Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Özgüven Nasıl Arttırılır?

Çocuklarda Özgüven Nasıl Arttırılır?

Çocuklarda özgüven, sağlıklı gelişimin en önemli özelliklerinden biridir. Aslında, bir çocuğun sosyal, davranışsal ve duygusal sağlığı, yaşam boyunca aksilikleri, akran baskısı ve diğer zorlukları nasıl ele aldıkları konusunda çok önemli bir rol oynayacaktır.

Olumlu bir özgüven, aynı zamanda iyi bir zihin sağlığı için koruyucu bir faktördür. Güveni geliştirmek, olumlu sosyal davranışa katkıda bulunur ve çocuğunuz olumsuz durumlardan etkilendiğinde tampon görevi görür.

Ciddi bir özgüven eksikliği, depresyon, arkadaşlık kaybı ve anksiyetenin artmasıyla sonuçlanabilir. Peki bu, çocuklarımızla ilişki kurduğumuza nasıl tercüme edilir? Çocuklarımızda, özellikle anksiyeteyle ilişkili bozukluklarla mücadelede öz güvenin temel bileşenini nasıl geliştirebiliriz? Çocuğunuza verebileceğiniz en iyi hediye, iyi bir benlik duygusu olabilir. Bu yazımızda çocuğunuzun duygusal gelişimine ve sağlıklı özgüvenine katkıda bulunmanız için tavsiyelerde bulunacağız.

Çocuklarda özgüven oluşturmaya nasıl yardımcı oluruz?

Olumlu bir benlik duygusu, çocuğunuza verebileceğiniz en büyük armağanlardan biridir. Özgüveni yüksek olan çocuklar sevildiklerini hissederler ve mutlu, üretken insanlara dönüşürler. Çocuğunuzun büyüdükçe olumlu bir özgüveni oluşturmasına yardımcı olmak için yapılması ve yapılmaması gerekenleri göz önünde bulundurun.

Çocuklarda özgüven
  • Çocuklara seçenekler verin. Çocuklara seçimler vermek onları güçlenmiş hissettirir. Örneğin, kahvaltıda çocuğunuza yumurta veya krep seçeneği sunabilirsiniz. Küçükken basit seçimler yapmayı öğrenmek, çocuğunuzun büyüdükçe karşılaşacağı daha zor seçimlere hazırlanmasına yardımcı olacaktır.
  • Hedefler belirleyin. Çocuklarınıza bir hedef için çalışmayı ve başarılarından gurur duymayı öğretin. Onlara başarı için fırsatlar sağlayın.
  • Sabırlı olun ve işleri kendi başına halletmesine izin verin. Örneğin, okul öncesi çocuğunuzu giydirmek daha hızlı ve daha kolay olabilir, ancak kendi yapmasına izin vermek yeni beceriler öğrenmesine yardımcı olur. Yani zorluklarla ne kadar çok karşılaşırsa, kendini o kadar yetkin ve kendinden emin hissedecektir.
  • Ona kimsenin mükemmel olmadığını söyleyin. Ve kimsenin ondan mükemmeli beklemediğini açıklayın. Çocuğunuzun hatalarına ve hayal kırıklıklarına tepki verme şekliniz, onun nasıl tepki vereceğini belirler.
  • Samimiyetsiz övgüde bulunmayın. Çocuklar samimiyetsiz övgüleri veya temelsiz iltifatları tespit etmede ustadır. Çocuğunuzu sık sık övün, ancak iltifatlarınızda net olun ki sözleriniz boş gelmesin. Örneğin, çocuğunuzun bir çizimine “vay canına, bu harika, sen dünyanın en iyi sanatçısısın” gibi bir sözle tepki vermek yerine, “çok güzel bir resim yapmışsın ” demek gerekir.
  • Yaşa uygun ev işleri yaptırın. Masayı kurma, köpeği gezdirme ve çamaşırları katlama gibi görevler için çocuklara sorumluluk verin. Yetkinlik duygularını artıracak ve problem çözme becerilerini destekleyecektir.
  • Çocuklarınız arasında karşılaştırma yapmayın. Bunun yerine, her birinin bireyselliğini ve özel yeteneklerini takdir edin.
  • Bir noktaya değinmek için çocuklara isim takmayın veya alay etmeyin. Çocuğunuzun duygularını asla küçümsemeyin. Öfkelendiğinizde pişman olacağınız bir şey söylememek için kısa bir ara verin.
  • Çocuğunuzla bire bir zaman geçirin. İster bir şeyler atıştırmak ister bisiklete binmek olsun, haftada en az bir kez çocuğunuzla biraz yalnız zaman geçirmeye çalışın. Bu onun aklından geçenleri konuşmak ve ikinizin paylaştığı bağı pekiştirmek için harika bir fırsat olacaktır.

Çocuklarda özgüven oluşturmak için biraz zaman ayırmak onlar için ömür boyu sürecek değerli bir hediye olur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et