Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Konak Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Konak Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde konak kafa derisinde kabuklu veya yağlı pullu lekelere neden olur. Durum ağrılı veya kaşıntılı değildir. Ancak çıkarılması kolay olmayan kalın beyaz veya sarı pullara neden olabilir.

Konak genellikle haftalar içerisinde veya birkaç ay içinde kendi kendine temizlenir. Evde bakım için bebeğinizin kafa derisini günlük olarak hafif bir şampuanla yıkamak gerekir. Bu yöntem, kabukları gevşetmenize ve çıkarmanıza yardımcı olabilir. Kesinlikle pulları kazıyarak çıkarmayı denemeyin.

Konak devam ederse veya şiddetli görünüyorsa, doktorunuz ilaçlı bir şampuan, losyon veya başka bir tedavi önerebilir.

Bebeklerde konak nasıl temizlenir?

Bebeğinizin kafa derisini nazikçe fırçalamak, kabukları başlarından uzaklaştırmanın iyi bir yoludur. Ancak pulları almamaya veya kazımamaya dikkat edin. Sadece konak için özel fırçalar bulabilirsiniz. Yumuşak kıllara sahip yeni bir diş fırçası da kullanılabilir.

Bu yöntemi kullanmak için:

  • Bir yönde hareket ederek, kabukları gevşetmek için kafa derisinin etkilenen bölgesini yavaşça fırçalayın.
  • Saç tellerinden pulları çıkarmak için saçları fırçalamaya devam edin.
  • Bunu ıslak veya kuru saçlarda yapabilirsiniz.

Günde bir kez fırçalayın. Kafa derisi kızarır veya bebeğiniz tedirgin olursa daha az fırçalayın. Fırçalamak kabukların çıkmasını sağlar ve kafa derisi sağlığını iyileştirir. Güvenli bir yöntem olduğu için doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Bebeklerde konak şampuanı işe yarar mı?

Doğru saç hijyeni, konak görünümünü azaltmak için etkili bir yoldur. Kepek şampuanını sadece doktorunuzun izniyle kullanın, çünkü her şampuan bebeğiniz için güvenli olmayabilir.

Bu yöntemi kullanmak için:

  • Saçı ve saç derisini ıslatın.
  • Şampuanı kafa derisine masaj yapın.
  • Köpük yaymak için bir bebek havlusu kullanın ve etkilenen bölgeleri hafifçe ovalayın. Ayrıca şampuan yaparken bebeğinizin kafa derisini taramayı veya fırçalamayı deneyebilirsiniz.
  • Tüm şampuanı çıkarmak için bebeğin saçını iyice durulayın.

Çocuk doktorunuza bebeğinizin saçını ne sıklıkta yıkamanızı önerdiklerini sorun. Çok fazla şampuanlama kafa derisini kurutabilir ve konak rahatsızlığını daha da kötüleştirebilir.

Şampuanlama, konak pullarını geçici olarak çıkarmak için çok etkilidir ve bebek şampuanı kullanmak güvenli bir yoldur. Bebeğinizin gözlerine sabun bulaşmamasına dikkat edin.

bebeklerde konak

Konak tedavisi var mı?

Bebeklerde konak genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Birkaç ay sonra kendi kendine temizlenir.

Eğer daha erken kurtulmak istiyorsanız düzenli olarak tavsiye edilen bebek yağı veya nemlendirici ile bebeğinizin kafa derisine masaj yapabilir ya da bebek şampuanı ile yıkayabilirsiniz. Daha sonra bir pamuklu çubuk veya yumuşak bebek fırçası ile hafifçe çıkarabilirsiniz.

Bu işe yaramazsa, hafif bir kepek önleyici şampuan kullanabilirsiniz. Bebeğinizin gözlerine yakmamaya dikkat edin. Kepek önleyici şampuanı bir bebekte 2 haftadan fazla kullanmayın. Kabukları çıkmaya zorlamayın. Bebeklerde konak rahatsızlığı bazen iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden doktorunuzdan randevu alın!

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et