Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Kabızlıkla Mücadele Etmenin 5 Yolu

Bebeklerde Kabızlıkla Mücadele Etmenin 5 Yolu

Bebeklerde kabızlık nasıl başa çıkılır diye merak ediyorsanız, bu yazımız tam size göre. Bebeğiniz hala emiyorsa, günde yaklaşık 7 kez kaka yapabilir veya 14 güne kadar hiç kaka yapmaz. Tamamen normal kabul edilir. Burada önemli olan bebeğin günde 3-4 defa bezini ıslatmasına dikkat edin! Bunun nedeni, anne sütünün yüksek metabolik hız nedeniyle hızlı tükenmesi ve sadece idrarla sonuçlanması, kaka olmamasıdır.

Bebeklerde kabızlık nasıl anlaşılır?

Bebeğinizin kabız olduğunu aşağıdaki belirtiler doğrultusunda anlayabilirsiniz:

  • 3 gün veya daha fazla dışkı çıkmaması
  • Günde bir veya birkaç kez sert, kuru dışkıdan geçer
  • Karın ağrısı var ve dışkılamakta zorlanma

Bebeklerde kabızlık nedenleri:

  • Katı gıdalara giriş

Yarı katı veya katı yiyecekler verildiğinde bebeklerin kabızlıktan muzdarip olması normal bir durumdur. Bu aşamada kabızlığın nedeni geçiş, yani sindirim sistemi içinde bir değişikliktir.

Bebekler için sütün sindirilmesi pirinç, meyve vb. katı maddelerden daha kolaydır. Bu nedenle bebeğinizin bu dönemde kabızlıktan muzdarip olması (her durumda zorunlu değildir) yaygındır.

Muz, elma ve beyaz ekmek gibi bazı yiyecekler de kabızlığa neden olabilir. Emin olmanız gereken şey, durumu kötüleştirmekten kaçınmak için bebeğinizin yeterince su almasıdır.

  • Anne sütü veya mamadan tam yağlı süte giriş

Tam yağlı süt / inek sütü sindirimi mama sütü veya anne sütünden daha zor olduğu için kabızlığa neden olabilir.

  • Dehidrasyon (susuzluk)

Yetişkinlerde olduğu gibi, dehidratasyon bebeklerde de kabızlığa neden olabilir.

  • Mama ile besleme

Anne sütü karbonhidratlar ve proteinler açısından çok iyi dengelendiği için anne sütüyle beslenen bebekler kabızlıktan daha az muzdariptir. Bu, tüketilen toplam anne sütünün bebekler tarafından emilebileceği anlamına gelir. Bu nedenle bazen bebek birkaç gün, örneğin 7-10 gün bağırsak hareketlerini kaçırsa bile, çoğu durumda doktorunuza danışılması tercih edilmekle birlikte bu normal kabul edilir.

Mama beslenen bebeklerde durum farklıdır çünkü mama sütü bebek tarafından sindirilemeyen proteinler içerir ve bu nedenle kabızlığa / sert dışkıya neden olabilir.

  • Diğerleri

Kabızlığın diğer nedenleri, bebeğin sindirim sisteminin normal şekilde çalışmadığı hastalıklar veya anormal durumlar olabilir. Bazı ilaçların, örneğin demir toniklerinin de kabızlığa neden olduğu bilinmektedir.

bebeklerde kabızlık

Bebeklerde kabızlığın üstesinden gelmenin 5 yolu:

Bebeğinizdeki kabızlığın nedenini biliyorsanız, onu daha iyi tedavi edebilirsiniz. Öyleyse, önce bebeklerde kabızlık nedeni arayın. Sebebini bulamıyorsanız, bırakın o işi bebeğinizin doktoru yapsın.

Kabızlığı gidermenin doğal yollarından bazıları, zengin lif ve su kaynağı oldukları için çok etkili olan meyve ve meyve suyu almak önemlidir.

Bebek katı yiyecekler yiyorsa ve kabızlık çekiyorsa şu önlemler alınabilir.

1. Bebeğe düzenli aralıklarla ılık su verin, 1-2 çay kaşığı bir defada fazlasıyla yeterlidir. Kabızlık çeken bebeği tedavi etmek için, bebeğin her zaman sıvılarla yeterince sulu tutulması ve yeterli miktarda su verilmesi önerilir (Bebeklere fazla sıvı vermemeye dikkat edin, bu da düşük besin alımına neden olabilir.

2. Kuru üzümleri suda kaynatın ve süzün. Soğuduktan sonra bebeğinize içirin.

3. 6 aylıksa bebeğe papaya verin.

4. Yulafı yiyecek alımının bir parçası haline getirin. İçindeki zengin lif burada yardımcı olur.

5. Kuru erik, papaya, armut ve erik gibi meyveler bu sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olduğuna inanılıyor. Bebeğinize vermeden önce meyve sularını soğutulmuş kaynamış suyla seyreltin.

Not:

  • Lütfen bebeğe kabızlıktan kurtulmak için çeşitli bitkisel yağlar (hint yağı gibi yağlar) vermekten kaçının.
  • Kabızlığı tetikleyebileceğinden muz veya patates vermekten kaçının.

Yukarıda belirtilen ipuçları etkili olmazsa küçüğünüzü doktora götürün. Bebeklerde kabızlık görüldüğünde lütfen ihmal etmeyin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et