Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaSponsorÇİĞ BADEMİN FAYDALARI

ÇİĞ BADEMİN FAYDALARI

Zengin besin değerleriyle sağlıklı bir bünye için önemli bir yere sahip olan badem, ‘Prunus Dulcis’ adlı bir ağacın tohumudur. Dünya genelinde en çok Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen bu besin aynı zamanda Türkiye’de de yetiştirilmektedir.

Kuruyemiş olarak tüketilen badem aynı zamanda çiğ olarak da tüketilmektedir. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde içeriğinde besinlerden daha yüksek oranda faydalanıldığı uzmanlar tarafından ortak bir görüştür. Peki dünya genelinde böylesine yüksek tüketim popülasyonuna sahip olan çiğ bademin faydaları nelerdir? işte detayları…

  • Kalp Sağlığına İyi Gelir: Çiğ bademin sağladığı faydaların başında kalp sağlığına iyi gelmesi vardır. Yapısında bulunan Magnezyum sayesinde kalp krizi riski minimum seviyeye indirgenir. Ayrıca E vitaminin antioksidan etkisi sayesinde damar tıkanıklıklarının önüne geçilmiş olunur.
  • Yoğun Vitamin İçerir: Çiğ bademin beslenme programlarında vazgeçilmez bir öneme sahip olmasının başlıca sebeplerinden birisi de içerisinde yoğun oranda vitamin içermesidir. Yapısında barındırdığı Potasyum ve Kalsiyum oranıyla bireylerin gündelik ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar. Ayrıca Protein yönünden de hayli zengin bir içeriğe sahiptir. 100 gram çiğ bademden ortalama 20 gram gibi bir Protein ihtiyacı karşılanmaktadır.
  • Kan Şekerini Düzenler: Çiğ bademin karbonhidrat değeri düşüktür, fakat sağlıklı yağlar açısından hayli zengindir. Bu da onu kan şekerini düzenlemede önemli bir noktaya taşır. Özellikle diyabet hastaları günlük düzenli olarak çiğ badem tüketerek kan şekerlerini dengeleyebilmektedir.
  • Demir Yönünden Zengindir: Yapılan araştırmalar göstermiştir ki 100 gram çiğ bademin içerisinde ortalama 5 ng/ml seviyesinde Demir bulunmaktadır. Bu oranla bir birey günlük Demir ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilmektedir. Alınan bu Demir oranıyla metabolizma hızı artar ve vücut oksijeni daha verimli bir şekilde kullanır. Haliyle bu da bireylerin zihinsel performansını arttırırken aynı zamanda da fiziksel direncini arttıran bir unsura dönüşür.
  • Kan Basıncını Dengeler: Günümüzde hipertansiyon, beyin kanaması ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarının temelinde kan basıncının dengelenmemesi yatmaktadır. Yapılan sağlık araştırmalarında çıkan ortak sonuca göre günlük olarak düzenli bir şekilde çiğ badem tüketenlerde bu sağlık sorunlarına yakalanma riski daha da azalmaktadır.
  • Kolesterolü Dengeler: Tıpta ‘Kötü Kolesterol’ olarak adlandıran sorun, kalp krizini tetikleyen bir numaralı faktördür. Kolesterol sorunu yaşayanlar günlük öğünlerine mutlaka çiğ badem eklemelidir. Yapılan araştırmalara göre 4 ay boyunca düzenli olarak çiğ badem tüketildiğinde, kolesterolün büyük oranda dengelendiği görülmüştür. Bu da sağlık açısından çiğ bademin faydalarını gözler önüne sermektedir.
  • Saç Sağlığını Destekler: Bilindiği üzere çiğ bademin yapısında yüksek düzeyde E vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin özellikle kuru ve kırılgan yapıya sahip olan saçlarda oldukça faydalıdır. Ayrıca bu konuda bireyler sadece çiğ bademin faydalarından yararlanmakla kalmayıp, aynı zamanda da badem yağını saç köklerine sürerek sağlıklı bir saç yapısına kavuşabilmektedirler.

Çiğ bademin faydaları sadece yukarıda belirtilenlerle sınırlı değildir. Bireylerin sağlığına daha birçok farklı yönde olumlu katkı sağlamaktadır. Lif açısından zengin olmasıyla tokluk sürecini arttırması, vücut kitle endeksinin istenen seviyeye çekilmesi için uygulanan diyetlerde birebirdir. Çünkü çiğ bademler güçlü birer lif kaynaklarıdır ve vücutta liflerin sindirilme süreçleri hayli uzundur. Bu da bireyin geç acıkmasına, haliyle de zayıflamasına yardımcı olmaktadır.

Ayrıca çiğ badem iyi bir Protein deposudur. Kemik gelişiminde yadsınamaz katkıları vardır. Özellikle de yirmili yaşlardaki bireyler çiğ badem tüketimine özen göstermesi gerekmektedir. Bu sayede kemik ve kıkırdaktaki hücrelerin yapısı güçlenir, daha sağlıklı bir kemik yapısına sahip olunur.

cig bademin faydalari

Çiğ Badem Günde Kaç Tane Yenmeli?

Çiğ bademin faydaları, vücuda sağlayacağı katkılar tüketim oranının istenen seviyede olmasıyla orantılıdır. Yani her gün uzmanların belirlediği miktarda kullanılması gerekmektedir. Eksik tüketimlerde sorun oluşabileceği gibi yüksek tüketimlerde de yine aynı şekilde sağlık problemlerini tetikleyebilir. Peki çiğ badem günde kaç tane yenmeli? İşte cevabı…

Çiğ bademin günde minimum 15 adet tüketilmesi önerilir. Ayrıca çiğ badem tüketiminde maksimum seviye 20 adet olmalıdır. Bu sayede birey 25 gram çiğ badem tüketmiş olur ve vücudunun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali günlük olarak karşılamış olur. Burada dikkat edilmesi gereken husus 20 adet tüketimin aşılmaması gerektiğidir. Zira aşırı çiğ badem tüketimi kolesterol ve kilo alımı gibi birçok soruna sebebiyet verebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et