Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaBebekBebek BeslenmesiBebeklere Katı Yiyecekler Ne Zaman Verilir?

Bebeklere Katı Yiyecekler Ne Zaman Verilir?

Ebeveynlerin sık sık bebeklerine hangi yaşta hangi yiyecekleri verebileceklerine dair soruları olur. Katı yiyecekler bir bebek için büyük bir adımdır. Anne sütünden veya mamadan katı yiyeceklere ne zaman ve nasıl geçiş yapacağınızı iyi bilmelisiniz.

Bebeğiniz katı yiyeceklere hazır mı?

Anne sütü veya mama, yeni doğmuş bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tek besindir. Uzmanlar doğumdan sonraki ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeyi önermektedir.

Ancak 4 aydan 6 aya kadar çoğu bebek, emmeyiz veya mamayla beslemeyi tamamlayıcı nitelikte katı yiyecekler yemeye hazırdır. Bu süre zarfında bebekler yiyecekleri ağızlarından dışarı itmek için dillerini kullanmayı bırakırlar ve katı yiyecekleri yutmak için ağzın önünden arkaya doğru hareket ettirmek için koordinasyon geliştirmeye başlarlar.

Ayrıca yaş haricinde aşağıdaki durumlar da sorgulanmalıdır:

  • Bebeğiniz başını sabit ve dik bir pozisyonda tutabiliyor mu?
  • Bebeğiniz destekle oturabilir mi?
  • Bebeğiniz ellerini veya oyuncaklarını ağzına alıyor mu?
  • Bebeğiniz öne doğru eğilerek ve ağzını açarak yemek arzusu mu gösteriyor?

Bu sorulara evet yanıtı verirseniz ve bebeğinizin doktoru da kabul ederse, bebeğinize katı yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz.

katı yiyecekler

Katı yiyecekler ne zaman verilir?

Bebeklerin çoğu, katı yiyeceklere 4 ila 6 ay arasında başlamaya hazırdır. Uzmanlar genellikle 6 aya kadar beklemelerini tavsiye eder ancak küçük çocuğunuzun bireysel gelişimi, katıya geçme zamanının gelip gelmediğine karar verirken kesinlikle listenin başında gelir. Beslenme konusunda bir an önce katı yiyeceklere istekli olsanız da, bir bebeği katı yiyeceklerle başlatmanın akıllıca olmamasının birçok nedeni vardır.

Birincisi, katı yiyeceklere çok erken giriş, bazen alerjileri tetikleyebilir. Küçük bir bebeğin sindirim sistemi buna hazır olmayabilir. Üzerine yerleştirilen herhangi bir yabancı maddeyi dışarı atan bir dilden, hala çok sayıda sindirim enzimi bulunmayan bağırsaklara kadar gelişimsel olarak katı maddeler için hazır değildir. Ayrıca, erken dönemde katı yiyecekler gerekli değildir. Bebekler yaşamlarının ilk 6 ayı boyunca tüm beslenme ihtiyaçlarını sadece anne sütünden veya mamadan karşılayabilir.

Katı yiyeceklere çok erken başlamak, gelecekteki yeme alışkanlıklarını da baltalayabilir. Özellikle mamayla beslenen bebeklerde, katı yiyeceklerin erken verilmesi, daha sonra çocuklukta ve sonrasında obeziteye yol açabilir.

Bebeğim katı yiyeceklere başladıktan sonra ne gibi değişiklikler beklemeliyim?

Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında, dışkıları daha katı ve renkli hale gelecektir. Eklenen şeker ve yağlardan dolayı çok daha güçlü bir kokuya sahip olacaklardır. Bezelye ve diğer yeşil sebzeler dışkıyı koyu yeşil renge çevirebilir. Bebeğinizin sindirim sistemi henüz olgunlaşmadığı ve bu yeni yiyecekleri tam olarak işleyebilmesi için zamana ihtiyacı var. Dışkı aşırı derecede gevşek, sulu veya mukusla doluysa, sindirim sisteminin tahriş olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda katı miktarını azaltın ve daha yavaş ekleyin. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et