Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeÇalışan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Çalışan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Günümüzde birçok kadın neredeyse hamileliğinin son aylarına kadar iş hayatındaki varlığını devam ettirmektedir. Bebeğin kendisi için bir engel olmamasını amaçlayan çalışan hamilelerin hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin gelişimi için beslenme programlarına önem vermeleri gerekmektedir. Özellikle yoğun bir tempoda çalışan hamilelerin kendileri için evden getirecekleri ara öğünlerle bu sürece katkıda bulunmaları gerekmektedir.

Günün en önemli öğünü olarak tabir edilen kahvaltı, çalışan hamilelerin beslenme planı içerisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Anne adaylarının mutlaka bebeğin ihtiyaç duyacağı önemli mineral ve vitaminlerden oluşan bir kahvaltıyla güne başlaması gerekmektedir. Kahvaltıda özellikle peynir, süt ve yumurta tüketimi önerilmektedir.

çalışan-hamile

Çalışan Anneler İçin Ofiste Besin Önerileri

Çalışan hamileler için ana öğünlere ek olarak mutlaka ara öğünlere başvurulması gerekmektedir. Ara öğünler için kuruyemiş ya da meyveler tercih edilebilir. Özellikle de badem, kaju, ceviz gibi kuruyemişler hem anneye enerji vereceği hem de bebek için gerekli olan yağ ve vitaminlerin alımını kolaylaştıracaktır. Ancak kuruyemiş gibi yağlı gıdaların aşırı tüketimi anne adayının hızlı kilo almasına sebep olacağından tüketimindeki doza dikkat edilmelidir. Ayrıca ara öğün olarak yoğurt veya kefir gibi kalsiyum kaynağı besinlerde ofis ortamında rahatlıkla tüketebileceğiniz sağlıklı gıdalardır.

Çalışan hamilelerin de dahil tüm anne adaylarının dikkat etmesi gereken unsurlardan biri de hamilelikte sıvı tüketimidir. Çalışan hamilelerin bu konuda kendilerini takip etmeleri ve günlük koşturmaca içerisindeki sıvı alımlarını düzenli tutmaya çalışmaları önemlidir. Gün içinde gerekli olduğunu düşündüklerinde telefonlarına sıvı tüketimlerini hatırlatması için alarm kurabilir ya da hatırlatıcı görevi gören uygulamaları kullanabilirler.

Çalışan bir kadın mecburen dışarıdan yemek yemenizin gerektiği durumlarda özellikle salata yiyeceğiniz zaman sebzelerin iyice yıkanmış olacağını tahmin ettiğiniz yerlerden yemelisiniz. Ayrıca et ürünleri tüketirken de aynı şekilde iyi pişmiş olmasına özen göstermelisiniz. Herhangi bir gıda zehirlenmesi ya da viral enfeksiyon sizin ve bebeğinizin hayatı için risk oluşturabilir.

calisanhamile

Çalışan Hamilelerin Kaçınması Gerekenler

Çalışan hamilelerin yoğun iş temposu nedeniyle düzensiz beslenmemeleri özellikle vurgulanmaktadır. Aynı şekilde yoğun stres altında çalışmaları da bebeğin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Normal şartlar altında 30. haftaya kadar çalışma hayatına devam edebilen hamilelerin bu süreçte bebeklerini tehlikeye atacak her durumdan kaçınmaları gerekmektedir.

Ofis ortamının vazgeçilmezlerinden biri olan çay ve kahve molaları hamilelik döneminde biraz daha askıya alınabilir. Sağlıklı bir hamilelik için çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Hamilelik sürecinden hem kafeinin bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilmesi ihtimalinden hem de demir emilimini olumsuz etkilemesinden dolayı anne adayının bu tarz molaları azaltması gerekmektedir.

Çalışan Hamileler Temiz Oksijen Almaya Çıkmalı

İş yerinizde bulunduğunuz alanın havasız kalmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca devamlı ayakta ya da masa başında çalışıyorsanız arada pozisyon değişikliği yapmalısınız aksi durumda bel ağrılarınızda artış olacaktır. Çalışan bir anne adayı olarak da masa başında uzun süre vakit geçirmeniz önerilmemektedir. Ara ara ofis içinde de olsa yürümelisiniz. Uzun süre aynı pozisyonda kalmak hamilelerin en çok yakındığı konulardan biri olan kabızlık ve ödemlerin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bunları engellemek günlük sıvı tüketiminize ve yürüyüşlerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca çalışan hamilelerin özellikle uzun süre ayakta kalması gerekenlerin evde ayaklarını uzatıp dinlenmesi de en az uyku kadar önemlidir. Aynı şekilde  oturarak çalışan hamilelerin de günlük egzersizlerini akşam evdeyken yapmaları kan akışlarını düzenlemelerini sağlayacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et