Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük solunum yolu hastalıklarına karşı en önemli savunmalardan biridir. Solunum yolu enfeksiyonları sırasında, enfeksiyona cevabın bir parçası olarak solunum yollarına mukus salgılanır; öksürük bunu temizlemeye yardımcı olur. Öksürükler çocuğunuzun hastalığı hakkında önemli bilgiler verir.

3 aylıktan büyük bebeklerde tıkalı ve burun akıntısı büyük bir sorun değildir. Küçük burunların tıkanması kolaydır, çünkü orada fazla yer yoktur

Bebeğiniz veya çocuğunuz öksürdüğünde, ikiniz için de çok üzücü olabilir. Küçük çocuğunuzun boğazında küçük bir gıdıklama ya da geceleri aileyi ayakta tutan korkunç, kısık bir öksürük olsun, neye neden olduğunu ve bu konuda ne yapacağını bilmek iyidir.
Çocuklarda öksürük, vücutlarının hava yollarındaki tahrişe tepki göstermesidir. Öksürüğün kendisi mutlaka kötü bir şey değildir. Vücut tarafından mukus (balgam) veya yabancı bir nesne gibi orada istemediği bir şeye normal bir yanıttır. Öksürük önemli bir reflekstir çünkü tahriş edici maddenin nefes borusundan çıkarılmasına yardımcı olur, böylece çocuğunuz kolayca nefes alabilir.

Bebeklerde öksürük neden olur?

Öksürük, solunum sistemindeki tahriş edici bir maddenin neden olduğu doğal bir reflekstir. Tahriş edici, toz, polen veya duman gibi çevresel bir faktör olabilir veya larinks, trakea, bronşlar veya alveollerin iltihaplanması olabilir.

Bilmeniz gereken şey, öksürüğün aslında vücut tarafından solunum yollarını temizlemek için alınan doğal bir savunma önlemidir. Öksürük bir hastalık belirtisi olsa da, vücudun kendini koruduğunun bir işareti olduğunu hatırlamak önemlidir.

Bebek öksürüğü nasıl tedavi edilir?

bebeklerde öksürük

Bazen öksürük, ciddi bir şeyin devam ettiğini gösteren bir işaret olabilir. Çoğu bebekte öksürük genellikle iyi huylu bir şeyden kaynaklanır, ancak çocuğunuzda aşağıdaki durumlar varsa doktorunuzu arayın:


● nefes almak için mücadele ediyorsa
● öksürdüğünde boğmaca sesleri çıkarıyorsa
● çok çabuk kötüleşiyor veya öksürmeyi durduramıyorsa
● 3 haftadan uzun süre öksürük varsa.

Çocuğunuz kan öksürüyorsa, derhal tıbbi yardım alın.

Bebeğinizde öksürük varsa ve bu öksürük tedavi ediliyorsa, bir sonraki adım onları mümkün olduğunca rahat hale getirmektir. Onları rahatlatmaya yardımcı olacak bazı ipuçları:


● Mukusu gevşetmek için çocuğunuzu iyi nemlendirin. Ballı sıcak limon çayı, öksürüğün neden olduğu boğaz ve göğüs tahrişini yatıştırmaya da yardımcı olabilir.
● Çocuğunuzda soğuk algınlığı varsa, ağrılarını hafifletmek için bir miktar ağrı kesici vermeyi deneyin. Doktor tavsiyeli ağrı kesiciler aynı zamanda ateş düşürücü anlamına gelen antipiretiktir.
● Göğüs mukusunun kalınlaşmasını önlemek için geceleri çocuğunuzun odasında bir buhar makinesi kullanın.
Bebeklere veya küçük çocuklara öksürük ilacı vermeyin. 6 yaşın üzerindeki çocuklarda kullanılabilecek iki tür öksürük ilacı vardır: balgam söktürücüler (balgamlı öksürüklerde mukusun gevşemesine yardımcı olur) ve öksürük baskılayıcılar (kuru öksürük durumunda öksürük refleksini inhibe eder). Bebeklerde öksürük için hangi tür öksürük ilacının uygun olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et