Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenelBebeklerde Göbek Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde göbek fıtığı yaygın bir durum olup, genellikle kendiliğinden kaybolan iyi huylu bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Prematüre bebeklerde göbek fıtığı görülme olasılığı daha yüksektir.

Göbek fıtığının cerrahi tedavisi sıklıkla ertelenir veya yapılmaz. Çünkü durumun komplikasyonları nadirdir ve kusurların çoğunluğu 2 yıl içinde kapanır. İç fasiyal halka çapı 0.5 cm’den az olan çoğu göbek fıtığı, 2 yaşına kadar kendiliğinden kapanır. Ancak, iç fasiyal halka çapı 1.0 cm’den büyük olan fıtıkların çoğu 4 yaşına gelene kadar kapanmaz. Ancak bu durum nadir görülür.

Göbek fıtığı nedir?

Bir göbek fıtığı, bir çocuğun bağırsaklarının bir kısmı göbek düğmesinin içindeki karın duvarından şiştiğinde ortaya çıkar. Göbek deliğinin altında bir yumru olarak görünür. Fıtık ağrılı değildir ve çoğu sorun yaratmaz.

Çoğu göbek fıtıkları, 4 veya 5 yaşına geldiğinde kendi kendine kapanır. Bir fıtık o zamana kadar gitmezse veya sorunlara neden olursa, doktorlar ameliyat önerebilir.

Bebeklerde göbek fıtığı belirtileri nelerdir?

Göbek fıtığı olan çocukların çoğunda herhangi bir belirti yoktur ve rahat görünmektedir. Çok nadir durumlarda, bağırsaklar fıtıkta sıkışabilir ve bağırsak tıkanmasına neden olabilir. Bu karın şişliği, şiddetli ağrı veya kusmaya yol açabilir. Fakat yine de bu olaylar çok az görülür. Göbek fıtığı, göbek bölgesinde şişkinlik veya şişlik olarak görülür. Şişme, bebek ağladığında daha belirgin hale gelebilir ve bebek sessiz olduğunda küçülebilir veya kaybolabilir.

Bebeklerde göbek fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

bebeklerde göbel fıtığı

Birçok göbek fıtığı 3 ila 4 yaş arasında kendiliğinden kapanır. Bu zamana kadar kapanma meydana gelmezse, genellikle cerrahi onarım önerilir. Küçük çocuklarda, bir fıtık hapsetme olayı varsa veya fıtık çok büyükse, cerrahi tedavi olabilir.

Fıtığı tedavi etmek için ameliyat, genel anestezi altında yapılır.

Göbek deliğinin tabanında küçük bir kesi yapılır. Fıtıkta herhangi bir bağırsak varsa, karın boşluğuna geri yerleştirilir. Kastaki açıklık daha sonra başka bir fıtığı önlemek için çoklu dikiş katmanları ile dikilir. Göbek düğmesini düz tutmak için bir pansuman veya kesi yapıştırıcısı yerleştirilir.

Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı sonrası, prematüre bebekler ve belirli tıbbi durumları olan çocuklar hastanede bir gece gözlem altında tutulurken çoğu çocuk ameliyattan birkaç saat sonra eve dönebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et