10 yıl: 345-438 pmol / L
- 11 ila 14 yıl: 284-355 pmol / L
- 15 ila 19 yaş: 216-272 pmol / L
B12 Eksikliği Nasıl Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir?
Her zaman söylediğimiz gibi, önleme tedaviden daha iyidir. Vegan bir diyet uygulayan anneyseniz ve bebeğinizi emziriyorsanız, doktorunuzla konuşmanız ve yeterli miktarda B12 içeren bir vitamin takviyesi almanız önemlidir. Benzer şekilde, çocuğunuz sıkı bir vegan diyetindeyse veya yukarıda belirtildiği gibi yeterli miktarda B12 içeren gıdaları almasını engelleyen diyet sınırlamaları varsa, lütfen çocuk doktorunuzla en uygun takviyeyi konuşun.
Önleme
Çoğu insan, yeterli et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta yiyerek B12 vitamini eksikliğini önleyebilir.
Hayvansal ürünler yemiyorsanız veya vücudunuzun besinleri ne kadar iyi emdiğini sınırlayan tıbbi bir durumunuz varsa, bir multivitamin veya B12 vitamini ile takviye edilmiş, diğer takviye ve gıdalarda B12 vitamini alabilirsiniz.
B12 vitamini takviyeleri almayı seçerseniz, doktorunuza bildirin, böylece size ne kadar ihtiyacınız olduğunu söyleyebilir veya aldığınız ilaçları etkilemeyeceklerinden emin olabilirsiniz. Bebeklerde b12 vitamin eksikliği için erken önlem almak çok önemlidir. B 12 eksikliği hemen düzeltilmezse komaya veya ölüme yol açabilir. Bebekler ayrıca merkezi sinir sistemleri hala geliştiği için kalıcı beyin hasarına karşı yetişkinlerden daha savunmasızdır.