İshal, yenidoğan bebeğin bazen normalden daha yüksek bir sıklıkta veya daha fazla hacimde çok akan, sıvı dışkıları geçtiği zamandır. Dışkıda mukus olabilir. Bebeklerde ishal bazen kusma ile ilişkilidir.
İshal, dünyada en yaygın çocukluk sorunlarından biridir. Bazen korkutucu ve tehlikeli olabilir. Ancak, yeni doğmuş veya küçük bir bebeğiniz olduğunda, normal kaka ve ishal arasındaki farkı anlamak her zaman kolay değildir. Bebeğinizin ishal olup olmadığını, yenidoğanlarda ve bebeklerde ishalin nedenleri, tedavileri ve tehlikeleri hakkında önemli bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Bebeklerde ishal sebepleri nelerdir?
Bir bebek birçok nedenden dolayı ishal olabilir. Herhangi bir çocukta ishal aşağıdaki nedenlerle gelişebilir:
- Hastalık: Virüsler, bakteriler, mantar organizmaları ve parazitler çocuklarda ishale yol açan enfeksiyonlara neden olabilir. Günlük yaşamda diğer çocukların yanında zaman geçirenler, birbirleriyle veya oyuncaklarla temas yoluyla kolayca mikrop kapabilir.
- Katı Gıdalara Başlamak: Bebeğinizin diyetindeki değişiklikler bebeğinizin bağırsak hareketlerinde değişikliklere yol açabilir. Süt ürünleri, yumurta, gluten, yer fıstığı ve kabuklu deniz ürünleri, gıda alerjilerine ve ishale yol açan hassasiyetlere neden olabilir.
- Bazı İlaçlar: Bebeğinizin antibiyotik gibi ilaç alması durumunda, midesini bozabilir ve ishale neden olabilir.
- Seyahat: Yetişkinlerin seyahat ederken ishal gelişmesi gibi çocuklar da görülebilir. Bebekler ve küçük çocuklar daha yüksek bir risk altında olur. Küçük bebeklerle seyahat ederken daha dikkatli olmak gerekir. İçtiği suya, hava değişimine göre farklı sebeplerle seyahat sırasında ishal olabilir.
- Tıbbi Durumlar: Bağırsak iltihabı gibi bazı tıbbi durumlar ishale neden olabilir.
- Diş çıkarma: Diş çıkarma, muhtemelen ishalin nedeni değildir. Bununla birlikte, diş çıkarma esnasında bebekler her şeyi ağzına koyar. Oyuncaklar, dişler ve küçük eller üzerindeki mikroplar, çocuğunuzun vücuduna kolayca girerek hastalığa ve ishale yol açabilir.
- Bilinmeyen sebepler: Bazen bebek ishali için belirgin bir neden yoktur.
Bebeklerde ishal belirtileri nelerdir?
Bebeklerde ishal genellikle ilk önce kramplı karın ağrısına, ardından 3-5 gün sürebilen cıvık kaka sorununa sebep olur. Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:
- Yüksek ateş
- İştah kaybı
- Bulantı (kusmadan önce rahatsız edici bir his)
- Kusma
- Kilo kaybı
- Ağız kuruluğu
İshal tedavisi
İshalin tedavisi nedenine bağlıdır. Bazen diyet değişikliği yapılır ve bazen de ilaç gerekir. Yeni doğmuş bebeğinize bir doktor tarafından reçete edilmedikçe herhangi bir ilaç vermeyin.
- Yenidoğan bebeğiniz emziriyorsanız normal şekilde beslemeye devam edin.
- Bebeğiniz kusuyorsa, daha az miktarda ancak daha sık beslemeniz gerekebilir. Bu da bebeğinizi memede daha kısa bir süre tutmak anlamına gelir.
- Dehidrasyona karşı korunmak için, bebeğinize beslemeler arasında Pedialit gibi bir elektrolit çözeltisi vermeniz gerekebilir. Alternatif olarak, beslemeleri tamamen elektrolit çözeltisiyle değiştirmeniz gerekebilir.
- Biberonla besliyorsanız ve bebeğinizin ishali iki haftadan fazla sürüyorsa, mamada bir değişiklik yapmanız gerekebilir. Bunu bebeğinizin doktoruyla konuşmalısınız.
Bebeklerde ishal ve kusma bazen enfeksiyon belirtileridir. Yenidoğan bebeklerde ve küçük bebeklerde enfeksiyonlar çok hızlı bir şekilde ciddileşebilir. İshal ve kusmadan kaynaklanan dehidrasyon hızla gelişebilir. Bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsanız, bebeğinize mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmesi önemlidir. Özel teşhis testleri ve bebeğinizin hastanede intravenöz sıvılarla tedavi edilmesi gerekebilir.