Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamSafra Taşı Nedir? Safra Taşı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Safra Taşı Nedir? Safra Taşı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Safra taşı ağrılı olabilir ve iltihaplanma, enfeksiyon ya da daha kötüsüne neden olabilir. Neyse ki, safra kesesi taşlarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilecek çeşitli bitkisel ilaçlar vardır.

Safra taşı nedir?

Safra taşı, kolesterol, kalsiyum karbonat veya safra dengesizliğinin neden olduğu katı topaklardır. Bu kimyasallar sertleşerek bir veya birkaç taş oluşturur.  

İki yaygın safra taşı türünden ilki, safrada çok fazla kolesterol olduğunda oluşan kolesterol taşlarıdır. Pigment safra taşları ise safra aşırı bilirubinden oluştuğunda meydana gelir. Karaciğer hastalığı, kan hastalıkları olan kişilerde pigment safra taşı geliştirme eğilimi vardır.

Safra taşları, aşırı ağrıya, enfeksiyonlara ve hatta sarılığa neden olabilir. Safra kesesi taşlarından kaynaklanabilecek komplikasyonlar göz önüne alındığında, önleme çok önemlidir.

Safra taşı nasıl tedavi edilir?

Çoğu durumda, safra kesesi taşları yalnızca semptomlarınız varsa tedavi edilir. Doktorunuz size ağrı, bulantı ve kusma için ilaç verecektir. Safra kesenizi dinlendirmek için birkaç gün sadece sıvı içmeniz söylenebilir. Yağlı gıdalardan da kaçınmalısınız. Çok ağrınız varsa, intravenöz sıvılar (damarlarınızdan), ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler alabilmeniz için hastaneye yatırılabilirsiniz.

Safra taşlarını önlemek için sağlıklı beslenme

Safra kesesi taşlarından kaçınmanın belki de en kolay ve en etkili yolu, az yağlı, yüksek lifli bir diyettir. Kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmak ve taş geliştirme riskinizi azaltmak için meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyin.

Safra Taşı

Safra taşı için bitkisel çözümler

Safra taşını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilecek birçok bitkisel tedavi vardır. Bazıları şunlardır:

  • Deve dikeni ve karahindiba: Özellikleri sayesinde safra üretimini uyarmaya ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Daha fazla safra, herhangi bir taşın vücuttan kolayca çıkarılacağı anlamına gelir. Otları çay yapmak için kullanabilirsiniz. İsterseniz buharda pişirebilir veya çiğ olarak yiyebilirsiniz.
  • Biberiye: Bu yaygın bitki ayrıca safra üretimini destekler ve safra kanalı spazmlarını ortadan kaldırır. Ayrıca sindirimi teşvik etmek ve yağları parçalamak için de faydalıdır. Biberiyeyi ister kapsül olarak ister tazesini pişirerek tüketebilirsiniz.
  • Oregon üzümü: Bu süper yiyecek safra üretimini artırmaya yardımcı olur ve kan akışını iyileştirdiği, safra kesesi iltihabını azalttığı bilinmektedir. Safra taşı ile mücadelede güçlü bir çare olduğu için onu karahindiba ve devedikeni ile çayda içebilirsiniz.
  • Yabani yam: Bu az bilinen bitki, safra kesesi taşlarının neden olduğu ağrıyı azaltmaya ve safra kesesi boyunca safra akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Tabii ki, herhangi bir safra taşı belirtiniz varsa tıbbi yardım almalısınız, çünkü bunları çıkarmak için ameliyat olmanız gerekebilir. Doktorunuzun tavsiyesi üzerine, yukarıdaki ilaçları tamamlayıcı tedavi olarak deneyebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et